Archívum

 

AZ „APEVA”

AZ „APEVA”

 

 

 

 

 

 

 

AZ „APEVA”

 

  Pár napja fedeztem fel véletlenül azt, hogy Magyarországon kitaláltak egy új versformát, aminek a címben lévő „Apeva” lett az elnevezése. Azt nem tudom, ha már magyar, akkor miért nem találtak ki hozzá magyaros elnevezést is. A meghatározás szerint az „Apeva” tartalmi követelményei a következők:

"Ez egy Magyarországon megalkotott versforma. Az Apeva olyan vers, amely öt sorból áll, az első sor egy, a második két, a harmadik három, a negyedik négy és az ötödik öt szótagot tartalmaz, úgy, hogy minden sorban egész szavak vannak, vagyis nem megengedett a szavak elválasztása. Az Apeva nem tartalmaz címet. Látható, hogy az Apeva hasonlít a haikura, de ha lehet, annál is nehezebb feladat elé állítja a költőt.”

  Mivel én is szeretem a kihívásokat, hiszen a távol keleti Haiku és Tanka írását is kipróbáltam már, gondoltam ez sem maradhat ki. A leírás szerint címnélküliek ezek az alkotások, de én mindenképpen azért egy azonosítót teszek majd eléjük, mert előfordul, hogy kedvet kapok később is hasonlók írásához. Íme, az első szerény szösszenetem ebben a műfajban:

 

APEVA 1.

 

Szép

Lassan

Körbejár

A valóság,

De nem meglepő.

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Gyula. 2017. 06. 10. Szombat

Délelőtt 9:25

 

   Lesz, aki majd azt mondja, hiszen ilyet én is tudok írni. Annak azt üzenem, hogy próbálja ki, és majd ha sokféle lírikus műfajban évtizedeken keresztül próbálkozik valamilyen szintet elérni, akkor jelentheti ki magabiztosan, amit esetleg felelőtlenül kimondott.

   Az irodalmi alkotással kapcsolatos felelőtlen kijelentés majdnem olyan, mint laikusként a sok - milliódolláros kikiáltási áron elindított festmények kérdése, amik esetenként pár vonalból és színből állnak, de az értékük mégis jelentős. Ilyenkor szokták néha felelőtlenül azt is mondani, hogy: „Az Óvodás gyermekem is tud ilyet pingálni!”

   Végezetül még csak annyit szeretnék elmondani, hogy kíváncsi vagyok arra is, hogy Magyarországon milyen lesz a fogadtatása, mennyire nyeri el az olvasó és alkotó közönség tetszését.

 

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Gyula. 2017. 06. 10. Szombat Délelőtt 9:45

Szerkesztés dátuma: szombat, 2017. június 10. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 1,169


   


Tetszik