Bíró Ernő

Blogjai


 
kedd, 2020. június 9. 10:26, Nézettség: 1181

   Furcsa egy világ volt az én gyermekkoromban, mert csak arra emlékszem, hogy mindenért sorba álltunk. Erősen cifrák voltak azok a sorok, sok mindent megtudhatott az ember, ha a fülét jól hegyezte. Halványan derengő emberarcokat láthatott csupán, meg vastag posztókabátokat, s a tetejükből felszálló lehelletpárát.

vasárnap, 2020. május 24. 22:06, Nézettség: 704

   A harmadik utca jobbra, onnan a második balra és már be is lehet állni a sorba a reggeliért. Sokan vannak ma reggel. Némán, morcosan halad a tömeg, mert ilyenkor reggel még mindenki álmos. Nincs igazi fekete, csak valami pergelt csicseriborsóval kevert kávé, aminek csak a szaga olyasmi.

csütörtök, 2020. május 7. 20:46, Nézettség: 852

   Hiába na, a harminc év az harminc év. Ennyi ideje, hogy sikeresen vizsgáztam amatőr hajtásira. Eddig kétszer kellett meghosszabbítani a jogosítványt, és mindkétszer ez csak formaság volt: egy kézzel írott kérvény, egy személyigazolvány-másolat és a leadott régi hajtási elegendő volt hozzá, hogy az újat házhoz szállítva kézbe kapjam.

szerda, 2018. június 27. 22:01, Nézettség: 1280

   Teltek a hétköznapok, egyik a másik után, annyira se volt időm, hogy belenézzek a tükörbe, így már értem a lényegét annak a kifejezésnek, hogy nem látom a fejemet a munkától.    Szóval az egyik ilyen reggelen az történt, hogy találtam a postaládában egy kis papírfecnit.

kedd, 2018. május 29. 23:06, Nézettség: 876

   Játszik az ősz a fák lombjával. Szinte festéket használ a tájalkotásra. A barna minden árnyalatával festett már, a világos sárgásbarnától, a sötét rozsdavörösesbarnáig, de a zöld még tartja magát, egyre gyengébben ugyan, de még élénk a napsütésben.

péntek, 2018. március 16. 01:12, Nézettség: 965

   Jégtörő Mátyás napja volt és megcseppent a hó. A hegyi patakok kristáytiszta vize ki-ki buggyant a takaró alól. Hosszan nézve a hegyről a völgy felé, kibontakozni látszott a csermely medre. Enyhébbek lettek az éjszakák, a Nap eldugta fogát és széles mosolyával ragyogta be az erdőt, a mi erdőnket.    Ébredeztünk.

vasárnap, 2017. december 31. 15:40, Nézettség: 954

   Valahol a Hargitán egy kicsit innen, ott ahol borús időben a hegyek az eget súrolják, ott ered a Deres, vagy ahogy a helyi, hegyi emberek mondják: a Deres-pataka. Egy tágas, hegyekkel koszorúzott, dombos völgykatlannak ő a vízgyűjtője. Ezt nevezték el a helyben lakó székelyek Deres-mentének.

vasárnap, 2017. december 10. 15:35, Nézettség: 1244

   Ősz öregember volt, fogai is alig. Úgy taszította fel valaki a kocsimba, sejpítve mondta az “Adjon Isten”-t. Fiához menne Brăilára, jaj csak a menye, nehogy megint úgy fogadja, mint a múltkor. Kidobta az öreget a saját házából, miután az a lakását a fiára íratta.    – Képzelje el olyan menyem van, csak a pénz kell neki.

szerda, 2017. október 18. 00:59, Nézettség: 972

   Tizennyolc naposra tervezték az utat, csakhogy ebbe három vasárnap is beleesett. Ahogy megérkeztek a vándor elkezdett dolgozni. Földrajzi expedíció volt, nem kirándulás. Bármerre néztek, a látvány lenyűgözte őket. Kép kép hátán tolakodott be a lencse végén. Szokatlan volt számára, hogy szelektálni kellett.

kedd, 2017. október 3. 23:00, Nézettség: 1482

A kis utcán süt a nap, minden gyerek könyvet kap. Gyere pajtás iskolába, írjunk szépen a táblára, Rajta, rajta hát, kispajtásom rajta hát! Olvasunk és számolunk, vidám nóta járja. Kispajtásom gyere hát, menjünk iskolába! Jóbarátunk lesz a könyv és a fali tábla, Kispajtásom gyere hát, menjünk iskolába!    Gyermekkorom legszebb emlékezetű éneke, talán még az óvodában tanultam.

41 bejegyzés | 1 / 5 oldal