Somogyi-Szántó Béla

1945–ben születtem a Somogymegyei Kadarkút községben a Dömötörffy család házában, anyai nagymamám Dömötörffy Anna rokonainál.1985 – óta főfoglalkozású festőként dolgozom. 2004 – ben a GÉNIUSZ - EURÓPA Nemzetközi Találmányi és Képzőművészeti Kiállításon melyet Budapesten rendeztek GÉNIUSZ – BUDAPEST Díjat kaptam. Korábban az ezredforduló alkalmából a Művészetbarátok Egyesülete által rendezett „Magyarok Európában” című kiállításon kaptam hasonló elismerést. Festővé önképzés útján lettem. Több budapesti önképzőkörben szerzett gyakorlati és elméleti ismeret, valamint számos képzőmüvészeti tudást rejtő könyvből való tanulás segítségével. Büszkén mondhatom el magamról, hogy Ferenczy körös vagyok. Hosszú évekig jártam ide és itt tanultam a legtöbbet mégpedig Molnár Józseftől akit a tanáraim közül a legkiválóbbnak tartok. Eredetileg műszaki pályát választottam de addig rajzoltam, festettem mígnem ezt választottam hivatásul. 18 évesen adtam el először képet egy a budapesti önképzőkörök által szervezett kiállításon melyet a Fővárosi Művelődési Házban rendeztek.

Kiállításokat eddig csak Budapesten, Biatorbágyon és szülőföldemen Somogyban rendezhettem annak ellenére, hogy Hazám számtalan szép településéről, tájáról festettem képeket melyek a világ több mint 49 országába jutottak el az összes kontinensre és több szigetországba.

1989 – 2004 között a legtöbb időt Németországban, Münchenben, Augsburgban és környékükön töltöttem Itt előbb lettem ismert portré és tájkép festő mint idehaza. Festek ló, kutya és egyéb állat képeket valamint csendélet témákat is.

2004 – ben az a kitüntető megtiszteltetés ért, hogy én festhettem meg az ujra felépített Torbágyi Kálvária képeit. A kálvária ebben az évben el is készült és a Testvérvárosi Napok alkalmából felszenteltetett.

Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. május 12. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 1,135

Forrás:
festomuvesz.hu


   


Tetszik  



Képek

 

a teljesség igénye nélkül néhány gondolat azokról akik maradandót, szépet alkottak.