hétfő, 2021. május 17. 11:05, Nézettség: 246

                MEGINT EGY  SZÉP EMLÉK.   Megint egy szép emlék, Megint egy drága kép: Nap aranyozta az Erdőség levelét.   A vár tájékát is, Omladó ősfalát, Bucsuzó napkezek Fényesre bevonták.   A szép tájt bámultam, Szívemmel szabadon- Egy lányka hangja szólt: Álmait zavarom.   A horizont felől Édesen jött felém, Mint lélekhurokon Zenélő költemény.

vasárnap, 2021. május 16. 12:16, Nézettség: 199

                MÁJUSI EMLÉK   Szépasszony volt, haja dúsan omlott Forró vére ruháján áttüzelt. Mesélt lent délen szép olasz égről Adriáról, - látta a kék tengert – Hulló csillag vonta halvány ívét Felettünk a vén akácfa zenélt.   Mint ős regében Ámor istennő, Dalolt, sírt, majd nevetett az éjben. Én, mint aki félálomból ébred, Merengve reszkettem a közelében.

csütörtök, 2021. május 13. 12:36, Nézettség: 328

              AKÁCBORONGÁSKOR   Teleholdas estén alattatok járok Hófehér virággal borongó akácok. A Hold közelében egy halvány csillag ég, Szélcsendes idő van, zenél a békesség. Mint egy édes álom, a falu lent terül, Távolabb a tücskök bandája hegedül.   Ahová elnyúlva a Hold árnyéka száll, Fényt visz az útszélen a szentjánosbogár.

szerda, 2021. május 12. 10:36, Nézettség: 246

              MÁJUSI ERDŐBEN   Sötét erdő a  Zöröghegy alatt, Valami lágy dallamot orgonál. Itt bent a nagy rengeteg közepén Szívem ma édes pihenést talál.   Amint száll a menekülő idő Hogy vért, szívet, dalt, mindent elvigyen, Oly jól esik ez a vad – s szép magány, A békesség, a nagy csend átizen.   Elfelejtem itt a zord világot, Valami csodás mámor átölel.

szerda, 2021. április 28. 09:44, Nézettség: 285

              KÖSZÖNÖM, HOGY HEGYEK KÖZÖTT ÉLTEM   Áldalak hatalmas, szabad Isten, Nyögve – nyögő erdők árnyaiban. Körülöttem zenélő békesség, Minden fanyögésben bús mélység van.   Földi lények itt meg ne álljanak! Sírva – ríva a gyönyörű vadon, Ha valaki szennyes lábbal járna A rengetegen s mély katlanokon.

hétfő, 2021. április 26. 11:21, Nézettség: 229

                „VÉGRE A NAGY BÁLINT HÁTÁN IS MEGTÖRT A JÉG…” TSZ SZERVEZÉS Epizódok Nagy Bálint Bakonyszentkirályi parasztköltő  „Hol van már a paraszt” - című életrajzi kötetéből      Nem akartam belépni. Sajnáltam a földet. Meg tudtuk már, elég gyakran hallottunk híreket, hogy ahol már megalakult, oda mindenféle jöttment ruhagyurikat küldtek vezetőnek.

hétfő, 2021. április 19. 11:40, Nézettség: 218

            AZ ELVESZETT IMÁDSÁG   Öreganyám tanított rá szépen, -Lent laktunk a „magyar – faluvégen”. – Ha harang szólt, ablakunk kitárta, Szent áhítat szállott a szobánkra. Kisgyermek ajkunk az imádságot Rebegte… és az Isten csak áldott.

vasárnap, 2021. április 18. 11:14, Nézettség: 256

             ÁLDOM, KIK IDE HOZTAK   Valamelyik ősöm nagyon régen Nyilat röpített ki örömében. Eleresztve dús fűben szép lovát, Vígan köszöntve itt az új hazát. A virág itt szebben illatozott, Szebben ragyogtak itt a csillagok. Szerteszét vad csordák legelésztek – S lett szép hazája a hősi népnek.

szombat, 2021. április 17. 10:55, Nézettség: 249

              ITT SZÜLETTEM   Itt születtem, itt élek régtől már, Itt minden szép, dalol a föld, határ. Kis falunk áll lágy dombok ölében, Csillag ragyog tornya tetejében. Itt tanultam meg szeretni hazám Örök hűséggel, tisztán, igazán. Ha hívott a Szó, innen mentem el Véres birokra, veszedelemmel.

péntek, 2021. április 16. 12:44, Nézettség: 299

                FENYVES ERDŐK   Hívnak, várnak a zúgó fenyvesek S ölükben csengő ringó kis patak. Ottan vár rám hamis lány, szerelem, Csalfa szemek ott boldogítanak.   Éjszakánként ha el - elbolyongok, Szabad mezőn csillagos ég alatt, Fenyvesek közt ezer színben látom, A lombokat s a síró habokat.   Csókos bájjal ring a szomorú hold.

348 bejegyzés | 7 / 35 oldal