Kapitány Hilda

Kapitány Hilda

1990-ben a Gödöllői Művelődési Ház által szervezett Gödöllői Művésztelepen kezdtem el festeni. Ott ismerkedtem meg Debreczeni Zsófia festőművésznővel, akire a mai napig is hálás szívvel gondolok, Hervey Sándorral (Nagy Sándor unokájával) és a Remsey családdal. A régmúlt időszakban rajzkészségemet elsősorban a családban, később a Dési Huber Rajzkörben és az UVATERV Gyuri bácsi, (Dékány Tibor) által vezetett rajziskolájában fejlesztettem – ebben az időben jelentek meg grafikáim különböző lapokban, kerámiáim kisebb kiállításokon díjakat nyertek-, porcelánfestést Édesanyámtól, kerámiakészítést Nagynénémtől tanultam, de titokban mindig is a festészet vonzott.

2009 és 2011 között a RING Művészeti Képző hallgatója voltam, melyet sikerrel ez évben 2011-ben jeles - általános festő - minősítéssel fejeztem be. OKJ emeltszintű

A festészettel való megismerkedés új fordulatot hozott életembe, más szemmel kezdtem nézni a világot, megláttam azt a sok rejtett szépséget, amit talán eddig észre sem vettem. Ezeket az élményeket képeimen keresztül a szerencse és művészetpártolók segítségével sikerült megmutatni másoknak is. Több önálló és közös kiállításom volt (Parlament Cafe Bp., Kongresszusi Központ Bp., művésztelepek – Gödöllő, Pincehely, Nagyszékely, Pálfa – alkotóival közösen, MOK Balatonlelle, DOTE, SZOTE, SOTE NET, Gyula, orvosi kongresszusok kulturális programjaként). Kiállításaimnak a „CSEND-ÉLET" címet adom, szeretném, ha ebben a rohanó világban időnként megállnánk és észrevennénk a szépet és a jót. Úgy gondolom, hogy a csendéletek harmonikus nyugodt színeikkel békét és összhangot sugároznak felénk. A kiállítások látogatottsága bebizonyította, hogy van igény, ha csak néhány percre is, a békés nyugodt szemlélődésre. Festményeimről képeslapok készültek fiam és egy alapítvány támogatásával. Postai forgalomban nem kaphatók, de örömmel tölt el, hogy a munkám során megismert tudósok, kutatók képeslapjaimon küldenek baráti üdvözletet neves külföldi (Japán, USA, Németország) intézményekben dolgozó ismerőseiknek, valamint jótékonysági célokat is szolgálnak. A témaválasztás nálam érzelmi alapon történik. Egy barátság, meghitt környezet, zenei élmény, szép tárgyak és a természet csodái segítenek nekem, és hozzák el azt a hangulatot, melyben egy-egy szép alkotás megszületik.

Példaként Janka néni önzetlen, fáradtságot nem ismerő lelkesedése a falu kulturális értékeinek felkutatásában, művészeti erdei iskolájának létrehozása arra ösztönzött, hogy a régi Gödöllői Művésztelep egy kis szikrájának szellemét áthozva a Nagy Sándor házból szeretném, ha tőle távol de mégis közel, szelleme itt is újra éledne. Nővérem, Babi áldozatos munkája is példaként áll előttem, így én is a családi hagyományokat folytatva, a helyi művészeti életet próbáltam gazdagítani a Macskavölgyi Művésztelep létrehozásával (11 éve, ideköltözésemkor), mely több-kevesebb sikerrel a mai napig is működget. A művésztelep bemutatása a TV1 Hol-Mi, a Budapest TV Karosszék műsorában és a szekszárdi ÁNTSZ videofilmjében is bemutatásra került. Első években a Gödöllői Rajzkör tagjai alkottak itt, az itt született alkotásokból több kiállítás került megrendezésre szerte az országban és köttettek életre szóló barátságok a nagyszékelyi családokkal. Remélem ez a szép alkalom felkelti újra az alkotni vágyó kedvet a közös alkotó munkára.

Szerencsésnek érzem magam, hogy sorsom ide vezérelt, ahol a nagyszékelyi szelíd dombok között még élnek az erdőben állatok, dombozás közben a vadon virágzó jácint és nárcisz mezők illatát lélegezhetem be, a vad szeles délutánok utáni vörösen izzó naplementéket láthatom és az egész országban szinte egyedülálló csodálatos csillagos éjszakák részese lehetek.

Kötődésem a faluhoz több mint 30 éves, akkor jártam itt először. A frissen esett hóban ugrándozó őzek látványa rabul ejtett és még a mai napig is mindig örömmel tölt el minden hét végén, hogy újra itthon lehetek.

 

Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2015. október 15. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 1,852

Forrás:
muveszet-kapitanyhilda.hupont.hu


   


Tetszik  



 

a teljesség igénye nélkül néhány gondolat azokról akik maradandót, szépet alkottak.