Vankó Magdolna a Nők lapja Cafe szakértője Okos_baba szeminárium_program és Babafitnesz oktatója

Archívum

 

Baba fitnesz otthon

Baba fitnesz otthon

Baba fitnesz otthon

Megjelentt Sikk 2008 július

 

A babafitnesz olyan mozgásforma, amely szinte a születés pillanatától kezdve az egészséges életmódra neveli a csöppségeket. Ez a játékos mozgássor, mindössze napi húsz percet vesz igénybe, és akár otthon is elvégezhető.

További előnye, hogy erősíti a szülő gyermek kapcsolatot, ráadásul az édesanyát is hozzásegíti ahhoz, hogy könnyebben leadja a várandósság alatt felszedett pluszkilókat. A Sikk olvasói most lépésről lépésre megismerhetik a babafitnesz gyakorlatait, és azok hatásait.

Játékosan tíz perc alatt

„Minden kisgyerek igazi örökmozgó. Ha a rengeteg energiát megfelelően adja ki magából, akkor egészséges szép tartású felnőtt válik belőle. A babafitnesz gyakorlatai ebben segítenek” – állítja Vankó Magdolna személyi edző, aki Gaszt Ákos személyi edző és Gaszt Nemes Dóra edzősegítségével magyarította  az amerikai babafitneszt. „A gyakorlatsor fejleszti a mobilitást, a manuális készségeket és az egyensúlyérzéket. Mindamellett már gyermekkorban egészséges életmódra nevel, ami később felnőttként nagyon kifizetődő” – vallja a szakember. „Mindössze napi tíz perc játékos torna, és máris sokat ettünk gyermekünk egészségéért, és a szülő-gyermek kapcsolat fejlesztéséért.”

Testi-szellemi fejlesztés

   Ventilla Andrea két hónapja fejleszti kislányát, a hat hónapos Fannit ezzel a gyakorlatsorral. „Már a szülés előtt jártam kismamajógára, és mindig is törekedtem  a kicsi szellemi, testi fejlesztésére” – árulja el az anyuka, aki a babafitnesz mellett az Okosbaba programot  is használja, amellyel játékos formában Fanni szellemét is fejleszti. „A gyakorlatoknak köszönhetően érzékelhetően gyorsabb a mozgás- és szellemi fejlődése is. Szerintem ez a két dolog összefügg. Nem akarok zsenit faragni belőle, csak szeretném, ha minél könnyebben venné az akadályokat az életben, és minél egészségesebb lenne” – mondja Andrea. A családban megosztják a szerepeket, hiszen a kis Fanni mozgását az édesapja, szellemét pedig az édesanyja fejleszti. „Biztos vagyok benne, hogy a kapcsolatunkat is szorosabbra fűzik ezek a foglalkozások. Fanni hihetetlenül kiegyensúlyozott kislány, mert érzi, hogy nagyon szeretjük, és foglalkozunk vele. A közös mozgás, az ősbizalmon alapul, azon, hogy a kicsi érzi, mindig számíthat ránk. És ezek a gyakorlatok ezt az érzetet erősítik” – véli az anyuka, aki azonban soha semmit nem szeretne lányára erőltetni. „Csak akkor fejlesztjük, amikor neki is kedve van hozzá, hiszen fontos, hogy mindezt játéknak fogja fel.”

„Több részletben tornázunk

   Gaszt Ákos és felesége a mozdulatsor kifejlesztésében is részt vett. Tíz hónapos ikerlányaik, Lola és Szofi két hónapja mindennap tornáznak. „Azelőtt babamasszázzsal próbáltuk őket megmozgatni. Most azonban, hogy már nagyobbak nagyon élvezik az aktív mozgást, hogy nem csak alanyai, de aktív részesei is a gyakorlatoknak” – meséli az édesanya Dóra, aki naponta több részletben tornáztatja az apróságokat. „Előfordul, hogy egy-egy gyakorlatot napjában többször is elvégzünk. Talán ennek köszönhető, hogy Szofi nagyon hamar elkezdett kúszni. Mi nem erőltetünk semmit, csak azt és annyit kell csinálniuk, ami jól esik”- folytatja Dóra. 

A születéstől egészen hat éves korig végezhetjük a kicsikkel a babafitneszt. Ennek köszönhetően a mozgás nem teher,  hanem szórakozás lesz a gyermek számára. Az iskolás kor kezdetével aztán érdemes úszásoktatásra beíratni a kicsiket” – teszi hozzá az édesapa Gaszt Ákos, személyi edző, Body Bildig abszolút magyar bajnok.

 

Székesfehérvár (bj)  Azt hallva, hogy bébi fitnesz, semmiképpen se gimnasztikázó, koraérett babákat képzeljünk el, inkább szülőket, akik lelkesen emelgetik, hintáztatják gyermekeiket.

  Az egyik székesfehérvári stúdióban mi is láthattuk, milyen szórakoztató gyakorlatokat végeznek az anyukák, vagy az apukák az apróságokkal. Az öthónapos Fannit, a kilenc hónapos Szofit, illetve Lolát, hol fejük fölé emelik szüleik, hol meg a pokrócon gurították őket finoman ide-oda.

  A bébi fitnesz program kidolgozója   Vankó Magdolna, személyi edző,  ő tanítja meg a szülőknek egy-egy foglalkozás keretében, a gyakorlatokat, amelyeket otthon is bármikor megtudnak csinálni a kicsikkel.

 - A mozgás mindenkinek nagyon fontos, a gyerekeknek pedig lételemük ezért dolgoztam ki a bébi fitnesz hét lépcsőre épülő gyakorlatait. A gyerekek az életkoruk előre haladtával lépnek előre a lépcsőkön, fokonként pedig három területet fejlesztünk: a mobilitást, a manuáliskészségeket, és az egyensúlyi rendszert. A foglalkozásokat hat hetes kortól lehet elkezdeni. És két éves korig bármikor belehet kapcsolódni. A különböző szintekre persze vigyázni kell.

Egy lépcsőről akkor lehet tovább lépni, ha egy-egy „gyakorlatot” bár biztosan tud a gyermek – mondja Magdolna.

  - A programot szülőknek tanítom meg, mert az a fontos, hogy ők otthon akkor tudjanak a kicsikkel foglalkozni, amikor azoknak kedvük van hozzá. A babák egyébként is a szülőtől szeretnek tanulni, hiszen hozzájuk köti őket az ősbizalom – magyarázza Magdi. Miután a szülők megtanulták a gyakorlatokat, be is kell mutatniuk a gyerekekkel.  

   A bébi fitnesz egyik legnagyobb értéke az, hogy sokkal szorosabbá  teheti a kapcsolatot a kicsik és a szülők között, és közben szép mozgású jókedvű gyerekek válnak a babákból – állítja Magdi, akinek véleményét egy anyuka Ventilla Andrea is osztja. Férjével ezért is tartották fontosnak, hogy bekapcsolódjanak a programba. Úgy vélik, a célirányos, szórakoztató gyakorlatok elmélyítik kapcsolatukat a kis Fannival, aki közben láthatóan nagyon élvezi, ahogy az apukája emelgeti. 


Érdeklődni és Baba_mama tormára jelentkezni a következő e-maien lehet.  info@vankomagdolna.hu 


Szerkesztés dátuma: szerda, 2013. június 5. Szerkesztette: Antal Mária
Nézettség: 1,031


   


Tetszik