BÁBELŐADÁS: A rosszat jóval győzd meg! c. bábdarab

BÁBELŐADÁS: A rosszat jóval győzd meg! c. bábdarab
A történet egy iskolában, szünetben kezdődik, ahol három kisfiú, akik osztálytársak, beszélgetnek. Bárhol, bármelyik iskolában megtörténhetne. A jelenetből kiderül, a gyerekek mennyire nem tudják kezelni a saját családi problémáikat, hétköznapi iskolai viselkedésüket milyen nagyon befolyásolja az otthon problémája. Ez figyelmeztet arra, hogy a szülőknek milyen nagy felelőssége van a gyermekeik tanulásában és magaviseletében. 
Bálint elvált szülők gyermeke, ahol most éppen az apuka még jobban elhagyta a családot, nem is tudnak róla semmit, nem jelentkezik. Az édesanya valószínűleg nem tudja érzelmileg feldolgozni a helyzetet, és talán depresszióval küzdve, vagy még anyagi gondok miatt is, nem ad se reggelit, se uzsonnát a kisfiának, aki éhezik az iskolában, ezért arra vetemedik, hogy elvegye egyik osztálytársától az uzsonnáját. Persze attól veszi el, aki közelebb áll hozzá, mert barátok és tudja róla, úgyis meg fog neki bocsátani, mert hisz Istenben. Ö Andris. 
Andris rendezett családban él, a generációk egymással jó kapcsolatban vannak, a nagymamája velük lakik, sokat beszélget a kis unokával, főz a családra, és a bibliai hit és erkölcs értékeire tanítja a gyermeket. Kölcsönös tisztelet és szeretet jellemzi a nagymama és unokája kapcsolatát. 
Ebbe a családi közegbe hívja meg gombócot enni Bálintot Andris azok után, hogy ellopta az uzsonnáját. Mivel Bálint rosszat tett Andrisnak, vonakodik elfogadni a meghívást, de nagyon jól esik neki. A lelkiismerete azonban dolgozik, mégis, Zoli (a harmadik barát) unszolására beleegyezik és elmegy Andrisékhoz. Nagyon jól tette, mert gombócevés közben mesél nekik a nagymama. Mivel karácsony közeledik, az ünnep legszebb történetét mondja el, ami
- a szeretetről /Isten odaadta a Fiát a világnak, megszületett, hogy megválthassa az embereket/,
- befogadásról, /Mária elfogadta a magzatot Istentől, bár még leány volt és várható volt a megaláztatása emiatt/,
- adásról /a pásztor, ahogy meglátja a kisded Ur Jézust, rögtön öröm tölti be, és gondolkodás nélkül odaadja a kicsi bárányát, amit hozott/ szól. 

Ekkor, a szeretetteljes családi közegben derül ki, hogy Bálintnak mi a legnagyobb problémája: szeretné, ha a szülei együtt lehetnének, és boldog családban élhetne ö is. Megtanulja a nagymamától, hogyan lehet imádkozni, és azt, hogy az imának nagy hatalma van, mert Isten meghallgatja azokat. Megtanul imádkozni.

A következő jelenetben megtudjuk, hogy Bálint igen jól imádkozott, mert karácsony szenteste apukája beállított hozzájuk, hogy újra egy család legyenek. Bálint kiegyensúlyozott, boldog kisfiú lett, kedves a barátaival, és ami a legfontosabb, megtanulta, hogy a problémáit Istennel együtt meg lehet oldani. 
Szerkesztés dátuma: péntek, 2013. december 13. Szerkesztette: Demeter Sándor
Nézettség: 1,280


   


Tetszik  

Megjegyzések

Demeter Sándor
péntek, 2013. december 13. 13:07
Mikor? 2013. december 20. péntek 1O órai kezdettel
Hol? Temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum díszterme