Archívum

 

HÍVATLAN VENDÉG TIK ÉDESANYÁM UDVARÁBAN „Annyi eszed van, mint egy tiknak.” Édesanyámra emlékezve

HÍVATLAN VENDÉG TIK  ÉDESANYÁM UDVARÁBAN  „Annyi eszed van, mint egy tiknak.”  Édesanyámra emlékezve


 

HÍVATLAN VENDÉG TIK

ÉDESANYÁM UDVARÁBAN

„Annyi eszed van, mint egy tiknak.”

Édesanyámra emlékezve

 

  

 

  Szülőfalumban Bakonyszentkirályon régóta van egy mondás, amely így szól: „Annyi eszed van, mint egy tiknak.” Amennyiben ezt még jobban fokozni szeretnék, akkor meg így módosul az összehasonlítás: „Annyi eszed sincs, mint egy tiknak.”Ebből is látszik, hogy nemcsak a nagyszerű, kitűnő humorú néhai színészünk Kabos László Szülőföldjén Vas megyében nevezik az almát ómának, a szalmát szómának, a tyúkot tiknak, hanem mifelénk a Bakonyban is. Az összehasonlítás emberi mivolta pedig azt takarta, hogy a tikok kicsi fejecskéje nyilvánvalóan az agy térfogatát tekintve is messze elmaradt az embertől. Éppen ezért szokták a kigúnyolandó személyek észbeli kapacitását hozzájuk mérni mondván: „Hiába nagyobb a fejed, a tiknak mégis több esze van, mint neked!”Később ezt majd bizonyítandó, a történet ebben az irányban fog elkanyarodni.

    Szülőházunkhoz elég nagy udvar tartozik, amely egykoron benépesült mindenféle háziállattal, többek között baromfikkal, közöttük tikokkal is. Szép emlékű Édesapám 12 évvel ezelőtt bekövetkezett halálakor azonban Édesanyámmal fokozatosan felszámoltuk a jószágokat, mert én mindennap nem tudtam ott lenni, hogy segítsek a gondozásukban, csak hétvégeken. Ugyanis 16 kilométerre lakom Zircen, immár 31. éve. A valamikor hátsó, gazdasági udvarban az ólak elnéptelenedtek, a talajt pedig dús növényzet lepte el, amit manapság alig győzök levágni. Akkoriban ez a veszély nem fenyegetett bennünket, mert a tikok, kacsák és libák szépen rendbe tették a füvet, nem kellett ahhoz nyírás sem.

     Nemsokára már két és féléve hogy nyugdíjba mentem, ezért az óta hetente két alkalommal is meg tudom látogatni szeretett, egyedül élő Édesanyámat, aki hála Istennek, 89.évében is még viszonylag jó egészségi állapotnak örvend. Pár héttel ezelőtt mikor a szokásos látogatáson voltam, a kisajtón belépve az első udvarban (Egy ideje már ennek sincs jelentősége, mert a valamikori kerítést is lebontottuk és az egész udvar egyben van) megláttam egy tikot, amelyik békésen pöffeszkedve büszkén sétafikált. Kérdeztem Édesanyámtól, hogy mit keres itt ez a baromfi, hisz nekünk már nincs egy darab sem évek óta. Mosolyogva így válaszolt:

-A szomszédban lakó Káplár családé, de mindennap átbújik a kerítésen és itt kapirgál egész nap nálunk, este pedig hazamegy. - Tudomásul vettem és napirendre tértem a dolog felett és ügyet sem vetettem rá, hisz elég nagy az udvarunk, nincs útban és kárt sem tesz semmiben. Annyira otthon érzi már magát nálunk, hogy közeledésünkre nem is rebben széjjel, hanem folytatja tovább azt a tevékenységet, amit abban a pillanatban végez. Szentül meg voltam róla győződve, hogy a szomszédnak csak ez az egyedüli jószága van, mert állandóan szólóban foglalatoskodott minálunk.

    A titok nyitjára azonban csak hetekkel később, történetesen tegnap Szombaton jöttem rá, mikor újból Szentkirályon voltam. A szomszéd udvarába a kerítésünk mellett az utcafrontról is be lehet menni könnyedén, mert nincs bejárati kapu. Láttam, hogy egy egész csapat tik sétafikál ott, de nem láttam közöttük a mi rendszeres vendégünket. Az udvarba lépve elmosolyodtam, mert meg mertem volna rá esküdni, hogy ott van. Bárcsak a lottó ötösöm lenne ennyire biztos, gondoltam. Nem volt ma munka tervezve Édesanyámnál, ezért főztem egy kis lecsót és köménymagos rántott levest, ahogyan Tőle tanultam valamikor, közben beszélgettünk. Természetesen a tik is szóba került most is. Azon morfondíroztam, hogy mi lehet az oka annak, hogy csak egyedül jön át, nem a haverjaival. Ekkor döbbentem rá, hogy a régi mondás igazságtartalmának az igazi valódisága is ebben rejlik. Hiába pici a feje és az agya, de abban megvan a maga józan kis értelme és ravaszsága éppúgy, mint a sokat emlegetett ravaszdi erdei rókának.

    Bizonyára a legelején mikor véletlenül áttévedt az udvarunkba a hibás kerítésen, rájött arra, hogy itt milyen jó dolga vagyon. A többiek nem vették észre, de aztán később már tudatosan igyekezett úgy átsurranni, hogy megint csak rejtve maradjon az ő kis titka, amikor eljön hozzánk hívatlan vendégségbe. Édesanyám nem szólt róla a szomszédoknak, hisz kárt nem okozott és a cica mellett mégsem érezte annyira magát egyedül, mikor senki sem volt nála. Az sem véletlen, hogy megemlítem ő kandúrságát. A házunk bejárata előtt van egy pár grádicsos lépcső. Jobboldalt mellette ilyenkor jó időben ki van helyezve számára egy kis tányér, amiben rendszeresen kapja az ételt. A ravaszdi kis vendég tikunk ezt is felfedezte és rendszeresen megdézsmálta. Mikor Édesanyám tegnap elmesélte, nagyot derültem rajta. Ma is ott sétafikált és csipegetett az udvarba. A mindig nálam lévő fényképezőgép most is hasznos eszközzé vált számomra, mert készítettem róla egy csomó felvételt az udvar különféle pontjain. Egyszer csak őkelme odaballagott a macskatányérhoz és hosszasan csipegetni kezdett belőle. Csendben megközelítettem és itt is készítettem pár fotót, majd egy tízperces kis videón megörökítettem a kényelmes lakmározását.

      Mikor hazafelé mentem a buszon is ez járt az eszembe, a valamikori mondás: „Annyi eszed van, mint egy tiknak!” Úgy gondolom, ha valakinek manapság még ezt találják mondani, ne haragudjon meg érte. Ha valóban csak olyan kevés esze lenne a történetemben szereplő kis szárnyasnak, akkor bizonyára az összes többi is ott lebzselne nálunk, nem csak ő magában. Igenis megvan a nem is kevés kis észjárása ahhoz, hogy a véletlenül felfedezett kiváltságos jogokat megtartsa magának, ne ossza meg mással. Azt hiszem, hogy talán ebben valóban hasonlít az emberre, önzés tekintetében, de mégsem a kevés észre való célzás a helytálló ilyenkor.

 

A videó az alábbi linkre kattintva megtekinthető:

 

https://www.youtube.com/watch?v=Ba-hplzsEsE

 

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Zirc. 2010. 07. 25.

  

 

Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2015. június 14. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 719


   


Tetszik