A Yotengrit alapjai Táltosok

Nyugat-Magyarországon, elsősorban a Rábaközben, a Szigetközben, a Hanságban, létezett egy zárt közösség, amely a 20. század elejéig ápolta a magyar táltosok hagyományát.
Ennek eredete a messzi jégkorszakban található, a valamikori ős-európai kultúra alapját képezte. Gyökerei nagyon mélyre nyúlnak, az észak-eurázsiai hagyományban erednek, szűkebb eredetét tekintve ural-altáji. Éghajlati, sámánista, befogadó jellegű. Ez az eszmerendszer BÜÜN néven (ami kilenc bűvöletet jelent az ősök nyelvén), egységes vallássá állt össze. Ennek lényegi vonásait és töredékeit őrizték meg a nyugat-magyarországi táltosok, a táj és a szubkultúra ezt segítő jellegzetességeinek révén. Tehát nem néphagyomány, nem is pogány magyar vallás, hanem egy meghatározott közösség hagyatéka.

Adminisztrátor

 
Szabó Sándor Pipo A Yotengrit alapjai a magyar táltosok hagyományai. Szabó Sándor Pipo: Máté Imre : Yotengrit 3. (58.o.) A nagy imádság Őserő, ki istenné szellemtestesültél, istenanya, istenapa.. Szabó Sándor Pipo: IMA A MAGYAROK ISTENÉHEZ (yot.3./51) Magyarok Istene, nemzetünk szent őre, térj meg hozzánk,maradj velünk, örülj velünk, vigadj..
Létrehozva: csütörtök, 2011. november 17. 01:13
utolsó válasz: hétfő, 2011. november 21. 15:14