Kiemelt Videók Több

Apróhirdetések

»

Kiemelt hirdetés
kedd, 2016. március 15.
Egyéb » Egyéb
hétfő, 2023. január 23.
217,625 Ft. +ÁFA +Postaköltség +Garancia
Használt autó, jármű » Motorkerékpár
hétfő, 2023. január 23.
593,524 Ft. +ÁFA +Postaköltség +Garancia
Elektronika » TV, parabola-felszerelések

Szolgáltatások

Több »
pipoparts kft
Fizetett hirdetés
szombat, 2011. augusztus 6.
Gépjármű » Alkatrészek
Dorottya Dental Kft
Fizetett hirdetés
vasárnap, 2011. május 15.
Egészség és fitness » Fogászati szolgáltatások
Magyar díszviseletek - Bocskai öltönyök
Kiemelt szolgáltatás
szerda, 2012. július 11.
Iparosok, mesterek » Szabóság, varroda

Kulináris cikkek

Konyha »
Korhely halászlé
Receptek »
Hozzávalók: 1 db kb. 1,5 kg-os ponty, 1 fej hagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, fél citrom, 1 dl tejföl, só, őrölt tárkony, pirospaprika, fehér bors, babérlevél, 1 halászlé kocka, 1 dl száraz fehér bor.

Csirkepörkölt
Receptek »
Hozzávalók: 1200 g csirkecomb vagy -mell 50 g zsír 80 g vöröshagyma 100 g zöldpaprika 80 g paradicsom 12 g fűszerpaprika só, fokhagyma Elkészítés: A csirkedarabokat megmossuk és félretesszük.

Irodalom

Irodalom »
Bendur István - Számtanórán
Érdekességek »
Szemed se rebbenjen:Hetet vegyél kétszer,Eredményét négyszer,Erre tegyél kétszer hetetEredményed helyesen: hetven.Hetvenkedhetsz hetveneddel,Érd el, eredményed legyen negyven!Kezdd el:Vegyél egyet,Még egyszer egyet….

Ady Endre - A Hadak Utja
Rendületlenül »
Vörös jelek a Hadak Utján:Hunniában valami készül,Rongyos hadak, roppant hadakSeregelnek vígan, vitézül.Máma Tűz-ország Magyarország,Fagyott testét a láng befutja,Csoda esett. Földre esett,Benépesült a Hadak Utja.

Hungarikum

Hungarikum »
Ludas Matyi
Népmesék »
http://www.magyarvagyok.com/videok/22-Nepmesek/8901-Ludas-Matyi-1-resz.html Volt egyszer egy asszony; volt annak egy fia, Matyinak hívták. Hanem ez a Matyi csak nem akart használható emberré válni.

A kakas és a pipe
Népmesék »
Volt az erdő kellős közepén egy kakas meg egy pipe. Meghalt a gazdájuk, nem volt mit enni nekik. Megéheztek. Találtak aztán egy szem vadkörtét, de a vadkörte nagyobb volt, mint a pipe gégéje.

Regiók

Régiók »
Upponyi-hegység
Magyarország »
Öreg hegység, fiatal tó

Révi-szoros
Erdély »
Uttalan sziklaszoros

Hírességek

Hírességek »
Bárány Róbert
Nobel-díjasok »
(Bécs, 1876. április 22. – Uppsala, 1936. április 8.) magyar származású Nobel-díjas osztrák orvos, egyetemi tanár.Várpalotai zsidó családból származott. Édesapja, Bárány Ignác még fia születése előtt vándorolt ki Bécsbe.

Kepes Gyula
Felfedezők, utazók »
dr. Kepes Gyula (Bereg vármegye, Vári, 1847. december 7. – Budapest, 1924. október 26.) orvos, az osztrák-magyar északi-sarki expedíció egyetlen magyar tagja.

Lélekbúvár

Lélekbúvár »
A tárgyak visszája és színe
Irodalom »
A jelenségvilágban Isten csak eszme; Istenben a jelenségvilág csak lidérc. A dolgok érzékelhető mivoltában nincs jelen az Isten. A dolgok a visszájukat fordítják az érzékelés felé és színüket az Isten felé.

A hírvágy
Irodalom »
Ne kívánd azt, amit általában hírnévnek, dicsőségnek neveznek: mert a híres emberek kirakatban tarkállanak, mint egy halom sütemény s a kíváncsiság légy-felhőként lepi és mocskolja őket; hírnév nem dicsőség, hanem nyomorúság és megaláztatás.

Nyelvi érdekességek

Nyelvi érdekességek »
kabaré - kvintett
Szótár »
kabaré ókori nomád nép szórakozóhelyén kiénekelt zenei hang kabáthajtóka Pedál a felsőruhán.

cég - csevegés
Szótár »
cég cégjegyzék céh célegyenes cent csecsebecse csekély csekélységem csekk csel cselleng csemege csempe csempészés csempéz csendélet csendes cséplés cseppecske cseppenként csereérték cserény cserép cseresznyelégy csészelevél...

Blog

Blog »
BUKSI A PAPUCSOK RÉME
                           BUKSI A PAPUCSOK RÉME   Mint egy fekete pamacs olyan ravasz kis kutya, Nincs előtte soha semminek megmaradása.

Az ember igéje
Éhező test, tátongó lélek,életre ítélt alkatrészek.Tartalma: értelem, érzelem,oktalan maradni képtelen.Miért, s mi végre az ember!?Válaszra áhítozva nem nyer!Hát útra kel, megy adni-venni,önértelmét kiérdemelni.

