Vankó Magdolna a Nők lapja Cafe szakértője Okos_baba szeminárium_program és Babafitnesz oktatója

Archívum

 

Baba_fitnesz Magdival

Baba_fitnesz Magdival

A Baby Fitness módszerével már pár hetes korú babákkal is meglehet kezdeni a tornázást. A 2006-ban kifejlesztett edzésforma ideális a kisgyermekes családok számára, hiszen nem zárja ki az apukákat sem, éppen ellenkezőleg, az edzések során nekik is komoly szerep jut.
Az állandó ringatás, együtt mozgás stimulálja és fejleszti a bébik agyát, nem csoda, hogy mindenki azt ajánlja, hogy a kisbaba legyen minél többet kézben, kendőbe.  A legjobb a természeti népek módszere, náluk az anya a pici egyéves koráig a testére kötözve hordozza a gyermeket. Napjaink modern társadalmaiban a babák sokat fekszenek a kiságyban, a járókában , és a babakocsiban. Kézben csak akkor vannak, ha esznek, fürdenek, vagy ha a sírás miatt felveszik őket.
A Baby Finess huszonöt perces foglalkozásain nemcsak a kicsik, hanem az anyukák is edződnek, hiszen egy hat-nyolc kilós bébit emelgetni nem kis munka, persze sokat számít, ha egy szakképzett edző megtanítja a helyes, gerinckímélő mozdulatokat.
Kizárólagos figyelem
Vankó Magdolna és Gaszt Ákos személyi edzők saját gyerekeiken fejlesztették tovább, az eredetileg USA-ból származó módszert. Ákos tízhónapos ikerlányai két hónapja minden nap tornáznak. A babákat motiválja a kortársak jelenléte. Nem is gondolnánk, hogy már pár hónapos korukban is figyelik egymást, és ha az a cél, hogy elkússzanak egy labdáig, gyorsabban megy nekik, ha azt látják, hogy egy másik manó is igyekszik mellettük" - magyarázza Vankó Magdolna, aki szerint pár hetestől négy-öt éves korig minden gyereknek hasznára lehet a babafitnesz.
"A napi rohanásban alig marad idő arra, hogy az anya csak a gyerekére koncentráljon, figyelem híján azonban a baba nyűgösebb lesz. Ha biztosítjuk neki azt a fél órát, amikor minden figyelmünk és törődésünk csak az övé, utána sokkal nyugodtabb lesz. A gyakorlatok fejlesztik a baba mozgékonyságát, manuális készségét, és egyensúlyérzékét. Az anyukák számára pedig azért jó, mert többségük elszigetelve érzi magát a szülés utáni első hónapokban, így öröm számukra, ha kimozdulhatnak a négy fal közül.
Nálunk arra is lehetőségük van, hogy a babafitneszes edzések után szakképzett gondozókra bízzák a kicsiket, és ellátogassanak egy aerobic órára. Ilyenkor a kifáradt, nyugodt babák nagyon jól eljátszanak az anyukák nélkül. De fontos hangsúlyozni, hogy a cél, nem az intenzív edzés, vagy a mini sportemberek képzése, hanem az együttes mozgás öröme.  

Forrás:  Wellness 2008 szeptember

 

Babatorna a belvárosban örökmozgóknak és anyukáiknak

Kisbabával sem kell a négy fal közé szorulni. Fejlesztő babamozgató órákat tart Vankó Magdolna legkisebbeknek és anyukáiknak egy fehérvári tornastúdióban.– A bébi fitnesz óra egy jó játék anya, sőt apa és a hatodik hetét már megélt baba számára. Tudjuk, hogy a gyerekek hatalmas mozgásigénnyel jönnek a világra, ezért már az egészen picikkel is meg lehet szerettetni a rendszeres tornát – vallja Vankó Magdolna személyi edző, aki saját gyermekein tökéletesítette a különleges programot. – Az anyukák kisbabáikat „használják” életük legszórakoztatóbb és legjobb fogású súlyzójául. Emelgetik, ujjuknál fogva hintáztatják, takaróba csavarva hengergetik őket. Ez az alakformáló torna nem túl megerőltető, hiszen csak fokozatosan lehet visszaszerezni a szülés előtti kondíciót, és a tejelválasztásra is negatívan hat a túlzott megterhelés. A torna során az anyukák megtanulják a helyes testtartás kialakítását. Hamarabb vissza tudják szerezni alakjukat és állóképességüketA bébi fitnesz program alaposan megdolgoztatja az anyukákat is állóképességüket. Megelőzhetik a későbbi mozgásszervi panaszokat, a derék- és hátfájást. Nagyon sok nyújtó- és erősítő gyakorlatot végzünk. A babák számára pedig azon túl, hogy remek szórakozás, és egész idő alatt egyes egyedül övék az édesanya teljes figyelme, rengeteg előnnyel jár ez a mozgásforma. Az izomrendszer fejlődik, jobb lesz a mozgáskoordináció és az egyensúlyérzék. A rendszeres átmozgatás kedvező hatással van az idegrendszer fejlődésére, mert az értelmi fejlődés a mozgáson alapul. Erősödik az immunrendszer, és a kifárasztott babák nyugodtabbak is. A korai tornán edzett kicsik egyébként feltűnően szép mozgású gyerekekké válnak. Természetesen nem az a cél, hogy minél izmosabbak legyenek, hanem a közös, vidám, játékos együttmozgás a lényeg, és az anyukák is rendszeresen kimozdulhatnak otthonról, hiszen a közösségi élmény lélekápoló hatású – magyarázza Magdi.

Forrás: FEJÉR MEGYEI HÍRLAP • 7 2010. NOVEMBER 4

 



Szerkesztés dátuma: szerda, 2013. június 5. Szerkesztette: Antal Mária
Nézettség: 1,115


   


Tetszik