Archívum

 

EMLÉKKÉPEIM EGY MOTORKERÉKPÁR GYŰJTEMÉNY FOTÓZÁSA KÖZBEN

EMLÉKKÉPEIM EGY MOTORKERÉKPÁR  GYŰJTEMÉNY FOTÓZÁSA KÖZBEN

 

 

 

 

 

 

 

 

EMLÉKKÉPEIM EGY MOTORKERÉKPÁR

GYŰJTEMÉNY FOTÓZÁSA KÖZBEN

 

 

 

   Gyermekkoromban a házunktól nem messze az utca másik oldalán laktak Imre Sándor bácsiék. Hozzájuk házasodott be egy kitűnő műszaki érzékkel és tudással rendelkező szakember, Matyók Lajos, akinek az idősebbik fiával együtt jártam Általános Iskolába. (sajnos Lajos Barátom 2013 – ban meghalt). Az udvarban mindig személykocsik és motorkerékpárok álltak, amik arra vártak, hogy Lajos bácsi kis műhelyében, vagy kint megjavítsa azokat. Messze földről is jártak hozzá, hiszen akkor kis falunkban Bakonyszentkirályon nem volt még annyi gépjármű, hogy azok javításából meg tudott volna élni.

   Lényeg a lényeg, a gyermekkori barátság miatt naponta jártam át hozzájuk és rácsodálkoztam az akkori motorbiciklikre. Persze nem nagy választék volt legalábbis akkor még, én is csak leginkább a 125 köbcentis Csepelekre emlékszem, amelyek először lemezvillásak voltak, később lettek a teleszkópos változatúak. Danubius márkákra is emlékszem jól, mert később a bátyám, Gyula is olyat vett és mikor 1966 – ban motor jogosítványszerzésre készülődtem, azon gyakoroltam, hogy valami fogalmam legyen a motorozás rejtelmeiből. Jóval később, valamikor az 1970 – es évek elején vettem egy 250 köbcentis Jawa motorkerékpárt én is, ha jól emlékszem az akkori ára 14 500 Ft volt. Ma ennyi pénzért egy használt bicajt lehet csak venni. Két éve én éppen 10 000 forintért vettem egyet, szintén használtan, de még elég jó állapotban, persze kiegészítő felszereléseket még kellett hozzá venni. Ezzel együtt volt kb. éppen annyi, mint anno a motor ára. Ennyit a forint értékállóságáról.

   Talán két évvel ezelőtt az egyik Gyulai ismerősöm Kispál Imre mikor megtudta, hogy rendszeresen fényképezem, megkért arra, hogy alkalomadtán fotózzam majd le a motorkerékpárjait, mert van neki ebből egy elég szép kis Gyűjteménye. Természetesen megígértem, mivel az emlékeim alapján nagyon kíváncsi lettem, hogy Imrének milyen, számomra is ismert motorjai vannak? Számára nem volt sürgős, éppen ezért húzódott el annyi ideig, hogy csak a múlt héten, július 20 - án sikerült összehoznunk a találkozót a gyűjteménnyel. Mikor kinyitotta a garázs kapuját, bizony eléggé rácsodálkoztam arra, ami a szemeim elé tárult. Kis és nagymotorok voltak ott leállítva, mindegyik üzemképes állapotban, külsőleg is jól kinézve, csinosítva.

    Kérdésemre Imre elmondta, hogy évente pár alkalommal mindegyiket beindítja, de jelenleg két nagy, egy Pannónia és MZ van csak levizsgáztatva, azokat felváltva használja, ha nem személykocsival, vagy bicajjal közlekedik a városban, vagy megy távolabbi helyekre. Megkértem arra, hogy a természetes fény miatt inkább a garázson kívül fotózzuk le őket, hogy egyenként, jól látszódjon mindegyik, mert így egybezsúfolva nem lenne jó. Így is történt. Imre kitologatta és én kattintgattam a gépet, majd szépen, csatasorba állítva az összest, gazdájuk az első sorban a középsőre felpattanva szintén meg lett örökítve. Ezt követően még két oldalról az egész csapatot is lefotóztam és mondhatom, számomra emlékezetes látványt nyújtottak. Imre még azt is elmondta, hogy fiatalkora óta a motorkerékpárok szerelmese és eddig nem volt kedve megválni a kedvenc darabjaitól. Az egyik kis motort pedig kosárban hozta el valakitől és teljesen Ő rakta össze, újította fel, tette működőképessé.

   Számomra érzelmileg is kellemes emléket nyújtottak, hiszen ahogyan a képekből is kitűnik, közöttük volt sok olyan, amelyet én is ismertem és a 250 köbcentis Jawa, amely szinte hét éven át hűséges társam volt a közlekedésben, tükörmásaként visszaköszönt a kollekcióból. Az enyém rendszámára is emlékszem még a régmúltból: OC 36 – 72. 25 000 kilométert motoroztam vele és megkímélt állapotban adtam el annak idején. Új gazdája egy fiatalember egy héten belül összetörte, mert azt hitte, hogy tud motorozni és kiderült, ez nem volt elég ennek a bizonyítására.

   Egy a biztos, hogy Imrének köszönettel tartozom azért, hogy részese lehettem azon keveseknek, akiknek a gyűjteményét a fotózás apropóján megmutatta és az engedélyével közkinccsé tehetem itt is.

 

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Gyula. 2016. 07. 27. Szerda Délelőtt 10: 53

 

A többi fotó megnézhető az alábbi linkre kattintva:

 

https://www.facebook.com/balint.ifjnagy/media_set?set=a.1261332480568059.1073742255.100000739572377&type=3&pnref=story

 

Szerkesztés dátuma: szerda, 2016. július 27. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 588


   


Tetszik