Cseh Gábor

Cseh Gábor

A Szolnoki Művésztelep mellett nõttem fel. Nekem a művésztelep jelentette a "mesevilágot". Festõk mellé szegõdve jártam be az öreg utcákat, a Zagyva-partot, valami ismeretlen vágyat érezve a színek titkainak megismerése iránt.

Életutam irányításában meghatározó szerepe volt a szülõi környezetnek és kiváló tanáraimnak.

Egyszerű, dolgos, szegény körülmények között élõ emberek neveltek. Velük éltem nélkülözésükben, bánatukban és örömeikben is. Tõlük tanultam meg a munka szeretetét, az alkotás örömét és az emberek tiszteletét.

Szeretettel gondolok ma is Bíró Károly pápai rajztanáromra, középiskolai évek alatt Wallacher László és Lázár Pál, a Tanítóképzõ Fõiskolán pedig Dr. Szrimay Endréné festõművészekre, akik felismerték bennem a művészet iránti fogékonyságot, kitartó munkával "kényszerítettek" arra, hogy rajzoljak, fessek, mert több van bennem, mint amit én hiszek. Most, felnõtt fejjel tudom igazán értékelni féltõ gondoskodásukat.

1955 óta élek Szekszárdon. Szívemhez nõtt a város és az itt élõ emberek.

Véleményem az, hogy a művésznek érzelmileg azonosulnia kell azokkal az emberekkel, akik között él, és azzal a tájjal, ahol él, mert ellenkezõ esetben művészete nem lehet élõ és mai.

Hosszú utat kellett megtennem, amíg rájöttem és tudatosult bennem, hogy nekem a pusztuló szurdikokat, a régi, lebontásra itélt utcákat, tanyákat a Gemenci erdõt kell festeni, meg kell örökíteni az itt élõ dolgos embereket, akik ezeket az értékeket létrehozták, ápolták. Megértettem, átéreztem, hogy hitelesen, közérthetõen kell közvetítenem.

Olyan formai nyelven, hogy a hétköznapi emberek értsék, hiszen nekik és róluk szólok.

Nem is törekedtem soha nagy dolgokra, nem "bűvészkedtem", távol állnak tõlem a szélsõséges irányzatok, egyszerûen csak közvetítek. Igyekszem felhívni a figyelmet arra, hogy a legegyszerűbb tárgynak is megvan a szépsége, csak észre kell venni.

Ha nyitott szemmel járunk és felfedezzük a körülöttünk levõ világ sok-sok szépségét, talán jobban tudunk vigyázni rájuk.

 

Szerintem a művész legfontosabb feladata: hittel, tehetséggel dolgozni, erõsnek maradni, mások kedvéért soha nem letérni útjáról és azt cselekedni, ami benne él.

Szerkesztés dátuma: hétfő, 2015. július 13. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 1,065

Forrás:
www.terrasoft.hu


   


Tetszik  



 

a teljesség igénye nélkül néhány gondolat azokról akik maradandót, szépet alkottak.