Mindenki számára ismert kép:kis konyha,falon házi áldás.De vajon honnan ered?

Archívum

 
szombat, 2013. február 2. 14:11
A házi áldás általában mindenki számára ismert, hagyományos formája a a falakat díszítő hímzett áldások. De készülhet agyagból, különböző tésztákból, például mézeskalács, vagy kerámiából. Csak a képzelet szab határt. Napjainkban sokan megzenésítik, amikből szeretnék néhányat megmutatni:

szombat, 2013. február 2. 14:12
Regélő Fehér Táltos Dobcsapat.

szombat, 2013. február 2. 14:15
Credo együttes

csütörtök, 2012. október 25. 12:11
A házi áldás energiája.

Sajnos a mai modern világban egyre kevesebb házban, otthonban találkozhatunk falon függő házi áldással. A a mai fiatalok általában csak a nagymamáknál láthatnak ilyen remekműveket. Pedig a házi áldások jelentős pozitív energiával rendelkeznek. Üzenetének tartalma jótékony hatással van az ott élőkre. A szöveg napi olvasgatása nyílt üzenet: itt mindenki boldogságban, békességben él egymással és Istennel. A rossznak, gonosznak itt nincs helye.

A házi áldás mai formája a 19.században trejedt el, de több bjegyzés is ír arról, hogy már jóval korábban, őseink is készítettek maguknak hasonló áldásokat. Egyes történészek szerint már az ősmagyarok sátrát is díszítette ilyen jellegű áldás. Azokon azonban még más volt a szöveg. Például:

Az árgyélus kismadár nem száll minden ágra,
Szálljon álldás, békesség örökké e házra!

Más nézetek ezzel ellentmondanak.Egy azonban bíztos: az otthont díszítő házi áldás megnyugvással tölti el az embert!

szerda, 2012. október 24. 21:42
Bizonyára sokunk házában,lakásában megtalálható valamilyen formában egy háziáldás.De amikor ránézünk ezkre az alkotása,hányan gondolkodtunk el azon,hogy honnan is ered a mi háziáldásunk?

A Magyar Katolikus Lexikon bejegyzése szerint:
"A házi áldás: a jámbor élet erényeinek fölsorolása mint Isten áldásának föltételei.- A háziáldás a barokk kor jellegzetes, sokszorosított grafikai alkotása Mo-on osztrák-délnémet hatásra honosodott meg. A polgári otthonokból a 19. sz: bekerült a parasztházakban is. A konyhában v. a lakószobában a szenteltvíztartó közelében függesztették föl a falra, bekeretezve, üvegezve. Általánosan ismert szövege: Hol hit, ott szeretet / hol szeretet, ott béke / hol béke, ott áldás / hol áldás, ott Isten / hol Isten, ott szükség nincsen. - A 20. sz. második felétől a háziáldás hímzett v. nyomtatott falvédőkön, dísztányérokon, szentképen is szerepel."

A kutatást folytatom,keresgélek,olvasok,majd megosztom veletek is a bejegyzéseket,leírásokat.Addig is nézzétek meg a szebbnél szebb alkotásokat.
3 bejegyzés | 1 / 1 oldal