A gyógynövény kifejezést általában olyan növényekre alkalmazzuk, amelyek betegségek kezelésére, gyógyítására, megelőzésére használhatóak. E növények lehetnek vadon termők, vagy temesztettek. Hatóanyagai a növény különböző részeiben, levelében, gyökerében, termésében, virágában, kérgében, szárában, vagy magjában találhatóak. Egyazon gyógynövény különféle részei más- más hatóanygot tartalmazhatnak.

 

2011 -

vasárnap, 2011. november 20. 14:12, Nézettség: 4163

Hát ezt jó tudni a mákról!!!   Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő.

szombat, 2011. november 19. 16:20, Nézettség: 2667

Zsálya az izzadás megakadályozására   A kék-lila virágú gyógynövény rendkívül gazdag esszenciális olajokban, amelyek lazítják és relaxálják a szervezetet. A fertőtlenítő tulajdonságáról is ismert zsálya jó szolgálatot tehet a megfázás, a torokfájás, a mandulagyulladás tüneteinek csillapítására, egyes bőrproblémákra, míg illóolaja nyugtató, erősítő és étvágyjavító hatású.

szombat, 2011. november 19. 16:08, Nézettség: 2239

Gyömbér a hányinger ellen   Már a régi kínaiak is gyömbér rágcsáltak a tengeribetegségek ellen, ami remek görcsoldó, fájdalomcsillapító, étvágyfokozó és emésztést elősegítő afrodiziákum. A gyógynövény illóolajában lévő komponensek hatása megegyezik a kémiai gyógyszerekkel, ám azokkal ellentétben a gyömbér nem stimulálja a központi idegrendszert.

szombat, 2011. november 19. 16:02, Nézettség: 2265

Valeriana az álmatlanságra   Ha stresszes életet élsz és szívesebben fordulsz a természethez, a macskagyökérnek is nevezett gyógynövény értékes valeriánsavat tartalmaz, ami altató, nyugtató, pihentető hatású, emellett oldja a szorongást, a stresszt, továbbá hatékony segítséget jelenthet az emésztési problémák kezelésére is.

szombat, 2011. november 19. 15:58, Nézettség: 1502

Útifű a rekedtségre   Az "utak uralkodója" egyik legismertebb gyomnövényünk, ami antibiotikus hatását olyan értékes összetevőinek köszönheti, mint a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tannin, illetve a sebgyógyulást elősegítő cink.

szombat, 2011. november 19. 15:52, Nézettség: 2320

Citromfű a stressz elűzésére   Mi lehetne kellemesebb és lazítóbb élmény, mint nap végén elmerülni a fürdőkádban? Ha egész nap stresszeltél, és szeretnéd lecsendesíteni az elmédet, a citromfű csodákat tehet az idegeiddel.

szombat, 2011. november 19. 15:48, Nézettség: 1575

Kamilla a gyulladások csökkentésére   A kamillát az illata miatt az ókori görögök "a föld almájának" is nevezték, az egyik legismertebb gyógynövényünk fájdalomcsillapító hatása évezredek óta ismert.

szombat, 2011. november 19. 14:35, Nézettség: 1495

Szemvidítófű a fáradt szemekre   Mint ahogy a neve is jelzi, az antibiotikus hatású szemvidítófű a szemmel kapcsolatos panaszokra jelenthet gyors segítséget, így például az enyhe kötőhártya-gyulladásra, az árpára, ám a fejfájást, az álmatlanságot, a köhögést, vagy a szénanáthát is csillapíthatod vele.

8 bejegyzés | 1 / 1 oldal