Katona Szabó Erzsébet

Katona Szabó Erzsébet

Katona Szabó Erzsébet (Kolozsvár, 1952. szeptember 5.) Ferenczy Noémi-díjas magyar textilművész és látványtervező. A Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti Tagozatának tagja (2004).

Egy évig a kolozsvári Balettintézetbe járt, majd a marosvásárhelyi Kultúrpalotában működő művészeti középiskolában érettségizett (1971). A Kultúrpalota domborművei, festett üvegablakai, freskói mély benyomást tettek rá. Felsőfokú tanulmányokat a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán (1971-1975) folytatott gobelin szakon. Mestere Bene József volt. A diploma megszerzése után a marosvásárhelyi bőr- és kesztyű gyárban (1975-1976) dolgozott tervezői beosztásban, új tervei nem valósulhattak meg, mert mindig ugyanazokat a tömegárukat gyártották, viszont behatóan megismerkedett a bőrrel, mint anyaggal.

A bőrgyárból sikerült átkerülnie a marosvásárhelyi Állami Bábszínházhoz, ahol díszlet- és bábtervezőként működött 1976 és 1981 között. 1983-ban települt át Magyarországra, Gödöllőn él és alkot, mint szabadfoglalkozású iparművész. Sokat tett a gödöllői művésztelep hagyományainak folytatásáért, mint a Kézműves Műhely munkájának szervezője. Motívumkincseit a kalotaszegi, székely és a magyarországi népművészeti hagyományokból merítette, de gyakran fordult egyetemes folklór hagyományokhoz is.

Kikísérletezte, hogy az egyes motívumok hogyan érvényesülnek különböző anyagokon és különböző technikákkal. Kezdettől fogva készített falikárpitokat, bőrruhákat. Budapesten 1983-ban a Műcsarnokban aratta első komoly sikerét két bőrruhával A tervezés értékteremtés című Országos Iparművészeti kiállításon. 1986-ban egyéni kiállítást rendeztek a Dorottya utcai Galériában ruhakollekcióiból és növényi ornamentikájú gobelinjeiből, mindkét műfajjal elnyerte a közönség és a szakértők tetszését. Sorban alkotta természet után gobelinjeit (Ezüst erdő, Aranyerdő, Gyémánterdő). Aqua Terra Herba című gobelinjét a millecentenárium (1996) alkalmából tervezte. Megszervezte még a Kárpit határok nélkül című alkotás munkálatait, 46 textilművész összmunkája révén jött létre, s a Kulturális Minisztérium előterében nyert elhelyezést.

Az 1990-es években hatalmas, több részből álló, s tovább folytatható a bőrkárpitot tervezett, ma ennek egy része a belgiumi Turnhout város tanácstermében látható. A fő anyag, amelyet az utóbbi évtizedekben megmunkál, az a bőr, amelyet hol kárpitnak, hol ruhának, hol meg éppen zászlónak lényegít át, s szinte mindig nagy sikerrel, itthon és külföldön. A 2000-es években is a bőrök színeivel és technikai megmunkálásával (Éjszakai város, Napsütötte város, 2009) és bőrkollázsaival, később papírkollázsaival tűnt fel.

Katona Szabó Erzsébet 1976 óta kiállítóművész, kárpitjai egyes középületek enteriőrjét díszítik itthon és külföldön, az említetteken túl például Brüsszelben az ABB Biztosító Társaság központi irodáját. A Gödöllői Iparművészeti Műhely vezetője és a Műhely által rendezett kiállítások látványtervezője.

 

Társasági tagság:

Textilművészeti Alapítvány alelnöke (1990-es évek közepe)

Gödöllői Iparművészeti Műhely vezetője (1998 óta)

 

Díjak:

Városi Tanács Díja, (Gödöllő, 1985 és 1987);

14. Magyar Textilművészeti Biennále díja (1996);

Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság nívódíja (1997);

Ferenczy Noémi-díj (2000.)

 

Katona Szabó Erzsébet: Anno
Katona Szabó Erzsébet: Anno
   
Katona Szabó Erzsébet egyik bőrből készült faliképe
Katona Szabó Erzsébet egyik bőrből készült faliképe
 

 

Reszket a bokor.
Reszket a bokor.
 

Katona Szabó Erzsébet Reszket a bokor... címet viselő munkájában két világrend egymásnak feszülését kívánta gobelin nyelven kifejezni: a klasszicista építészet

stabilitásának, állandóságot sugalló falszerkezetének, elemeinek és az eleven növényi élet indának, dinamikus mozgásának szembeállításával. Ezek az egymástól eltérő

rendszerek a küzdelmet, Petőfi korát fejezik ki. "...Mára az idő megszelídíti, faltöredékké alakítja, de emlékművé is avatja a régin épült, de időközben maga is emlékké váló útját..." - ahogy a művész szándékairól vallott.

Szerkesztés dátuma: hétfő, 2012. február 20. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 3,509


   


Tetszik