A gyógynövény kifejezést általában olyan növényekre alkalmazzuk, amelyek betegségek kezelésére, gyógyítására, megelőzésére használhatóak. E növények lehetnek vadon termők, vagy temesztettek. Hatóanyagai a növény különböző részeiben, levelében, gyökerében, termésében, virágában, kérgében, szárában, vagy magjában találhatóak. Egyazon gyógynövény különféle részei más- más hatóanygot tartalmazhatnak.

 

2012 -

kedd, 2012. január 17. 11:35, Nézettség: 4556

Az Osteoarthritis ( Magyarországon általában arthrosisnak nevezzük; gyulladásos ízületi betegség panaszai és tünetei) vizsgálata közben jutottak erre az eredményre a Kalifornia Egyetem és a Fredericksburg kórház munkatársai és az eredményeket a közelmúltban publikálták a Osteoarthritis and Cartilage című magazinban. Az arthrosis gyakori formája az ízületi bántalmaknak.

vasárnap, 2012. december 23. 16:34
Nekem van őrölt csipkebogyóm. Fűszerként használom, más őrleményekkel és sóval keverve. Nagyon finom. Egy ízületi beteg ismerősömnek adtam a csipkeporból és pár hónap rendszeres szedés után azt meri mondani, hogy nem romlott az állapota, lehet hogy kicsit javult is.
kedd, 2012. január 17. 11:31, Nézettség: 1754

A brokkoli már jól ismert a táplálkozástudományban előnyös élettani tulajdonsága miatt. Elsősorban a rák ellenes hatása miatt került a tudomány látóterébe, és mára sikerült meghatározni azt az összetevőjét, ami legfőképpen ezért felelős. Dr. Jonny Bowden: A 150 legegészségesebb étel a Földön című könyvében a brokkoli az első tízben szerepel.

péntek, 2012. október 12. 16:40
Levesnek megfőzve a többi zöldségekkel együtt nagyon finom, tele a sok vitaminnal erősíti a szervezetet.
üdv: Heszlerné
szombat, 2021. február 20. 19:27
Köszönöm Kedvencek közzé tartozik! // örültem a feltett hasznos cikknek!
kedd, 2012. január 17. 11:29, Nézettség: 2082

A citromfű (Melissa officinalis) a menta család egy tagja úgy ismert a népi gyógyászatban, mint a “lecsendesítő fű”. Már a középkor óta alkalmazták a feszültség és az aggodalom csökkentésére valamint alvási problémák enyhítésére. Már a középkor előtt is áztattak citromfüvet borba, hogy emelje annak erejét és segítse a sebek gyógyulását.

kedd, 2012. január 17. 11:25, Nézettség: 1725

A Tilia cordata (kislevelű hárs) vagy Tilia platyphyllos (nagylevelű hárs) virágai igen értékes drognak számítanak, ami a magyar gyógyszerkönyvben is szerepel. Hazánkban igen elterjedt fáról van szó és könnyen felismerhető. A virágjának gyűjtéséhez nem kell túl komoly eszköz, csupán arra kell figyelni, hogy forgalmas utaktól távoli, tiszta virágot gyűjtsünk.

kedd, 2012. január 17. 11:24, Nézettség: 1776

Egyetlen adag élő olíva levél kivonat meg fogja győzni arról, hogy ez egy különleges anyag. A benne található legerősebb gyógynövény hatóanyag a oleuropein, ami úgy ismert, mint rendkívül erős, természetes baktérium és vírus ellenes anyag.

kedd, 2012. január 17. 11:21, Nézettség: 1357

A Maitake az egyik legtöbbet vizsgált gyógygomba. A Japán északi részén őshonos maitake igen régóta kedvelt étkezési és orvosi gomba egyaránt. Neve táncoló gombát jelent, amit onnét eredeztetnek, hogy értéke és ára miatt aki megtalálta rögtön táncra perdült örömében. Mások szerint a táncoló pillangókhoz hasonlatos alakja miatt kapta a nevét.

6 bejegyzés | 1 / 1 oldal