Nyíri István

Nyíri István

okleveles építészmérnök.

Rajzoló szerkesztőként, építéstervezőként, majd irányító építésztervezőként dolgoztam, jelenleg nyugdíjas vagyok, festészettel foglalkozom.

Terveztem kórházakat, egészségügyi létesítményeket, iskolát, bölcsődét és lakóházakat is. Exporttervezésben, Algírban valósultak meg épületeim. Nagyobb épületek: Balatonlelle standöltöző, Pestmegyei ÁNTSZ székház Budapest, Cegléd, Vác elmekórházak, Cegléd Színház - Művelődési ház és Kórház homlokzat rekonstrukció befejező rész, Szt. Rókus Kórház V. ütem, stb. csak a legfontosabbakat említve.

Tanítottam az Ybl Miklós Főiskolán (Budapest) épületszerkezettant.

Közvetlenül dolgoztam Schömer Ervin Ybl-díjas és ifj. Dávid Károly Kossuth- és Ybl-díjas építészekkel.

Rajzolni a ceglédi Művelődési ház rajzkörében Vér László, a technikumban Élesdi István és Lelkes István tanár uraktól, majd a Műegyetem rajzi tanszékén tanultam.

Nyugdíjasként kerültem Türingiába és akvarelleket kezdtem festeni, jelenleg Baden Württembergben lakom ahol az új környezetben is akvarell és olaj képeket festek.

Kiállításaim voltak Gombán a Református Gyülekezeti teremben, Cegléden a Kossuth Művelődési Központ - Ceglédi Galéria, valamint a Református Nagytemplom Gyülekezeti termében.

Képem van a Böhm magán galériában Freibergben, valamint több más magán gyűjteményben is.

Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2014. augusztus 3. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 2,054

Forrás:
festomuvesz.hu


   


Tetszik  



 

a teljesség igénye nélkül néhány gondolat azokról akik maradandót, szépet alkottak.