Egy több ezer éves - kőbe is vésett - gondolatnak a legelején rejtélyes jelek megfejtett üzenete olvasható. A kimondott SZÓ után TÖRTÉNIK, létrejön valami, vagy valaki. Ennek a megfejtett üzenetnek a mi csodálatos nyelvünkben a több ezer éves gondolattal teljes azonossága van. A magyarhoz e tekintetben és e fogalom terén két nyelv bír csak - de csak hasonlító - azonossággal: az angol és a holland.

 

2015 -

péntek, 2015. május 15. 05:05 » A kígyó, a farkas és a sárkány
1Móz 1,31 - És látá Isten, hogy minden a mit teremtett vala, ímé igen jó. És lőn este és lőn reggel, hatodik nap.

Milyennek látom a világot? - Mint gyermek, akkor is szépnek láttam, amikor édesapám nem volt velünk. Nagyobbik testvérem kérdezte: "Hol van édesapánk?"
Édesanyám megsimogatta a fejünket, és az ő drága édesanyai hangján így nyugtatott minket: "Édesapátok kenyere keres"
"De sok kenyeret fog már keresni" - mondták nagyobbik testvéreim

Ezt a párbeszédet mostanában sokszor elmondja Édesanyám, 94. évébe lépően. Arra az időre emlékezik vissza, amikor Édesapámat internálták.
Hazafinak lenni, a hazában. Hitvallónak lenni, az egyházban.
Igen. Én a kettő között azonosságot fedeztem fel. Ne áltassuk magunkat. A Biblia is erre tanít. Mégis, maradok hazafi, és maradok hitvalló.
Mind a kettő szenvedést jelent, ha igazán akarjuk megélni.
Akkor válik gyönyörűséggé, széppé és jóvá az Isten által megteremtett világ, ha nem csak a gonoszok találnak egymásra, ha nem csak a gonoszok fognak össze a gonoszságra.
A világ akkor igazán szép, a világ akkor igazán jó,
- amikor a jók ráébrednek arra, hogy szükség egymást keresni. Amikor a jó hiányát érzi a jónak. Amikor a jók egymásra találnak.

Ehhez szükséges, hogy a fájdalom helyére elvigyen a lábunk. Igen, Jézus sírjához.
Meglepetésben lesz része ott mindenkinek. Az elárult, a főpapi udvarban arcul csapott, a negyedes fejedelem udvarában csodát és mutatványt nem mutató - hallgató, Pilátus előtt magát nem védő, a kereszten a 22. zsoltárt kiáltó Embernek Fia, Jézus, nem található meg a sírban. Nincsen ott, hanem feltámadott!
A Feltámadott Úr Krisztus Jézust megtalálva találjuk meg egymást, jó a jót, jók a jókat. Amikor elég sokan találjuk magunkat az üres sír előtt, és ismerjük fel egymást, akkor a kígyó, a farkas, és a sárkány is megszelídül.
Áldozó csütörtökről péntekre virradó hajnal van.
Akár csak azon a hajnalon, amikor " A hétnek első napján pedig jó reggel, a mikor még sötétes vala, odaméne Mária Magdaléna a sírhoz, és látá, hogy elvétetett a kő a sírról." ( Jn 20,1)
Édesanyámat sikerült fájdalmai mellett elnyugtatnom. Csönd van.
Összeteszem kezem azokért a keresztyénekért, akik a keresztyén világban készült fegyverek ropogása közben adnak hálát, egy-egy átélt, túlélt éjszaka után.
Sok templomban elhangzott ma: Jézus felment a mennybe. Nekem azért Itt dobog a szívemben Jézus mondata:
Lk 17,21 - Sem azt nem mondják: Ímé itt, vagy: Ímé amott van; mert ímé az Isten országa ti bennetek van.
Továbbra is keresem azokat, akik érzik, akik tudják, akik megtapasztalták és tovább is adják: "Isten országa ti bennetek van."

(B. Juhász Levente M.V.D.)
csütörtök, 2015. május 14. 08:32
"... békesség Istentől ..." (Fil. 1:2)
Ritkán lehet olyan gondolatokkal találkozni, amelyek tovább gondolkodásra késztetik az embert. Találtam ilyen mondatot a ten-"Magadról" szóló soraid között.
Bár legmagasabb végzettségemet tekintve sokan behatároltnak vélik a velem való beszélgetés lehetőségét, én szeretem az elfogadható és tapasztalatok alapján való értelmes gondolkozást.
Miután benéztem az oldaladra, az idősebb jogán szeretettel köszöntelek!
Barátsággal - Levente bátyád
hétfő, 2015. június 1. 18:47
Mély tisztelettel köszönöm!
2 bejegyzés | 1 / 1 oldal