A gyógynövény kifejezést általában olyan növényekre alkalmazzuk, amelyek betegségek kezelésére, gyógyítására, megelőzésére használhatóak. E növények lehetnek vadon termők, vagy temesztettek. Hatóanyagai a növény különböző részeiben, levelében, gyökerében, termésében, virágában, kérgében, szárában, vagy magjában találhatóak. Egyazon gyógynövény különféle részei más- más hatóanygot tartalmazhatnak.

 
szerda, 2017. január 11. 12:05, Nézettség: 2855

Aszalt szilva Az utóbbi években egyre többet hallani a sejtkárosító szabad gyökökről, illetve az antioxidáns hatású gyümölcsökről. Táplálkozástudományi professzorok ezidáig úgy vélték, hogy az erdei gyümölcsök rendelkeznek a legnagyobb szabadgyök-semlegesítő hatással, azonban a legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy az aszalt szilva jóval nagyobb antioxidánsdózissal rendelkezik.

szombat, 2012. szeptember 22. 22:49, Nézettség: 2424

Az őszibarackot joggal nevezhetnénk a magyarok kedvenc nyári gyümölcsének. Júniustól szeptemberig, szinte az ország egész területén megterem. Népszerűsége ellenére azonban kevesen tudják, hogy az egészségre is kedvezően hat, sőt, még a kozmetikai iparban is egyre gyakrabban hasznosítják. Az őszibarack lédús húsában A-, B-, C-vitamin, magnézium, foszfor és kalcium is található.

kedd, 2012. január 17. 11:21, Nézettség: 1357

A Maitake az egyik legtöbbet vizsgált gyógygomba. A Japán északi részén őshonos maitake igen régóta kedvelt étkezési és orvosi gomba egyaránt. Neve táncoló gombát jelent, amit onnét eredeztetnek, hogy értéke és ára miatt aki megtalálta rögtön táncra perdült örömében. Mások szerint a táncoló pillangókhoz hasonlatos alakja miatt kapta a nevét.

hétfő, 2010. november 29. 00:27, Nézettség: 1274

A magban linolein, olein, lecitin, koleszterin, fehérje van. A népgyógyászat maláriánál, epilepsziánál, görcsnél alkalmazta. Hidegen sajtolt olaja fontos étkezési alapanyagunk. A magokat müzlibe keverve is fogyaszthatjuk. Élénksárga színû karimavirágai gyógyhatásúak. Árnyékban szárítsuk. Forrázat alakjában magas vérnyomás ellen és idegcsillapítóul isszák.

hétfő, 2010. november 29. 00:27, Nézettség: 1388

Erőnlétet, fizikai és szellemi munkaképességet növelő hatású. Fontos metionin aminosav forrás, melybõl más növényi fehérjében kevés van. A magvak királya! A szezám olajának telítetlen zsírsavtartalma 55 % feletti. B-vitaminban és E-vitaminban gazdag. Kiváló lecithinforrás, szerves foszfortartalmú zsír van benne, ez az agy és az idegrendszer fõ alkotórésze, éppúgy a spermiumnak.

hétfő, 2010. november 29. 00:27, Nézettség: 1433

Már az egyiptomiak is ismerték, a görögök, rómaiak már termesztették is. Nálunk még mindig elég kevesen ismerik. Tulajdonképpen a növény gyökértörzseibõl, mint oldalrügyek nõnek, ezeket a hajtásokat fogyasztjuk. A fás részeket levágjuk, és a felsõ héját vékonyan lehántjuk. A spárga kifejezetten lúgos kémhatású élelmiszer.

hétfő, 2010. november 29. 00:26, Nézettség: 1298

A kukoricabajusz kitűnő szer hólyagbántalomnál, hólyaggörcsnél, vesebajnál, vizelethajtó és húgykőoldó hatású. Köhögés ellen a bajuszt a szemekkel együtt főzzük, a szüredéket cukorral vagy mézzel édesítjük és forrón itatjuk a beteggel.

hétfő, 2010. november 29. 00:26, Nézettség: 1354

Csökkenti a rákrizikót, főleg a vastagbél- és gyomorrákét.

hétfő, 2010. november 29. 00:25, Nézettség: 1244

Sok káliumot és szilíciumot tartalmaznak. Igen gazdag ásványi anyagokban, C-vitaminban. A pirosra érett paprikában még sok A-vitamin is van. Jót tesz a bõrnek, a pirosra érett paprika leve serkenti a vérkeringést, erõsíti és tisztítja az ereket és a szívizmokat. A paprikának étvágygerjesztõ, izzasztó és vizelethajtó hatásait ismerik.

hétfő, 2010. november 29. 00:24, Nézettség: 1385

Az uborka természetes vizelethajtó anyag, segít feloldani a veseköveket is. Kivételesen gazdag ká-liumban, a "fiatalság elemében". A kálium ugyanis rugalmassá teszi az izmokat és a bőr sejtjeit. A bőr és a tekintet szinte megfiatalodik tőle. A hámozatlan uborka kilónként mintegy 500 milligram A-vitamint tartalmaz. A meghámozott uborkában szinte nem marad A-vitamin.

50 bejegyzés | 1 / 5 oldal