Archívum

 

„MONDJA FIATALEMBER! MAGA NEM A BOGNÁR IRÉN FIA?”

„MONDJA FIATALEMBER!  MAGA NEM A BOGNÁR IRÉN FIA?”

 

 

 

 

 

 

 

 

„MONDJA FIATALEMBER!

MAGA NEM A BOGNÁR IRÉN FIA?”

 

 

   Érdekesek az emberek. Mikor egy csecsemő megszületik, a szülők, nagyszülők az első látásra megállapítják, hogy kire hasonlít a még kissé vöröses, foszlós bőrű, sírdogáló kisbaba. Az is érdekes, hogy az édesanya szülei a saját családjukra, de az édesapa felmenői is fel vélik ismerni benne az övékre jellemző vonásokat. Akkor hol van az igazság? Ha humorizálni akarnék, akkor a már klasszikussá vált filmbéli idézettel lerendezném, ami így szól:

 

„Az igazság odaát van.”

 

   Természetesen nem szeretném elbagatellizálni ezt a nagyon fontos kérdést és viccelődni sem akarok, mert sokszor még nagyobb galiba is adódik az ilyen hasonlítgatásból, mint például, ha az a szegény kis ártatlanság nem éppen az aktuális férfi ivarsejtjeinek gyümölcse, hanem egy bizonyos harmadik is bedolgozott a gyermekáldásba.

    Igaz történetem hála Istennek semmiféle mellékvágányos úton nem jár és nem is csecsemőkori hasonlítgatásról szól. Istentől Áldott Szép Emlékű Édesanyám egy valamikor Veszprém Megyéhez részét képező Községben, Veszprémvarsányban született. Ma már Győr – Moson – Sopron Megyéhez tartozik. Szép lány volt fiatalkorában, nem véletlenül, hogy Édesapámnak egykor megakadt rajta a szeme egy Országos Állat és Kirakodóvásári napon, a Község szélén lévő Vásártéren és ebből egy életre szóló Szerelem és házasság lett később.

Kiterjedt família lévén sokszor én is átjártam Varsányba. Kisgyermekként még csak a Nagyszüleimhez, felcseperedve pedig Búcsúi bálokba és egyéb alkalmakkor, ahogy szoktam mondani ilyenkor: „A fél falu rokonom”, - éppen ezért soha nem volt gondom egy váratlan látogatáskor koszt és kvártély dolgában.

   Sajnos, már Anyai Nagyszüleim is ott nyugosznak a Temetőben, hiszen én sem vagyok már fiatal a magam 67. évében járva. Természetes dolog volt, valahányszor Édesanyám szülőfalujában jártam, pár szál virággal én is felkerestem a sírjukat tiszteletem jeléül. A Temető egy olyan területen fekszik, ami eltérően nem a falun kívül van, hanem a Vasútállomás fele vezető úton jobboldalt a dombtetőn. Bal oldala protestáns (evangélikus és református), a jobb oldali (falu felőli oldal) pedig a katolikusok temetkezési helye. Középen van a ravatalozó. Anyai Nagyszüleim a protestáns oldalon vannak eltemetve attól függetlenül, hogy Nagyanyám katolikus volt, Nagyapám pedig evangélikus.

   Egyik alkalommal szintén ott jártam. Csendes volt a környék, alig voltak páran velem együtt az öröklét birodalmában. Elhelyeztem a virágaimat és némán, lehajtott fejjel álltam a sírnál, amikor hirtelen odalépett hozzám egy idősebb, fejkendős nénike. Köszöntöttem őt és viszonozva, hirtelen ezt kérdezte tőlem:

-Mondja fiatalember! Maga nem a Bognár Irén fia?

Meglepetésemben először azt sem tudtam mit válaszoljak, mert Édesanyámat leánykori nevén valóban Bognár Irénnek hívják, de aztán magamhoz térve, visszakérdeztem:

-Tetszik talán ismerni?  Édesanyámat tényleg így hívják.

A nénike ekkor már tegeződve, mint akik földik lévén most már bizonyságot nyerve, így válaszolt vissza:

-Téged nem ismerlek fiam, de Édesanyádat nagyon jól. Neki is ilyen magas homloka van, mint neked. Erről ismertelek fel és mertelek megszólítani édes gyermekem.

   Egy kicsit még elbeszélgettünk, majd mindketten elindultunk a magunk dolgára. A nénike hazafele, én pedig a buszmegálló irányába, hogy visszainduljak Zircre. Akkoriban már ott laktam. Attól kezdve, ha valaki célzást tett a magas homlokomra hajhullás gyanánt mutogatva, bátran válaszoltam vissza:

-Igaz, hogy a homlokom is feljebb csúszott már valamicskét, de alapból is magas, ami büszkén vallom, Anyai örökségem is egyben! Ilyenkor ismét a fülembe csengnek a nénike szavai:

 

„MONDJA FIATALEMBER!

MAGA NEM A BOGNÁR IRÉN FIA?”

 

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Gyula. 2014. 08. 18. Hétfő délután 14: 15

 

A fotóna fiatal,Gyönyörű Édesanyám és Nagymamám látható.

Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2017. március 9. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 477


   


Tetszik