Archívum

 

A MÁSNAPOS KÁVÉRÓL… Avagy a nem létező hasmenések története. Robixos emlékeimből 1968 – 84 között.

A MÁSNAPOS KÁVÉRÓL…  Avagy a nem létező hasmenések története.  Robixos emlékeimből 1968 – 84 között.

 

 

 

 

 

 

 

A MÁSNAPOS KÁVÉRÓL…

Avagy a nem létező hasmenések története.

Robixos emlékeimből 1968 – 84 között.

 

 

   Ennyi idő távlatából már minden megszépül. Az ott eltöltött 15 évem alatt annyi minden történt velünk, hogy az emlékeim tárházából nem győzök kiválogatni megírásra vágyó történeteket, amik valóban ott és ugyanúgy zajlottak. Természetesen szerény képességeim által úgy vannak és lesznek a továbbiakban is megfogalmazva, hogy senki emlékét ne sértsem meg ezzel, főleg, ha már nincsen közöttünk.

   Jelen történetem időpontjában már osztott munkakörben, munkavédelem, rendészet, tűz és polgári védelem beosztásokban dolgoztam, Munkavédelmi előadó titulusban. Egész nap jártam az Üzem területét, elvégezve a munkaköreimből adódó feladatokat a Portától kezdve a legtávolabbi műhelyekig bezárólag. Ez alatt rengeteg emberrel és szituációval találkoztam, amik valójában megtörténtek. Mivel én is kávéívó vagyok, máig minden napszakban egyet elfogyasztok, de akkor sem volt másképpen. Minden területen, a műhelyekben és az irodaépületben egyaránt megvoltak azok a helyek, ahol a munka mellett valaki szinte mindegyik műszakban foglalkozott ezzel. Természetesen azért, nehogy a haszon elmaradjon, nem kell olyan erejű nedűre gondolni, amitől a szíve kiugrik a helyéből, amilyet idehaza az ember főz magának, de mivel más lehetőség nem adódott, az árfekvése sem volt vészes, azt ittuk, amire lehetőségünk volt.

   A magam részéről előfordult, hogy a műhelyekben is ittam, de legtöbbször azonban a megszokott helyen a Pénztárban Radányi Gabikánál. Reggel műszak kezdéskor általában a napot ott is kávézással kezdtünk és egy kis csevegés is belefért, mielőtt mindenki elkezdte a munkakörével kapcsolatos feladatokat. A Pénztár melletti irodában is többen dolgoztak Hölgyek és az egyik, az Áldott Emlékű. P.né Marika is ott szokott kávézni velünk. Kényes ízlésű volt, akinek az alapelve így szólt: „Másnapos kávét nem iszom, mert attól hasmenésem van!”

Nem szokta elsietni az oda jövetelt, mert mire mi végeztünk a kortyolgatással, Ő akkortájt szokott csatlakozni a társasághoz. Az igazsághoz hozzátartozott az is, hogy csak fél kávét kért és ennek aranyában volt a tarifa is, de Gabika rendes volt, mert ettől függetlenül mindig elég emberes adagot töltött neki és meg is itta.

   Marika sincs már közöttünk és még ki tudja, hányan követték az óta a kávéívók közül, akik odaát kortyolgatják ma már a finom feketét. Szinte most is hallom, mikor a távolból harsányan szólva közelít Dömötör Lajos Barátunk, aki valakinek ezt mondja:”Mindjárt jövök Aranyoskám, csak előbb a Gabikánál bedobok egy kávét!”

   Szinte most is hallom, hogy betoppan az irodába a Raktárvezető Máhl Feri Barátunk, aki szintén egy kávé erejéig jött ide. Sajnos Őt meg pár napja, Vasárnap kísérték utolsó útjára Olaszfaluban.  Régi szép idők voltak ezek és bizony nekem is hiányoznak, mert egy jó kis közösségben dolgozhattam a Robixnál 15 éven keresztül, mielőtt az élet máshová vitte az utamat.

Akkoriban nem csupán nem tudtunk meglenni kávé nélkül, mert ma sem ez a lényeg, hanem a közösségi, szinte szertartásszerű kortyolgatáson volt a hangsúly és egy kis beszélgetésen. Ettől még az embernek a munkakedve is más, szinte doppingként hatott és ez nem a kávé érdeme volt.

   Végezetül a kávéra még visszatérve, mielőtt pontot teszek a történetem végére:

 Marikán kívül szinte mindenki tudta, aki ott itta a kávét, hogy bizony az előző nap megmaradt kávé is hozzá lett öntve a frissen lefőzötthöz, hogy ne vesszen kárba. Érdekes módon, ettől senkinek, soha nem lett hasmenése, neki sem. Remélem nem haragszik meg ezért senkire ott, ahonnan már soha többé nincs visszatérés. Legyen Áldott az Emléke Neki és a többi Barátunknak is, akik már nem lehetnek közöttünk.

 

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Gyula. 2017. 08. 29. Délelőtt 10:45

 

 

Szerkesztés dátuma: kedd, 2017. augusztus 29. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 573


   


Tetszik