A hungarikum különleges, egyedi, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző dolog, amelyről a magyarok ismertek a világban. A hungarikumok közé tartozhat magyar feltaláló vagy alkotó műve, magyar termék, az őshonos vagy nemesített állatok és növények, a népművészet, a zene, a nyelv és a magyar irodalom. Ezen belül pár szó a mondákról. Az ősi múlt napjainkban még nem veszett el teljesen, pedig ez alatt a hosszú idő alatt, sokan megpróbálták elfeledtetni. A mondák, regék, mesék, énekek azonban túl

Archívum

 
csütörtök, 2012. augusztus 9. 12:32, Nézettség: 7014

A Hadtörténeti Múzeum gyűjteményének egyik kiemelkedő darabja a Békéssy József vezérkari őrnagy által tervezett fogatolt tábori sütőkemence.

csütörtök, 2012. augusztus 9. 11:55, Nézettség: 2894

Magyarország szerepét vizsgálva a XX. század világháborújában nem lehet elmenni az államfői teendőket 1919–1944 között ellátó katona és politikus mellett. Személye – az Osztrák–Magyar Monarchia tengeri hadviselését illetően – befolyással bírt az 1914–1918-as háborús szakasz alakulására is, s 1919 második felétől egyértelműen egyik meghatáro-zójává vált Magyarország történetének.

kedd, 2012. augusztus 7. 22:51, Nézettség: 5327

A tanulmány kezdetén a magyar huszárral kapcsolatosan néhány fontos kérdést kell tisztáznunk. Ezek a huszár születésének körülményei, a téves nézetek tisztázása, a huszár dicső harcainak általános és elvi meghatározása, végül a huszár szerepe és jelentősége a történelemben.

szerda, 2012. augusztus 8. 07:26
Nagyon jó a jegyzet,örömmel olvastam.Aki komolyabban érdeklődik a huszárság iránt,valamint érdekli,hogy színmagyar huszárezredek hogy állták a sarat a Grand Armé-val szemben,annak ajánlom Simon Józsefről szóló önéletrajzi regényt.-Napoleon,I.Ferenc,Széchenyi,Kisfaludy,róluk mind szó esik,sőt szerepelnek benne.
TZ

szerda, 2012. augusztus 8. 13:28
Kár ,hogy szegény feleségem meghalt.Most nagyon büszke lenne a nagypapára!Persze nem azért mintha így nem lett volna azde a lelkének nagyon jót tett volna ez a tanulmány !
Remélem sok fiatal olvassa el!
vasárnap, 2011. november 13. 16:05, Nézettség: 9790

A hunok és a Hun Birodalom A hunok kulturális-szellemi téren egyértelműen rokonai a magyarságnak, s nagy valószínűséggel az Árpád-féle honfoglalás uralkodó rétege genetikailag is a hunok vezető néptörzsének tagjai voltak. Így teljes joggal illeszthető be a magyarság korai történetébe a hunok története is.

kedd, 2011. november 8. 13:29, Nézettség: 5563

A szkíták   A szkíta kultúra hatása a régi magyarságra, akik legalább 1500 évig a szkíták birodalmában, illetve az azokkal rokon utódállamokban éltek , vitathatatlan. Hasonló vagy részben azonos szellemi és anyagi kultúra, életmód stb. alapján elmondható, hogy a szkíták kulturális téren mindenképpen rokonai a korabeli magyarságnak.

5 bejegyzés | 1 / 1 oldal