Micska Zoltán

Micska Zoltán

festő

(Munkács, 1949. aug. 24. – 2017.már. 21.)

Az alapiskolák után 1972-ben tanulmányait az Odesszai Népművészeti Központ képzőművészeti szakán fejezte be. Mesterei: Kontratovics Ernő, Mikita Volodimir, Herc Jurij.

1973-tól megyei, köztársasági, 1975 óta magyarországi tárlatok, 1987-től a nemzetközi kiállítások és plenerek résztvevője. 1984-től tagja az Ukrán Képzőművészeti Szövetségének.

1977-től, majd 1997 óta a kárpátaljai, hortobágyi, makói, hajdúböszörményi, vajai, mieleci (PL), szabadkai (SRB), melniki (BG), sztrasszki (SZL) művésztelepeken alkotott.

Művészetében a dekoratizmus dominál, amely az erősen kihangsúlyozott kompozícióra épül. „Temperával dolgozik. Áttételes-asszociatív kompozíciókat fest, amelyeken olyan erkölcsi-etikai kérdéseket vet fel, mint az ember és a környező materiális világ kölcsönös kapcsolata, a természetvédelem, a szellemi világ problémái. Festészeti stílusát a pasztózus festés, a lágy plasztika, az elmosott kontúrok, a nagyrészt ezüstös-gyöngyházas színekből álló harmonikus színskála jellemzi” – írja róla Prihogyko Duska.

Bekövetkezett haláláig Munkácson élt és dolgozott.

Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2020. január 19. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 552

Forrás:
reveszimretarsasag.hu


   


Tetszik  



 

a teljesség igénye nélkül néhány gondolat azokról akik maradandót, szépet alkottak.