Minden, ami testnek és léleknek jó.

 
Garamszegi Vanda Natasa

Blogjai


Archívum

 

Vízgyógyászat

Vízgyógyászat


A vízzel való gyógyítás nem újkeletű dolog. Már a szkíták, egyiptomiak, babilóniaiak is használtak fürdőket, izzasztókat gyógyászati céllal. 

A vízgyógyászatnak sokféle módja van, lehet a víz hőfokának változtatásával (fokozatos csökkentésével, illetve növelésével) jó eredményeket elérni, tüdőgyulladás, láz, tífusz, különböző fertőzések, sőt  pszichiátriai zavarok kezelésénél. Ezek az eljárások az immunmechanizmunson, a keringési rendszeren és az idegizom-rendszeren keresztül fejtik ki gyógyhatásukat. 

A hideg-meleg eljárásnak legismertebb technikáját Kneipp-fürdőnek nevezzük nevét egy szerzetesről kapta, aki nagyon jó eredménnyel kezelt betegségeket a láb és a kéz hideg-meleg vízbe mártásával. A Kneipp-forrás Ausztiában, Weitenthalban található, ahol egy gyönyörű gyógy-túrán is részt vehet az ember a Mura menti völgyben. Budapesten a Császár-fürdőben, az Irgalmas Kórház alatt újjáépített modern környezetben próbálhatja ki az ember a Kneipp-fürdő áldásos hatásait, de van ott szauna, gyógygőz és gyógyfürdő is. Tehát a vízgyógyászat igen sok ágazatát is kipróbálhatjuk. 

A vizes borogatást mindenki ismeri, hol hideget, pl. pajzsmirigy-túlműködésnél, hol meleget alkalmaztak, attól függően, hogy mire volt szükség. Sok esetben gyógynövény főzetekkel, illetve ázalékokkal végezték a borogatást a megfelelő hőmérsékletet elérve. A hőmérséklet minden vízgyógyászati eljárásnál nagyon fontos, mivel a megfelelő hőmérséklet biztosítja a megfelelő anyagok pl. gyógynövények, különböző sók stb. optimális feszívódását, a gyulladások lehúzódását, esetleg bizonyos funkciók beindítását a szervezetben.

A vizet minden betegség kezelésénél eredményesen alkalmazhatjuk a programozással és a megfelelő vízgyógyászati eljárással remekül kiegészítik a modern orvosi kezeléseket, csökkentik a mellékhatásokat, és segítik a szervezet regenerálódását. 

A másik nagy csoportja a vízgyógyászatnak a gőzölés, vagy izzasztás, itt vagy külön e célra létrehozott kamrákban, kunyhókban végzik a kezeléseket egész testre, vagy csak helyileg, arcra, mellkasra, alhasra, stb. letakarással. Az egész testes gőzölést mindenképpen ruha nélkül végzik általában köveket forrósítanak fel és ezekre öntik a vizet, dobják rá a gyógynövényeket, illetve csepegtetik az illóolajokat. A  lokális kezeléseknél pedig többnyire gyógyfőzeteket alkalmaznak és zömével belélegzéssel folyik a kezelés.  

Ismerjük még a láz kezelésére szolgáló hűtőfürdőt is, itt fokozatosan hűtjük a víz hőmérsékletét, tehát nem a jeges vízbe tesszük a lázas beteget, hanem langyosba és fokozatosan csökkentjük a víz hőmérsékletét. Ezt a célt szolgálja még a hideg borogatás, itt lokálisan hűtjük a szervezetet, p.: homlok, belső comb, tarkó, halánték, csukló, térd stb.

Kismamáknál a tejképződés beindulása után gyakran előfordul, hogy becsomósodik a mell és fáj is, nem jön ki a tej, ilyenkor pont, hogy a melegvizes borogatás az, ami jót tesz, ezt kiegészítve ún. laktoteával, melyet lehet kapni filteresen a gyógyszertárban, én magam jobban szeretem, a saját keverésű teákat. Gyógynövényboltokban meg lehet külön-külön is venni a hozzávalókat és otthon összekeverni. Több lesz belőle és olcsóbban is kijövünk, ha magunk csináljuk.

Általános tisztító hatása van a sófürdőknek ennek legegyszerűbb, otthon is végezhető módszere, ha a fürdővizünkbe durva asztali sót teszünk, minél durvább, annál tisztább a só, illetve lehet kapni himalája sót is, ezt is jobb tömbben, illetve kisebb darabokban megvásárolni, valamint a parajdi só, ami Kárpát-medencei só, tehát nekünk magyaroknak talán a legajánlottabb használni.

Említem csak a súlyfürdőt is, ezt kizárólag szakemberrel végeztessük, mert amilyen hasznos, olyan veszélyes is.

Ezen kívül a különböző pezsgő fürdők is igen jótékony hatással vannak a szervezetre, főleg a bőrnek és a vérkeringésnek tesznek jó, fokozzák a test ellenálló képességét a betegségekkel szemben, valamint az egész szervezetet új energiával töltik fel, frissítő hatásuk van.

Beszélni kell még egy kevésbé általánosan elterjedt, ám rendkívül hasznos módszeréről a vízgyógyászatnak – ami egyébként régen igen gyakran használt technika volt – a beöntés. A testet belül is kell tisztítani a belek tisztasága egy rakás betegségtől megvéd, ráadásul pl. a végbél daganat egyik leghatásosabb ellenszere a kávébeöntés. Ezen kívül a szódabikarbónás beöntés lúgosítja a szervezetet, ami a mai savas világunkban rendkívül fontos lenne. A beöntő folyadékba ajánlott még egy pár csepp grapefruit mag olajat is cseppenteni, ezt gyógynövényboltokban lehet beszerezni.

A szódabikarbónás vizet lehet kúraként is használni, tehetjük a fürdővizünkbe, kb. 5%-os hígításban, ihatjuk, minden nap egy pohár vízben egy teás kanálnyit feloldva és persze a fenti beöntéses eljárás.

Láthatjuk, tehát, hogy a víz a legkülönbözőbb formájában, minden halmazállapotában is gyógyíthat, ha megfelelően használjuk. Remélem újra felfedezzük ennek a csodás anyagnak a jótékony tulajdonságait.

A felmerülő kérdéseket továbbra is a gyogykuckonat@gmail.com-on tehetitek fel.

A képen a Kneipp fürdő egyik alkalmazását láthatjátok. 

 

 

Szerkesztés dátuma: kedd, 2013. február 26. Szerkesztette: Garamszegi Vanda Natasa
Nézettség: 1,715


   


Tetszik