Sükösd Péter

Sükösd Péter

1979. májusában születtem egy kellemes hangulatú mediterrán városban, Pécsen. Itt töltöttem gyermekkorom nagy részét és a város lejtős utcáinak, rendezetlenségében is szépséges házainak és gyönyörű fekvésének sajátságos jellege nagyban rányomta a bélyegét festészetemre.

 A művészettel nagyon korán kapcsolatba kerültem, részben családom révén, részben pedig saját magam kíváncsisága által. Emlékeimben él még az, amikor 5 évesen a rajzszakkörön megkaptam az első linóleum metszetemet, amelyre kedvemre farigcsálhattam, véshettem a különböző formákat, melyről aztán lenyomatot készítettek. Azt hiszem ez volt az első alkalom, amikor találkoztam az alkotás örömével a magam naiv módján.

12 éves voltam, amikor a Lantos Ferenc vezette művészeti szabadiskola növendéke lettem egy hosszú időre, ahol a különböző festészeti technikák mellett a művészi kifejezéshez elengedhetetlen tudást szereztem meg. De ami talán még ennél is sokkal fontosabb volt, hogy itt tanultam meg, hogy kell bátornak lenni az önkifejezés során és azt is, hogy a festészet révén kialakíthatok egy saját nekem tetsző világot. Így kezdett el szép lassan művészi hitvallásom is formálódni.

Az Odrobina Tamás vezette művészeti műhelybe a pécsi Művészetek Házában kiállított egyik absztrakt képem miatt kaptam meghívást 16 éves koromban és én örömmel éltem a lehetőséggel. Itt főként rézkarcokat és litográfiákat csináltam.

Egyetemi éveim alatt egy hosszabb terméketlen időszakot követően Dániában kezdtem el újból festeni 2001-ben. Ebből a korszakomból valók a ”Bárka sorozat” képei. Ebben az időszakban főként olaj pasztellel dolgoztam felváltva az addigi pasztell sorozatot. Ezen érdekes ”kirándulás” az olaj pasztell világába igen tartósnak és sikeresnek bizonyult, ugyanis igen érzékletesen ki tudtam így kifejezni azokat az erős kontúrokat, éles színelhatárolást és drasztikus formai megoldásokat, melyek nagyban érzékeltetik az általam ábrázolni kívánt érzelmek intenzitását.

 Azóta számos kiállításon vettem részt, jórészt külföldön. Jártam képeimmel Koppenhágában, Strasbourgban, Prágában és Firenzében egyaránt. Számos képemről készült reprodukció és egyes festményeim könyvek illusztrációjaként is szolgáltak.

Szerkesztés dátuma: kedd, 2013. április 23. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 1,670

Forrás:
festomuvesz.hu


   


Tetszik  



 

a teljesség igénye nélkül néhány gondolat azokról akik maradandót, szépet alkottak.