A hungarikum különleges, egyedi, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző dolog, amelyről a magyarok ismertek a világban. A hungarikumok közé tartozhat magyar feltaláló vagy alkotó műve, magyar termék, az őshonos vagy nemesített állatok és növények, a népművészet, a zene, a nyelv és a magyar irodalom. Ezen belül pár szó a mondákról. Az ősi múlt napjainkban még nem veszett el teljesen, pedig ez alatt a hosszú idő alatt, sokan megpróbálták elfeledtetni. A mondák, regék, mesék, énekek azonban túl

Archívum

 
hétfő, 2011. október 17. 16:36, Nézettség: 2395

Kecskeméti pattogatni való kukorica     A kecskeméti pattogatni való kukorica (Zea mays. L. convar. mikrosperma) csövei 16-20 cm hosszúak, általában 16 szemsorosak. A szemek gömbölyűek, sárgák vagy narancssárgák. Ezermagtömege általában 120 és 163 g között van. Pattogás utáni térfogatnövekedésük 30-40-szeres. A kukorica újkori táplálék Magyarországon. A XVII.

hétfő, 2011. október 17. 16:23, Nézettség: 4559

Debreceni mézeskalács   (mézeskalács: ajándék jellegű tartós, lisztes édesség)     A mézeskalács története   A mézeskalács számtalan formában és méretben készül pirosra festett, írókázással díszített, omlós, mézet tartalmazó tésztájú, ehető, dekoratív ajándéktárgy. Vásárfia, búcsúfia rangos népművészeti hagyományokkal.

kedd, 2011. október 25. 16:05
Debreceni mézeskalács recept

50 dkg liszt
50 dkg méz
2 dkg hamuzsír vagy szódabikarbóna
3 tojás sárgája
12 dkg porcukor

Felforraljuk a mézet, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a liszt felét és hamuzsírt. Jól összedolgozzuk, majd 3 órán át pihentetjük. Ezután adjuk hozzá a liszt másik felét, a porcukrot és a tojássárgákat.
Miután jól összegyúrtuk, kinyújtjuk ceruzavastagságnyira és kiszaggatjuk. Jó meleg sütőben sütjük.
Ha azt szeretnénk, hogy fényes legyen, kisülés után kenjük be cukros tejjel.
hétfő, 2011. október 17. 16:14, Nézettség: 6258

Grillázstorta (alkalmi dísztorta, cukrászdai szeletes torta)     Magas, toronyszerűen kialakított, gazdagon díszített, általában lakodalmi torta, melynek díszítőelemeit grillázsból formálják.

hétfő, 2011. október 17. 16:04, Nézettség: 3208

Hántolt köles  A köles valószínűleg az emberek által termelt legősibb gabona. Fogyasztásának kultusza különösen fő termőhelyén, az Alföldön alakult ki máig fellelhetően. A köles magja kb. 2 mm hosszú, 1-2,5 mm széles, ovális alakú. A magbelső színe sárga.

hétfő, 2011. október 17. 15:58, Nézettség: 3956

Kalocsai fűszerpaprika (fűszer)   A kizárólag magyar (ezen belül is meghatározóan kalocsai) nemesítésből származó fajták termesztése és a korszerű feldolgozás (a teljesen pirosra érett és utóérlelt fűszerpaprika-termés megszárított bogyóiból készített, kiváló ízű, zamatú, aromájú és színezőképességű őrlemény) adja a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény különlegességét, ez a két té...

hétfő, 2011. október 17. 15:51, Nézettség: 2724

Szegedi fűszerpaprika-őrlemény (fűszer)   A kizárólag magyar (és ezen belül is meghatározóan szegedi) nemesítésből származó fajták termesztése és a korszerű feldolgozás (a teljesen pirosra érett és utóérlelt fűszerpaprika-termés megszárított bogyóiból készített, kiváló ízű, zamatú, aromájú és színezőképességű őrlemény) adja a szegedi fűszerpaprika-őrlemény különlegességét, ez...

hétfő, 2011. október 17. 15:40, Nézettség: 3085

Somlekvár   Ma a Tisza-háton, a házak körül vadon termő, őshonos som húsából cukor hozzáadásával készített és tartósított ízletes, pikáns krém, melynek felhasználása a főzött lekvárral megegyező. Előnye, hogy hőkezelést nem kap, így a som gyümölcsének értékes beltartalmi anyagai nem károsodnak.

hétfő, 2011. október 17. 15:05, Nézettség: 4304

Búzacsíramálé (öntött tésztájú, édes parasztsütemény)   Hozzáadott cukrot nem tartalmazó, nagyon édes ízű, malátázott búzából és búzalisztből készülő, zsírmentes sütemény, amely csíranövény-tartalmának köszönhetően vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag.

hétfő, 2012. december 31. 20:21
Kedves Agnes, orulok, h megosztottad, igazi teli, kora tavaszi recept, pont ilyet kerestem! Udv, Szofi
hétfő, 2011. október 17. 14:57, Nézettség: 4203

Birsalmasajt (téli, tápláló csemege, házi édesség)  birsalma A birsalmasajt sárgásbarna színű, áttetsző, késsel jól szelhető, tömör állományú gyümölcskocsonya. Felülete száraz tapintású. Pirosra kevés alkörmös levével, piros musttal, barnára beleolvasztott csokoládéval festették.

9 bejegyzés | 1 / 1 oldal