Archívum

 

ÁLLAT ÉS KIRAKODÓVÁSÁR BAKONYSZENTKIRÁLYON NAGYON RÉGEN. Gyermekkori emlékeimből.

ÁLLAT ÉS KIRAKODÓVÁSÁR BAKONYSZENTKIRÁLYON NAGYON RÉGEN.  Gyermekkori emlékeimből.

 

 

 

 

 

 

 

 

ÁLLAT ÉS KIRAKODÓVÁSÁR BAKONYSZENTKIRÁLYON NAGYON RÉGEN.

Gyermekkori emlékeimből.

 

 

   Ahogy múlnak az évek, évtizedek mögöttem, immár a 73. évemet taposva, egyre jobban kerülnek elő olyan régi, már kissé meg kopottas emlékeim, amelyek most előkívánkoznak. Főleg akkor, ha Áldott Emlékű Szüleimre gondolok.  Édesanyám Veszprémvarsányi születésű volt. A két község, ha a faluszéleket vesszük figyelembe, kb. 8 kilométerre van egymástól. Akkoriban rendszeresen sok helyen voltak Országos Állat és Kirakodó Vásárok. Varsányban hatalmas területen történtek ezek az alkalmak Bakonyszentkirály felől közlekedve a faluvégi sík területen baloldalt. Egyik alkalommal éppen ott ismerkedtek meg, mert a legények rendszeresen átjártak a szomszéd falvakba nemcsak jószág eladási, vagy vételi céllal, hanem bizony ez a párkapcsolatoknak is az egyik ismerkedési formája volt akkoriban. Édesanyám és Édesapám is itt ismerkedtek meg, amiből később házasság született és a Varsányi széplány is Bakonyszentkirály lakójává vált a friggyel.

   Elöljáróban ezeket azért szerettem volna elmondani, mert még az én gyermekkoromban azt már nem tudom mennyi ideig, de itt is voltak ilyen vásárok. Igaz, nem olyan rendszerességgel, mint az említett szomszédos faluban.

A helyszíne nálunk a focipályán volt és természetesen azon a napon a falu apraja - nagyja is ott tartózkodott, mert ez majdnem olyan alkalomnak számított, mint az őszi, Mihály utáni Vasárnapi Búcsú, igaz az két napos volt mindig.

Természetesen ennyi év távlatából részletesen nem emlékszem mindenre, de arra biztosan, hogy nagyon finom sült kolbászokat lehetett enni és utána üdítő italnak a helyben kevert málnát inni. Akkor még nem nagyon voltak úgynevezett „gyárilag” palackozott sokféle üdítőitalok, mint manapság. Mi is odahaza házilag készített málnát ittunk vízzel, vagy szódavízzel hígítva.

Akkor még nem voltak műanyag poharak sem, mint manapság, hanem papírból készültek és ugyanúgy használat után a szemétbe kerültek, mint manapság az utódaik. Megmondom őszintén, ilyen poharat a vásárokban láttam először, mert a paraszti háztartásokban ezek nem voltak használatban.

   Annak is természetesen megvolt a maga bája, hangulata, hogy a sültkolbászt nem otthon ettük, hanem a vásárban és ez nagy szónak számított, ugyanúgy, mint mikor az árus a pohárba töltött málnaszörphöz szódát spriccelt és azt egy vékony fakanállal megkeverte. Az sem számított, hogy fizetni kellett érte még akkor is, ha nem nagyon bővelkedtünk jó magyar forintokban. Amivel megkeverte az árus a málnát hasonló volt, mint amikor az orvos az ember száját vegzálta és bent motoszkált vele.

Az állatok ott a helyszínen nem különösképpen kötötték le a figyelmemet. Nem nagyon érdekelt, ahogyan alkudoznak a vételárban malacügyileg, avagy másféle jószág cserélt gazdát, mert belőlük odahaza nálunk is előfordult ló kivételével, talán mindegyik. Azonban a vásárok hangulata volt az, ami ennyi év után is még megmaradt bennem, hiszen már évtizedek óta nem jártam olyan helyen, ahol Országos Állat és Kirakodóvásárt tartottak. Természetesen itt is voltak különféle árusok, akik olyan portékákat kínáltak, amihez faluhelyen csak egy évben egyszer lehetett hozzájutni a vásárok alkalmával.

   Visszagondolva, ifjú és felnőtt fejjel én is sokszor elmentem Veszprémvarsányba, Édesanyám Szülőfalujába, ahol egykor Édesapámmal pontosan az egyik vásárban ismerkedtek meg, ahogyan már írásom elején is megemlítettem. Ott, mikor már Bakonyszentkirályon csak az emléke volt az eseménynek, Veszprémvarsány még sokáig kiemelt vásározási helyszínnek számított. Azt nem tudom, hogy nálunk mikor tartották utoljára, de azt igen, hogy még mindig a számban érzem a finom sült - kolbász ízét, orromban az illatát és az akkor a papírpohárból ivott málnaszörpnél nem tudtam finomabbat elképzelni.

 

 

Ifj. nagy Bálint 8Valentinus)

 

Gyula. 2020. 08. 07. Péntek Délután 14:55

Szerkesztés dátuma: péntek, 2020. augusztus 7. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 222


   


Tetszik 1 Nagy Bálint kedveli
Nagy Bálint