Ezen a napon történt

A vizes élőhelyek világnapja. 1971. február 2-án az iráni Ramsar városában fogadták el az ún. Ramsari Egyezményt, amelyben a biológiai sokféleség megőrzése érdekében a kormányok felelősséget vállaltak a vizes élőhelyek védelméért. Az egyezmény az évezred végére már a vizes területek általános védelmére irányuló világkonvencióvá bővült. Magyarország 1979-ben írta alá a dokumentumot, s 2000-ig 19 területet (köztük a Fertő-tavat, a Balatont, a kiskunsági szikes tavakat, a Hortobágy egyes részeit) jelölte a nemzetközi jelentőségű, ún. ramsari területek közé. Az egyezményt aláíró országok száma mára 116-ra emelkedett, s a hatálya alá tartozó vizes terület pedig közel 80 millió négyzetkilométer.
Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe a katolikus egyházban: e napon a katolikus templomok körül sok helyen körmenetet tartanak, és közben zsoltárokat énekelnek. Ilyenkor kerül sor a gyertyaszentelésre is. A hagyományos néphit szerint a pap által megszentelt gyertya megvédi a gonosz szellemektől a csecsemőket, a betegeket, a halottakat.
Szerzetesek világnapja. A katolikus egyház 1997 óta ünnepli ezen a napon II. János Pál kezdeményezésére azt a mintegy egymillió férfit és nőt, akik szerzetesként élik életüket. A Magyar Katolikus Egyház csaknem kilencven szerzetesrendet, 60 női és 28 férfi rendet tart nyilván.
A barna medve, gyertyaszentelő kedvelt „időjósa”
Gyertyaszentelő és a tavaszjóslatok: Az európai hagyomány szerint ha a barna medve - egyes helyeken a borz - gyertyaszentelő napján, február 2-án kijön az odvából és meglátja az árnyékát, akkor visszabújik és alszik tovább, mert hosszú lesz a tél. Ha viszont borús idő van, akkor kint marad, mert rövidesen jön a tavasz. Az északolasz népi szólásokban e napon a medve mellett a farkas is „időjósként” jelent meg. Észak-Amerikában pedig az újkori bevándorlók az ott élő erdei mormotát tették a február 2-ai népi hiedelem tárgyává, olyannyira hogy ez a nap „az erdei mormota napjaként” (Groundhog Day) is ismert. Ezeket a hiedelmeket a meteorológusok nem igazolják. A különböző vadállatok összekapcsolása a tavasz várásával ősi pogány ünnepekre nyúlik vissza. Február 14-ére esett az ókori rómaiaknál a Lupercalia ünnepe, amikor a természet rituális megtisztulását és a rómaiak totemisztikus farkasősét ünnepelték. Máshol, például Franciaország területén a medve játszott hasonló szerepet a közelgő tavasz ünneplésében. A kereszténység hivatalos vallássá emelése után a Lupercalia ünnep helyére, február 14-ére a Gyertyaszentelő Boldogasszony vagy másképp Szűz Mária megtisztulásának ünnepe került. Ez a karácsony utáni 40. napra esett, mivel a zsidó hagyomány szerint a szülő nő negyven nap alatt tisztult meg. Az 5. századtól a római pápa a karácsonyt az addigi január 6-áról december 25-ére, Mária megtisztulásának napját pedig február 2-ára helyezte át. A korábbi farkas- és medvekultusz emléke azonban a keresztény ünnep napjához kapcsolódva népi jóslatok formájában élt tovább.
166 éve született (1857) Hollósy Simon magyar festőművész († 1918)
165 éve született (1858) Komjáthy Jenő magyar költő († 1895)
152 éve hunyt el (1871) Báró Eötvös József író, miniszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke (* 1813)
149 éve született (1874) Szakovics József a magyarországi szlovének nyelvének ápolója és védője († 1930)
139 éve született (1884) Szőke Szakáll (er. Gerő Jenő), magyar színész, kabarészerző († 1955)
130 éve született (1893) Lánczos Kornél magyar matematikus, fizikus († 1974)
127 éve született (1896) Gergely Sándor magyar író, újságíró († 1966)
126 éve született (1897) Döbrentey Gábor magyar festőművész, restaurátor († 1990)
111 éve született (1912) Kollár Ferenc jezsuita szerzetes, A Szív c. újság főszerkesztője, 1956-tól a magyar jezsuita tartomány rendfőnöke († 1978)
103 éve hunyt el (1920) Szinyei Merse Pál magyar festőművész (* 1845)
102 éve született (1921) Puja Frigyes politikus, volt magyar külügyminiszter († 2008)
91 éve hunyt el (1932) Árkay Aladár magyar műépítész, iparművész, festőművész (* 1868)
84 éve történt (1939) A veszprémi 3/3. „Sárga Vihar” bombázórepülő-századának - Debrecenből Veszprémbe történő repülése során Jászberénynél - egyik Ju-86-os gépe lezuhan. A pilóta és egy fedélzeti lövész repülőhalált hal.
80 éve történt (1943) Véget ér a sztálingrádi csata.
75 éve született (1948) Sunyovszky Szilvia Jászai Mari-díjas magyar színésznő
66 éve történt (1957) Kádár János salgótarjáni beszédében Nagy Imrét ellenforradalmi felkelés szításával vádolja és árulónak nevezi.
63 éve hunyt el (1960) Huszka Jenő magyar zeneszerző (* 1875)
49 éve történt (1974) VI. Pál pápa Lékai László címzetes püspököt kinevezi esztergomi apostoli kormányzóvá.
46 éve hunyt el (1977) Simor Erzsi magyar színésznő (* 1913)
40 éve hunyt el (1983) Bánhalmi Ferenc atléta, rövidtávfutó, sportvezető (* 1923)
34 éve hunyt el (1989) Tímár Béla Jászai Mari-díjas színész, rendező (* 1947)
24 éve hunyt el (1999) Tátrai Vilmos Kossuth-díjas magyar hegedűművész (* 1912)