Archívum

 

MODERN ALKOTÓI ÉRTELMEZÉSE JÉZUS KRISZTUS KERESZTREFESZÍTÉSÉNEK Elnézést kérek, ha valakit esetleg megbántok ezzel az írásommal

MODERN ALKOTÓI ÉRTELMEZÉSE   JÉZUS KRISZTUS KERESZTREFESZÍTÉSÉNEK  Elnézést kérek, ha valakit esetleg megbántok ezzel az írásommal

 

 

 

 

 

 

 

 

MODERN ALKOTÓI ÉRTELMEZÉSE

 JÉZUS KRISZTUS KERESZTREFESZÍTÉSÉNEK

Elnézést kérek, ha valakit esetleg megbántok ezzel az írásommal

 

 

   Mindig is kedveltem azokat az alkotásokat, amelyek azt próbálták műveikben kifejezni, hogyan nézhetett ki Jézus Krisztus Urunk a Golgotai Kereszten. Az évszázadok során sok művész festményeken és szoborba öntve jelenítette meg ezeket a fájdalmas pillanatokat, ahogyan a Biblia és egyéb leírások alapján a mai ember is megpróbálja ezt elképzelni.

   Magam is így vagyok vele, hiszen gondolatban és verseimben többször végig jártam már a Via Dolorosát, a Szenvedés Útját, ahol a Megváltó meggörnyedve, vállán cipelte azt a keresztet, amire később felfeszítették hóhérai. El tudom képzelni, hogy milyen kínokat okozhattak testében az átszúrt szögek és Mindaz a Csalódás, amit azok a hívei okoztak neki, akik „Feszítsd meg – et” kiabáltak nem sokkal előtte.

   Most azonban nem ezekre a pillanatokra szeretném irányítani a figyelmet, attól függetlenül, hogy, számomra is elfogadhatatlan az ilyen halál, hanem a keresztre feszített Krisztus ábrázolására. Sok helyen a települések bejáratánál is vannak felállított emlékek, sőt még magánházak kertjeiben is találkoztam már ezzel. Nem beszélve a rengeteg festmény és egyéb képzőművészeti ábrázolásról, ami ezt a témát dolgozza fel. Ami közös volt eddig az általam látottakban, hogy Jézus mindkét keze oda van szögezve a kereszthez.

   Zircen sokszor jártam már a Felső temetőben, ahol Áldott Emlékű Mónika lányom is alussza örök álmát. A Ciszter Rendnek van egy önálló nagy sírkertje, ami körbe is van kerítve és egy szép kapuboltozaton lehet oda bemenni. A felső végében szintén felállításra került valamelyik évben a keresztre feszített Jézus olyan ábrázolása, ami első látásra teljesen ledöbbentett engemet. Megértem, hogy vannak olyan alkotók, akik szeretnek új elemeket bevinni a művészetükbe képi és szoboralkotásaikba, de én nem vagyok szakmailag ebben hozzáértő és mégis… Ahogyan már az elején is írtam, megszoktuk a klasszikus ábrázolást a keresztre feszítéssel kapcsolatban.

   A koncepciót nem értem és az alkotóját sem ismerem, ami az itteni sírkertben felállításra került. A Megváltó keresztben, jobb oldalra dőlve van felerősítve, a kezei levegőben lógnak kitárva. Mondhatnám azt is, hogy a mai kor emberének kinézve. Nem zavart az sem, hogy nincs a fején a töviskoszorú sem, hanem frissen és üdén, felemelt fejjel tekint előre. A mellékelt fotókon ez is nagyon jól látszik. Írtam, hogy nem vagyok egyáltalán szakértő. Jómagam csak befogadóként tekintek minden alkotásra és van róla valamilyen véleményem. Itt is van és természetesen az alkotói szándékot nem ismerve, nem értve, nincs szándékomban a művészt megbántani. Sőt azt sem szeretném bírálni, aki az Egyház részéről hozzájárult ennek az alkotásnak a felállításához. Lehet, hogy ha tudnám, másképpen tekintenék rájuk, vagy nem, de ahogyan így van ábrázolva az:

 

EGYÁLTALÁN NEM TETSZIK, FŐLEG NEM ITT A SÍRKERTBEN!

 

   Mint valamilyen szinten, én is folytatok alkotótevékenységet az irodalom terén. Azt is tudom, hogy mindenkinek az én írásaim sem tetszenek, de gondosan ügyeltem mindig arra, hogy érthetőek legyenek a szavaim. Ne kelljen töprengeni azon, hogy vajon mit akartam elmondani, üzenni az olvasónak, hanem ha lehet, már első olvasatra is kitűnjenek a szándékaim.

    Sajnos most én is le vagyok döbbenve, mert nálam nem jött át igazából az alkotói szándék ennél a modern Jézusi ábrázolásnál. Lehet, hogy bennem van a hiba? Minden előfordulhat, ha az ember nem ért valamihez. Szobrászathoz biztosan nem értek, mert akkor az alkotói üzenet biztosan eljutott volna hozzám.

 

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Gyula. 2015. 07. 11. Szombat Délelőtt 11: 45

Szerkesztés dátuma: szombat, 2015. július 11. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 876


   


Tetszik