Az ember bár állandó harcban állt és áll a természettel, része annak, s a közvetlen környezetében otthonosan érzi magát. Hogy megfelelően tudjon alkalmazkodni, a természet jelenségeit, változásait állandóan figyelnie kellett. Az időjóslások is az ilyen állandó megfigyelések, közvetlen tapasztalatok eredményei, amelyekből az idők folyamán természetesen kirostálódtak a téves megállapítások. A szabadban élő, dolgozó emberek, a pásztorok állandóan ki voltak téve az időjárás szeszélyeinek.

Archívum

 
vasárnap, 2012. november 4. 15:51, Nézettség: 2431

                   NÉPI IDÕJÓSLÁS Január „Piroska napján, ha fagy, negyven napig el nem hagy” Már újév napjának idõjárása jelez: ha ez az elsõ nap szép, fényes idõt hoz, azzal azt jövendöli, jó és bõven termõ lesz az év. Ha csillagos az újévi éjszaka, rövid lesz a tél. Hosszú telelésre lehet ellenben számítani, ha az esztendõ elsõ reggelén északi, hideg szél fúj.

vasárnap, 2012. november 4. 18:53
Jó kis gyűjtemény !
kedd, 2012. november 6. 12:53
Nagyon jó kis gyűjtemény. Otthon is gyakran hallottam ezeket a rímes jóslatokat, volt benne mindig valami misztikus, őseink hosszú idejű tapasztalásaiból származnak.
1 bejegyzés | 1 / 1 oldal