Motorcsere!

Motorcsere. 2012-05-29 12:36:36
kedd
 
  Motorcsere.
Ezt a kis történetet, inkább technikai beállítottságú olvasóknak ajánlom!
Foglalkozásom hajnalán, mikor még nem voltam tisztában azzal, amit vállalok, igen sok meglepetés ért a szakmával kapcsolatban.
Mint kezdő sofőrnek abban az időben, maximum egy billents dukált, de én szerettem mindig elébe menni a dolgoknak. Volt egy olyan lehetőség, hogy ha átveszek egy peridokos ( egy hosszú csővel , kitolható tengely, mellyel a rakteret biztosítják hosszabb áruknak./ 18-20m -ig/) kocsit, azt megtarthatom véglegesen. Nagy szám volt abban az időben, mikor hosszú távra, csak idősebb, és persze dörzsöltebb sofőrök mehettek. Mit tudtam én, hogy a tulajdonos a téltől ódzkodik, és tavasszal úgy is kap egy újat. Boldog voltam, hogy megbízható vagyok, és rám lehet bízni egy ilyen felelősségteljes munkát, viszonylag nagy pénzért!

Ezzel a kocsival, beton vasat, csöveket, sín vasat stb. szállítottunk Váradról, Galati , Bríila térségében, hajókra vagy építkezésekre.
Átnézve a kocsit, elég megfelelőnek találtam, kivéve az olajnyomást, ami kevesebb volt az átlagnál. Gondolván, hogy egy olajcsere, majd segít a gondon, meg ha szükséges az olajpompán is tudok állítani egy 5-ös, anya betéttel. / Ezek a motorok 8V-ben Ford motor patentek voltak/ A konstrukcióval nem igen volt baj, ha bár túlterhelték őket az erejükhöz mérten (148LE ) 
Megkaptam a rakományt. Csöveket kellett Galati-ra vinnem a hengerműbe. A Király-hágón, már csökkent az olajnyomás 0,8-1,0 -re (4at a normál) de olyan rakománnyal nem forgolódhat az ember. Lefele visszahűlt a motor, és felment 2,0 -is. Kolozsvárnál, már be kellett vetnem az 5-ös anya trükköt. Emelkedett 0,5 at-val. Bevásároltam ennivalóból, mert sejtettem, hogy nem bírja ez Galati-ig. A szebeni domboknál, utolért a vég! Beragadt! 
Visszahűtve, még begyulladt egyszer annyira, hogy lehúzhattam az útról az erdő széle alá.
El voltam keseredve piszkosul! Az első utam, és már is befuccsolok? Estefele volt, nem volt mit tenni, lefeküdtem, még enni sem volt kedvem. Másnap! Nem messze tőlem volt a vasúti sin, melyen, igen csak lassan másztak felfele a vonatok Szeben felé. Kinéztem egyet magamnak, felléptem rá, és irány Szeben. Ott felvettem a kapcsolatot a cégemmel, elmondtam, hogy mi történt. Mikor mondja a főnököm, hogy most jelezte a volt sofőr, hogy ha felmelegszik nagyon a motor, néha kiköpi a himbatengely dugóját, és olyankor elmegy az olaj nyomás. Ezt éppen idejében tudtam meg, gondoltam magamban, de betudtam a szokásos rosszindulatnak Továbbá várjak ott, mert küldenek raktárról egy másik motort, és átcserélhetem.
Két nap múlva meg is érkezett! Az egyik ismeretlen kollégám hozta, csak úgy a rakfelület sarkában. De csak a motor blokkot, vízpompával, és 20 l olajjal. Az oldaldeszkán legurítottuk, a kolléga, jó munkát kívánt és otthagyott.
Valahogy felvonszoltam a kocsihoz, végül is, így nem volt nehezebb 50kg-nál.
A rakomány csöveiből csináltam egy háromlábú állványt. A kötegrögzítő (spanifer) lett az emelő csiga, és hozzáfogtam a ,,vizsgamunkámhoz."
A régi motorról minden kiszolgáló egységet le kellett szerelnem ( önindító, karburátor,tápszivattyú, kompresszor, generátor, delkót, /megszakító/ motorláb csavarok /radiátor, lendkerék, kuplung/ stb. Szerencsémre, nyelestengely volt nálam, mert azt használtuk csapszegnek, a vonószemhez. Majd némi nehézséggel kiemeltem a motor blokkot,és valamivel nehezebben a helyére tettem a másikat, majd, sorban a kiszolgáló egységeket.5-ik napja igyekeztem bizonyítani magamnak, hogy meg tudom csinálni, mert más nem foglalkozott velem.
Abban az időben, nem volt technikai mentés, ha nem tudtad megoldani a problémát, stoppal haza mentél, beadtad a lemondásod /különben, úgy is elástad magad/ és kerestél egy másik munkahelyet. De ez, nem volt az én stílusom.
Tehát mindent visszaszerelve, felszívattam a benzint, és pöcre beindult, de rövid időn belül meg is állt. Tudtam, benzinpumpa!! Le! Szétszedem, semmi hibát nem találok! Vissza ! Ismételten ugyan az a jelenség.
Leszedtem, és mérgemben elhajítottam az erdő felé! Igen ám de nem volt másik? Elindultam megkeresni, a lendületből ítélve meg a távolságot. Sehol nem találom. Már azon godolkodtam, hogy a közlekedő edények mintájára oldom meg a benzin ellátást, de a pompa helyén kiveri a motor az olajat!? Na majd holnap!
Másnap, 3 lépésre tőlem, ott volt a pompa. / valószínű, egy közeli fának hajítottam, és nem repült messze. Beszereltem! Na, még egy próbát megér! Beindítottam, ment minden, mint az óra, és már Galati sincs olyan messze, gondoltam. :))))) Az történhetett, hogy a pompa hajtókarját érte az ütés, és ez által annyit meghajlott, hogy a bütykös tengely már tudta érinteni. Ilyen egyszerű ez a mechanika! :)))) / mindez, a pontatlan fúráspontoknak a blokkon, köszönhető/
Ezzel a kocsival még 80000 km mentem, nagyobb javítások nélkül. Csakugyan egy jó kocsi volt, miután megértettük egymást! :)))

Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2018. október 4. Szerkesztette: Sztankovics István
Nézettség: 418


   


Tetszik