Archívum

 

PRZEMYSL OSTROMAI ÉS A GYULAI KATONÁK. Azaz Przemysl három ostroma 1914 – 15 – ben.

PRZEMYSL OSTROMAI ÉS A  GYULAI KATONÁK.  Azaz Przemysl három ostroma 1914 – 15 – ben.

 

PRZEMYSL OSTROMAI ÉS A

GYULAI KATONÁK.

Azaz Przemysl három ostroma 1914 – 15 – ben.

 

Gyulán naponta legalább egyszer elhaladok a Városháza utcában lévő Mogyoróssy János Városi Könyvtár előtt. A lépcsőfeljáró tetején a bejárati ajtó előtt egy állványos hirdetőtáblán mindig elolvasható az aktuális program, könyvbemutató, élménybeszámoló, irodalmi rendezvény és még sorolhatnám hosszan. Talán egy héttel ezelőtt pillantottam meg először a február 22 – én 16: 30 – ra a könyvtár előadótermébe meghirdetett programot, amely invitálta a nagyérdeműt a következőre:

„Przemysl ostromai és a gyulai katonák, Przemysl három ostroma 1914 – 15 – ben című könyv bemutatójára. Vendégeink: Pintér István történész, a nemzetőrség alezredese és Ifj. Pintér István történész, a kötet szerzői. Történész vendégeink kötetei az est folyamán kedvezményesen megvásárolhatók.”

   A hír olvastán felcsillant a szemem és a Páromnak mondtam is, hogy ide feltétlenül el szeretnék menni, mert a téma számomra nagy jelentőséggel bír. Egyrészről Apai Nagyapám harcolt az I. Világháborúban és szerencsére épségben hazatért. Igaz, nem a lengyelországi Przemysl erődrendszerében, hanem, Olaszországban a Piavénál. Általában is szeretem a történelmet már gyerekkorom óta, ezért ezt sem hagyhatom ki, ha már egyszer ilyen lehetőség adódik itt helyben, hogy történészektől hallhatok olyan dolgokról, amivel eddig valószínű tankönyvekben és egyéb irodalomban nem találkozhattam. Egyet értek azzal, hogy a szerzőpáros, Apa és Fia hiánypótló dokumentum kötetet tettek le az asztalra 2015 – ben, mikor elkészültek kutatásaik eredményével és a könyv, kiadásra kerülhetett. Örülök annak, hogy sikerült elhívni Őket Gyulára.

   Az alezredes úr ízes beszédével köszöntött bennünket, majd a fiával felváltva, kérdezz – felelek formájában beszéltek a hadi eseményeket megelőző és aztán részletesebben, a három ostrom történéseiről. Ehhez vetített – képes és korabeli híradó felvételeket is felhasználtak illusztrációként. Előadásuk után lehetőség nyílott kérdezésre és ennek kapcsán kérdeztem alezredes urat, hogy a kutatásaik során találkoztak – e irodalmi vonatkozású, pontosabban, Gyóni Gézával kapcsolatos anyagokkal? A költő ugyanis ott volt Przemyslinél és a második ostrom alatt esett orosz fogságba. Valamikor, évtizedekkel ezelőtt kutatásaim során Szülőfalumban Bakonyszentkirályon, az egyik padláson találtam egy korabeli, 1915 – ben Budapesten kinyomtatott kis karcsú kötetet, amely az 1914 – ben Przemysliben kiadott verseskönyv hasonmás kiadása volt és elhoztam magammal erre az alkalomra.

Alezredes Úr válaszában igennel felelt, de Ők kimondottan az események hadi vonatkozásaival foglalkoztak csak, de a látókörükbe került természetesen Gyóni Géza is.  Mikor megmutattam neki a karcsú kötetet, azt mondta, hogy ez egy drága kincs és én is úgy gondolom. Bizonyára ma már nem sok példány lehet belőle. Egyébként Gyóni Gézáról pár napja írtam a Facebookon, mivel Június 25 – én lesz a halálának 100. évfordulója. Aki kíváncsi rá, elolvashatja a következő linkre kattintva:

 

https://www.facebook.com/balint.ifjnagy/media_set?set=a.1488852637816041.1073742317.100000739572377&type=3

 

   Az előadás és könyv bemutató után lehetőség nyílott a kötet megvételére és a Páromtól kaptam egyet ajándékba, amit a kötet szerzői dedikálták. A rendezvény alatt a Párommal, Kiss Terikével együtt fotókat is készítettük, mivel videózni nem lehetett az előadásukat. A Békés Megyei Hírlap 2017. 02. 23. számában egy részletes összefoglaló is van, amelyet beszkenneltem és a fényképek között megtalálható, elolvasható.

A Gyula TV is ott volt a rendezvényen. Az általuk készített tudósítás megnézhető, az alábbi linkre kattintva:

 

https://www.youtube.com/watch?v=llGEMpqGGCE

 

   Végezetül még azt szeretném elmondani, hogy az örömöm mellett, egy kicsit bánatos is vagyok. Ez a valóban hiánypótló, szakszerű munka, amit Apa és Fia végeztek, nagyobb odafigyelést érdemelt volna a városban, hiszen ilyen részletességgel az iskolai tankönyvek sem foglalkoznak ezekkel az eseményekkel. Ezt értem az iskolákra, és azokra is, akik a Gyulai Hírlap, Gyulai TV híradásaiból, vagy csupán a városi Könyvtár hirdetéséből tudomást szerezhettek erről a megemlékezésről, illetve könyv bemutatóról. Egy Iskola részéről voltak ott, akiről tudok, ez pedig a Göndöcs Benedek Középiskola Szakiskola és Kollégiuma. Én mindenesetre nagy élményként éltem át és megköszönöm a Könyvtár vezetésének, hogy sikerült a szerzőket idehozni Gyulára. Végül pedig a Történész Párnak, Apának és Fiának köszönöm meg, hogy, hogy időt, fáradtságot nem kímélve a kutatásaik során, lehetővé tették számunkra azt, hogy ennek az időszaknak és a helynek a történelméről még többet tudhassunk meg. 

 

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Gyula. 217. 02. 24. Péntek Délelőtt 10: 25

 

A többi fotó megnézhető a cikkel együtt az alábbi linkre kattintva:

 

https://www.facebook.com/balint.ifjnagy/media_set?set=a.1491260147575290.1073742319.100000739572377&type=3&pnref=story

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerkesztés dátuma: péntek, 2017. február 24. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 650


   


Tetszik