Tűzijátékoznál szilveszterkor? Így nem lesz sérülés belőle!

Tűzijátékoznál szilveszterkor? Így nem lesz sérülés belőle!

Ünnepekkor, elsősorban a szilveszterhez közeledve egyre többen vásárolnak pirotechnikai termékeket. A legfontosabb tudnivaló az, hogy magánszemély petárdát továbbra sem birtokolhat, és nem használhat! A Fogyasztóvédelem adott néhány tanácsot a biztonságos újévi tomboláshoz.
Az év utolsó napján mindenki önfeledten szeretne szórakozni. A szilveszteri tűzijáték gyújtása látványos, azonban ennek is megvannak a maga szabályai. Néhány egyszerű tanács megfogadásával azonban megelőzhetőek lennének a későbbi kisebb-nagyobb balesetek.
Ne piacról, autó hátuljából
Legfontosabb alapszabály, hogy pirotechnikai termékeket kizárólag szaküzletben vásároljunk, és ne az utcai árustól, vagy a piacon. Pirotechnikai termékekhez használati és kezelési útmutatót kötelező mellékelni. A terméken magyar nyelvű, jól olvasható címkének kell szerepelnie. Győződjünk meg arról, hogy a terméken vagy a csomagoláson szerepel-e a CE megfelelőségi jelölés. A CE-jelölést jól látható, könnyen olvasható és maradandó módon kell a pirotechnikai terméken, vagy ha ez nem lehetséges, a pirotechnikai termékhez rögzített azonosító táblán vagy a csomagoláson elhelyezni.
A pirotechnikai terméket be kell sorolni különböző számú pirotechnikai osztályba. Az 1-es és a 2-es kategóriába azok a termékek tartoznak, melyeket egész évben megvásárolhatunk, mint például a tortagyertya vagy csillagszóró. A 3-mas osztályba kategorizált termékek már több hatóanyagot tartalmaznak, így ennek használata közepes kockázattal jár.
Az ilyen besorolású tűzijátékot csak év végén (dec. 28 és 31-e között) veheti meg engedély nélkül a nagykorú személy, és a fel nem használt, vagy hibás termékeket a fogyasztónak kötelessége január 5-ig visszavinni a forgalmazóhoz. A bolt pedig köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni

Nem lehet akármikor tűzijátékozni

Érdemes tudni, mikor használhatjuk a pirotechnikai termékeket, ugyanis a fogyasztó az utcákon, vagy például szabadidő eltöltésére szolgáló területeken kizárólag december 31-én 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra közötti időtartamon belül használhatja a 3-mas kategóriájú pirotechnikai termékeket.
Ha ezeket a tippeket betartod, nem lesz gond:
1. Tűzijáték terméket kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátva vásárolj! Ne vásárolj lejárt felhasználhatósági idejű terméket!
2. Úgy tárold azokat, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá!
3. Olvasd el a használati útmutatót, és mindig tartsd be az abban foglaltakat!
4. Ne szereld szét, vagy alakítsd át a terméket!
5. A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású, ezért házon belül meg se próbáld kilőni azokat!
6. Kézben tartva ne hozd működésbe a tűzijátékot, és ne hajolj fölé!
7. Győződj meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a termék útjában, és oldalirányban is tartsd be a gyártó által meghatározott, a használati útmutatóban szereplő biztonsági távolságokat!
8. A tűzijáték rakéta vezetőpálcáját soha ne szúrd be a földbe, hanem stabilan álló csőből indítsd, mely lehet egy üres pezsgősüveg is! A kisebb telepet támaszd meg oldalról téglával, esetleg egy másik teleppel. Vetőcsöves (golyós) bomba betöltésekor figyeljrá, hogy mindig a gömb rész legyen fölfelé.
9. A környezeti tűz oltásához legyen a közelben tűzoltó készülék - de minimum egy vödör víz -, hiszen az ördög sosem alszik!
10. A sérült, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket vidd vissza a forgalmazóhoz!
11. A petárda birtoklása és felhasználása tiltott!
Biztonságos szórakozást kívánok!

Adminisztrátor