A gyógynövény kifejezést általában olyan növényekre alkalmazzuk, amelyek betegségek kezelésére, gyógyítására, megelőzésére használhatóak. E növények lehetnek vadon termők, vagy temesztettek. Hatóanyagai a növény különböző részeiben, levelében, gyökerében, termésében, virágában, kérgében, szárában, vagy magjában találhatóak. Egyazon gyógynövény különféle részei más- más hatóanygot tartalmazhatnak.

 

Gyógynövénnyel a rovarok ellen

Gyógynövénnyel a rovarok ellen

Ha megfelelő növényeket telepítünk a megfelelő helyre, távol tarthatjuk a betolakodókat.

 

Bazsalikom

 rovar1

Népszerű fűszernövény, könnyen termeszthető. Pikáns ízt ad ételeinknek, illata pedig távol tartja a legyeket. Erkélyen cserépbe ültetve, a balkonveteményes részeként rovarriasztóként is helytáll.

 

Babérlevél

 rovar2

Elűzhetők vele a fülbemászók, ormányos bogarak. A csótány és a zsizsik sem kedveli, az illóolajában található vegyületnek – a cineolnak – rovarriasztó hatása van.

 

Levendula

 rovar3

Sokoldalú gyógynövény, karakteres illata révén hatékony a szúnyogokkal, a legyekkel, és a hangyákkal szemben. A szekrényben, gardróbban elhelyezett levendulás illatpárnák távol tartja a molyokat, bolhákat.

 

Varádics

 rovar4

Kevésbé ismert gyógynövény a varádics (Gilisztaűző Varádics), pedig már az ókorban is használták a kellemetlen szagok, és rovarok elűzésére, fertőtlenítésre. Gyakorta használták az ember és a háziállatok bélférgeinek elpusztítására, kiűzésére, külsőleg ízületi fájdalmak enyhítésére. Virágzatának illata a rovarok és egerek számára kellemetlen, taszító, elűzi őket az otthonunkból.

 

Csombormenta

rovar5

A csombormenta a mentafélék családjába tartozik; taszítja a legyeket, szúnyogokat és a bolhákat. A sokoldalú növény segíthet elűzni az egereket és a hangyákat is. Legyünk azonban óvatosak, hiszen ez a mentafaj a mérgező növények közé tartozik! Kis mennyiségben a szervezetbe jutva is veszélyes!

A felsoroltak közül bármelyik gyógynövényt használhatjuk a rovarok távol tartására, szükségtelen vegyszert alkalmazni, anélkül is megszabadulhatunk a bosszantó, olykor káros betolakodóktól.

Szerkesztés dátuma: péntek, 2014. május 30. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 3,383

Forrás:
www.tudasfaja.com