Máté Bence

Máté Bence

Máté Bence nevével első ízben 1999. végén találkoztam. Dr. Ligetvári Ferenc, az akkor hivatalban levő környezetvédelmi miniszter hívta fel a figyelmemet egy még csak 14 éves pusztaszeri fiatalemberre, aki korát meghazudtolóan kiváló madárfotókat készít. Nem sokkal ezután magam is megismertem ezt a szimpatikus fiút, akiről kiderült, hogy Szegeden jár középiskolába, hogy minden szabadidejét a természetben tölti, kedvencei a vadon élő madarak, és leggyakrabban azon töri a fejét, hogyan tudna minél jobb képeket készíteni róluk. Saját erőből építette felszerelését. Mondhatnám azt is, hogy egészen az alapoktól kezdte, hiszen első természetfotózásra alkalmas objektívje egy Tair 4/300 mm teleobjektív volt, amelyet mint relikviát ma is féltve őriz. Büszke vagyok arra, hogy magam is segítettem abban, hogy hozzájusson egy 500 mm-es Pentacon objektívhez, amivel később azt a figyelő ürgéket bemutató képét készítette, amellyel 2000-ben - első ízben - elnyerte a naturArt Év természetfotósa pályázatán az „Év Ifjú Természetfotósa” címet, majd 2001-ben - ugyanezen képével - első alkalommal került be a ”Wildlife Photographer of The Year” pályázat kiállításának kiválasztott fotói közé. Ez volt tehát a kezdet.

A folytatást még felsorolni is nehéz lenne. Bence céltudatosan fejlesztette magát, kialakította a csak rá jellemző „Máté Bence-stílust”, újszeru ötleteivel, meglepő technikai megoldásaival megújította a madárfényképezés gyakorlatát, és példáján okulva a hazai természetfotózásban egyre inkább teret nyert az a szemlélet, hogy madarakat csak akcióban, illetve jellemző viselkedésük közben érdemes fotózni.

És jöttek a további sikerek. A BBC világpályázatán 2002-ben már az „Év Fiatal Természetfotósa-díjjal” jutalmazzák munkáját, 2005-ben elnyerte a legfelkészültebb 26 év alatti természetfotósnak járó Eric Hosking-díjat, amit 2007-ben megismételt. Közben itthon öt alkalommal volt az „Év ifjú természetfotósa”, majd, amikor „kiöregedett” ebből a kategóriából, a naturArt pályázatán 2006-ban elnyerte az „Év természetfotósa” fődíjat. Képei alapján 2005-ben Európában az „Év madárfotósának” választották. Még mindig a legifjabb tagja a Magyar Természetfotósok Szövetségének (naturArt) és a Magyar Fotómuvészek Szövetségének is. 2006-tól vállalkozóként madárfotós túrizmus szervezéséből él. Világraszóló eredményei alapján mindenhol ismerik nevét, ahol természetfotózással foglalkoznak. Eredményei megalapozták vállalkozásának sikerét is. Jellemző módon ma sem ül babérjain. Újabb és újabb madárfotós-lesek tervezésével, készítésével foglalkozik itthon Magyarországon, és ma már külföldön is. Nyugodtan kijelenhetjük, hogy ma Máté Bence a mind elismertebbé váló magyar természetfotózás legkiemelkedőbb alakja, vagy ha úgy tetszik: „vezérhajója”.

 

 

 

Dr. Kalotás Zsolt

természetfotós, a naturArt alapító elnöke

Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2015. november 5. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 3,185

Forrás:
www.matebence.hu


   



Megjegyzések

Hajnal Miki
csütörtök, 2015. november 5. 20:33
Igazi természet Fotós!
Kiss Judit
vasárnap, 2015. november 8. 12:17
Lenyűgözőek a fényképei, és érdekesek a módszerei, ahogy készíti őket!
Aknai Anna
vasárnap, 2015. december 6. 09:59
Csodálatos fotók,öröm nézegetni..:)


Képek

 

a teljesség igénye nélkül néhány gondolat azokról akik maradandót, szépet alkottak.