Archívum

 

A BAKONYSZENTKIRÁLYI ÖNKÉNTES TŰZOLTÓ EGYESÜLET 1935 – BEN.

A BAKONYSZENTKIRÁLYI ÖNKÉNTES   TŰZOLTÓ EGYESÜLET 1935 – BEN.

 

 

 

 

 

 

 

A BAKONYSZENTKIRÁLYI ÖNKÉNTES

 TŰZOLTÓ EGYESÜLET 1935 – BEN.

 

      2017. 07. 08 – 17 – között Szülőföldemen a Bakonyban tartózkodtam családi és egyéb események miatt. Házi könyvtáram nagy része és még különféle irataim még ott vannak a Zirci lakásomban, de most is kutakodtam, hogy egy kis töredékét elhozzam, illetve csomagként elküldjem Gyulára. Így is történt és a feladott két küldemény egy nap alatt meg is érkezett. A mai nap folyamán egy kicsit belenézegettem, hogy mit is sikerült idehozatnom. Nagy örömömre Édesapám kéziratai között megtaláltam egy archív fényképfelvételt az 1935 – ös Bakonyszentkirályi Tűzoltó Egyesület tagjairól. Édesapám mellékelte hozzá a tagok beazonosított neveit is, ezért mindenkiről tudható, aki abban az évben tagja volt a csapatnak.

    Emlékezetem szerint ezt akkor készítette, amikor Bakonyszentkirály és környékén elkezdődött egy értékmegőrző folyamat. A régmúlt emlékeit gyűjtötték egybe a  három község lakosainak segítségével az Országos Közművelődési Központ személyes iránymutatásával. Ebben nagy érdeme  volt dr. Vercseg Ilonának és Varga A. Tamásnak Budapestről. Az értékmegőrző folyamat eredményét négy  kötetben örökítették meg 1984 – 1992 között  Közérdekű Közösségi Kalendárium -  címmel. ( Bakonyszentkirály, Bakonyoszlop, Csesznek községek régmúlt emlékeit, jelenét, jövőjét, elképzeléseit tartalmazzák a  könyvek).

    A Tűzoltóságról szóló írása is ehhez készült el akkor. Mivel Nagyapám, később Édesapám is volt Tűzoltóparancsnok a falunkban, a fénykép is nála maradt később, aminek én most nagyon megörültem, mert nem tudtam pontosan, hogy milyen iratok között található és szerencsémre, az elhozott kéziratok között lapult ez is. Ő még akkor nem volt tagja az Egyesületnek, csak a fiatalabbik bátyja, Nagy Sándor.  A leírásban ott található a neve. V. előtag hozzáírásával. Ugyanis a faluban több Nagy Sándor is lakott és a Községházán a család Vanyolai (Pápától nem messze lévő Község) származása miatt ezzel jelezték a hivatalos iratokban megkülönböztetésül. Édesapám leírását most ide beillesztem, remélve azt, hogy a Bakonyszentkirályiaknak a fényképpel együtt örömet tudok szerezni, ha felismerik közöttük a hozzátartozójukat:

 

A BAKONYSZENTKIRÁLYI ÖNKÉNTES

 TŰZOLTÓ EGYESÜLET 1935 – BEN.

 

Felső sor balról jobbra:

 

V. Nagy Sándor, Szabó József, Regenye András,

 Kovács János, Vidra Péter, Vitáris József.

 

Fentről második sor:

 

Imre József, Németh Imre, Kuti Mihály,

 Nagy Sándor, Bíró Vince, Nagy Lajos, Adorján Miklós.

 

Ülő sor:

 

Kirmer János, Molnár Ferenc, Dobos Ferenc Parancsnok, Kurdy Rudolf az Egyesület Elnöke, Bíró János Bíró, Németh János Alparancsnok, Link József.

 

Földön ülők:

 

Szabó Sándor sugárcső – vezető, Huszár János trombitás,

 Szabó Pál segéd sugárcső – vezető.

 

Ez a Tűzoltó csapat az 1935 – ben megrendezett Veszprém megyei tűzoltó versenyen, Pápán első helyezést nyert. Ugyanezen a versenyen a parancsnoki kategóriában Dobos Ferenc szintén első helyezést nyert.

 

Itt közlöm még a tűzoltó csapat indulóját is:

 

Tűz van, tűz van, tűz van a faluba.

Faluvégén szépen szól a trombita.

Tűz van, tűz van, tűz van a faluba

Faluvégén szépen szól a trombita.

Babám háza gyulladt ki,

Oda megyek oltani.

Babám házát ha eloltom,

Megölel és megcsókol a galambom.

 

 

Nagy Bálint

 

Bakonyszentkirály”

 

    Áldott emlékű Édesapám a vezetése alatt álló Tűzoltócsapat tevékenységéről is megemlékezett később életrajzi könyvében, de ez egy másik történet, mert most az előkerült fényképpel kapcsolatos eseményekről szerettem volna csak beszélni.

 

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Gyula. 2017. 07. 25.  Kedd Délután 14:40

 

 

 

Szerkesztés dátuma: kedd, 2017. július 25. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 737


   


Tetszik