Pfilf Éva

Pfilf Éva

Hogy honnan jövünk? Mik vagyunk?

Az nem lényeges. A lényeg az, amit hozzáteszünk ehhez a csodához, amelyet világnak nevezünk.

Majd harminc évig építész szerkesztőként városunk, megyénk legszebb műemlékeit rekonstruáltam, de festettem gyermekkorom óta, mert festenem kellett - ha a tudást és az időt lopnom is kellett hozzá.

Alexovics László vezetésével a rajz és a szobrászat alapjait, majd Borsa Antal neves templomfestő, szobrász, belsőépítész műtermében sajátítottam el mesterségemet. Nála tanultam restaurálni, aranyozni is.

1975-ben egy Leonardo másolatommal elnyertem a firenzei Szépművészeti Akadémia ösztöndíját. Bár tanulmányaimat útlevél hiányában nem folytathattam, alkotó tevékenységemre mély hatást gyakorolt az itáliai reneszánsz művészet a legvadabb avantgárd idején is.

Nehéz utat választottam. Őnmagam akartam lenni, divatos irányzatoktól, politikától, pénztől függetlenül. Készítettem és restauráltam szobrokat, faliképeket. Pl. a ménfői templom Borsa-képeit, keresztútját. Aranyoztam, restauráltam a győri székesegyházban. Én restauráltam a csanaki templom betlehemi szobrocskáit is. Bronz domborművű keresztutam díszíti az ugodi kálváriát. Szobrokat, domborműveket készítettem Zala megyébe, Milejszegre, Bödére és sok-sok szelíd Madonnát.

Fő munkámnak tekintem a dőri római katólikus templom szentélyét, melyet régi fotók alapján restauráltam, visszafestettem oltárát. A szentély falára festettem egy 20 m2-es freskót, az Apokalipszist.

Festettem távoli tájakon, és immár az othonommá vált baráti műtermemben sok száz képet.

Itt a 228 éves tanyámon vagyok otthon. Nap mint nap találkozhatok a Természettel, eggyé válok vele. Egyetlen bogárban, virágban, hópehelyben Teremtőnk végtelen szeretetét, jóságát látom. Csak nyitott szívvel látunk kéne azt kusza, zavarodott értékrendű világunkban.

Én csupán szerény eszközeimmel megpróbáltam közvetítetni üzenetét.

Ha csak egy kis örömöt szereztem, nem dolgoztam hiába.

 

 

Fogadják munkáimat szeretettel:

Pfilf Éva

Szerkesztés dátuma: szombat, 2013. október 5. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 2,444

Forrás:
users.atw.hu


   


Tetszik  



Képek

 

a teljesség igénye nélkül néhány gondolat azokról akik maradandót, szépet alkottak.