Szalay Ágnes

Szalay Ágnes

1944-ben születtem Baranya megyében Mekényesen. Apám és apai nagyapám is erdész volt, a természet szeretetet génjeimben hordozom.

Mekényes és Döbrököz közti több holdas erdőben éltünk, távol mindentől. Szép, de nehéz gyermekkorom volt, hisz erdőben élni a mai korban sem könnyű. Emberpróbáló volt testvéremmel naponta bejárni a kányús, poros utakon, a távoli iskolába. A hosszú úton egy-egy jól ismert bokor, fagyöngyökkel ékes fa volt az útjelzőnk.

Az erdőben hosszabb a téli sötét, mint máshol. Jó szolgálatot tett a vén petróleumlámpa, melynek fényénél édesanyám tanított rajzolgatni, verset mondani, mindazt a szépet észrevenni, ami körülvett minket.

Talán most sok-sok év után értettem meg, hogy milyen gazdagok is voltunk mi ott a szegénységben. Ezekből a kincsekből élek most is, amikor képeimen megjelennek a poros, kányús dülőutak, erdei tájak. Ezek őrzik édesapám lépteit, ahogy a kutyákkal végigjárta a körzetet.

Szép ajándék az élettől, hogy felnőtt korom is az erdőhöz köt. A tamási erdő szépsége, melegsége is megjelenik képeimen, hiszen itt élek, és érett fiatalságom emlékei is ezek.

Gyermekkorom, az erdei élet csodái mélyen bevésődtek, amit most képpé formálva közkinccsé szeretnék tenni, és átörökíteni az utánam következő generációnak.

Tanítványaimat is beoltottam a természet szeretetére és tiszteletére, az erdei iskolák élményt adó segítségével.

40 évet töltöttem a pedagógus pályán, ahol sokat segített, hogy a meg nem érthetőt, vagy a nehezen megérthetőt rajzzal, a művészettel hozzam közelebb a gyerekekhez.

Tagja vagyok Tolna megyében a Bárka Művészeti Szalonnak, Somogy megyében a Pannon Art Line Egyesületnek, Székesfehérváron működő Alkotó Körnek és Nógrád megye Baráti Körének. Minden évben 4-5 alkalommal veszek részt alkotó táborokban, ahol ismert művészeti vezetők irányításával bővítem ismereteimet.

Első kiállításom lakóhelyemhez, Tamásihoz kötődik. Azóta nagyon sok helyen mutattam be alkotásaimat. Közel 200 önálló és közös kiállításom volt. Ausztriában két alkalommal állíthattam ki festményeimet.

Képeim sok hazai és külföldi köz,- és magántulajdonban megtalálhatók.

Témáim természet, látványihletésűek, hagyományt tisztelők.

Úgy érzem, mint nyugdíjas pedagógus most is alkotói tevékenységemmel igyekszem tanítani, nevelni mindannyiunkat a természet értékeinek megismerésére.

 

Ha egy pillanatra megáll a rohanó idő a képek nézegetése során,
ha valami szépnek tűnik bennük,
már nem volt hiábavaló egyetlen ecsetvonás sem.

( Tóth Attiláné Szalay Ágnes )

 

„ Csakis az a tudás ér valamit,
Amelyet magunk szerzünk magunknak,
velünk született érdeklődésből és
Szenvedélyes tudásvágyból.”

( Paul Leuntau )

Szerkesztés dátuma: péntek, 2018. április 20. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 2,068


   


Tetszik  



 

a teljesség igénye nélkül néhány gondolat azokról akik maradandót, szépet alkottak.