A gyógynövény kifejezést általában olyan növényekre alkalmazzuk, amelyek betegségek kezelésére, gyógyítására, megelőzésére használhatóak. E növények lehetnek vadon termők, vagy temesztettek. Hatóanyagai a növény különböző részeiben, levelében, gyökerében, termésében, virágában, kérgében, szárában, vagy magjában találhatóak. Egyazon gyógynövény különféle részei más- más hatóanygot tartalmazhatnak.

 
hétfő, 2017. január 23. 13:31, Nézettség: 3577

Az új bálákat ősszel szerezzük be, mert ősszel könnyebben jutunk bálához. Nem kell őket zárt helyen tárolni. Csak helyezzük el őket a kertben, közel a felhasználási helyükhöz. A csapadék, az időjárás nem árthat nekik. Ez is része a szalmabálák ültetéshez való előkészítésének. A tényleges előkészítő munkákat tavasszal, a kiültetés előtt kezdjük meg (beöntözés, trágyázás).

szerda, 2017. január 11. 12:29, Nézettség: 3406

Az oregánó - azaz a SZUROKFŰ!!! Az oregánó a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik. Ráadásul az ára jóval alacsonyabb, mint némelyik gyógyszeré. Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést.

szerda, 2017. január 11. 12:05, Nézettség: 2842

Aszalt szilva Az utóbbi években egyre többet hallani a sejtkárosító szabad gyökökről, illetve az antioxidáns hatású gyümölcsökről. Táplálkozástudományi professzorok ezidáig úgy vélték, hogy az erdei gyümölcsök rendelkeznek a legnagyobb szabadgyök-semlegesítő hatással, azonban a legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy az aszalt szilva jóval nagyobb antioxidánsdózissal rendelkezik.

hétfő, 2015. november 9. 14:56, Nézettség: 3208

Így készíts tökéletes mosószert vadgesztenyéből! – sokszor kipróbált, bevált recept + fotók     Nagyon piszkálta a fantáziámat, mitől is habzik esőkor a mellettünk lévő parkban a lepotyogott sok vadgesztenye. Mert hátha valami klassz plusz tulajdonsága is van, amit még kamatoztatni is lehetne a háztartásban. Aztán rátaláltam a magyarázatra.

szombat, 2015. február 21. 21:25, Nézettség: 5004

Nyírfanedv - A nyírfa folyékony kincse a nyírvíz   Hasonlít a friss víz ízéhez, egy kis édeskés mellékízzel, valamint a fa aromájával. "Édös virics foj a fából, Jere ki rózsám a házból, Én bemennék, de az anyád Tudom, hogy haragszik reám."   /székely népdal/ Nyírfanedv története  A nyírfa nedve évszázadok óta értékes itala az emberiségnek. Már a XIII.

szombat, 2015. február 21. 21:32
A nyírfa termése

péntek, 2015. január 30. 14:01, Nézettség: 3241

    Kóros állapot            Ajánlott zöldséglé   artériás lerakódások -  hajdinacsíra asztma - búzafű, fejes káposzta, karalábé, kelbimbó, kelkáposzta, napraforgó levele, retek, reteklevél, sárgarépa álmatlanság - fejessaláta, zeller bélpanaszok - zsázsa bőrbetegségek - búzafű, cékla, céklalevél, endívia, karalábé, mángold, napraforgó levele, paprika, paradicsom, petrezselyem,...

kedd, 2015. január 6. 10:52, Nézettség: 4918

A fahamut az emberiség évezredeken át nagy becsben tartotta. Igen sokoldalú felhasználhatósága a háztartásokban nélkülözhetetlen volt. A fa elégetésekor keletkező hamu számos értékes ásványi sót tartalmaz. Erősen lúgos kémhatású, pH-értéke 10-13 közé esik. A lúg tisztító hatása a káliumtartalomtól függ, ezért az egyes fafajták hamujából eltérő erősségű lúg keletkezik.

kedd, 2015. február 17. 09:34
Én hamulúgot szoktam használni, nagyon jól bevált! :)
szombat, 2015. február 21. 12:59
Nagyon jó cikk. Egy-két dolgot biztos kiprobálok.
péntek, 2014. május 30. 14:55, Nézettség: 3374

Ha megfelelő növényeket telepítünk a megfelelő helyre, távol tarthatjuk a betolakodókat.   Bazsalikom   Népszerű fűszernövény, könnyen termeszthető. Pikáns ízt ad ételeinknek, illata pedig távol tartja a legyeket. Erkélyen cserépbe ültetve, a balkonveteményes részeként rovarriasztóként is helytáll.   Babérlevél   Elűzhetők vele a fülbemászók, ormányos bogarak.

péntek, 2014. május 30. 14:29, Nézettség: 3631

A szódabikarbóna és a citrom tisztító hatásai sokak számára ismertek. Ha egy praktikus és ötletes formában szeretnénk használni, tegyünk egy üres, szórófejes üveg aljára egy keveset, engedjük fel vízzel, és használjuk úgy, mint bármely más tisztítószert!                         

péntek, 2013. május 10. 11:37, Nézettség: 4555

Itt van a jó idő, és reméljük, hogy amíg csak lehet, velünk is marad. A nagy meleg azonban izzadással is jár, amelynek intenzitása igencsak egyénfüggő. Ma már tudjuk, hogy az izzadást megakadályozni butaság, hiszen ez nemcsak hűt a nagy melegben, de egy fontos méregtelenítő folyamata is a szervezetnek.

304 bejegyzés | 1 / 31 oldal