VALÓDI MAGYAR SZAKÁCSKÖNYV

VALÓDI MAGYAR SZAKÁCSKÖNYV
Témakörök: Humán területek, kultúra, irodalom » Életmód, gasztronómia » Szakácskönyvek, receptek
Szerző: Zilahy Ágnes
 
Olvasás: VALÓDI MAGYAR SZAKÁCSKÖNYV html formátumban
VALÓDI MAGYAR SZAKÁCSKÖNYV online a mek.oszk.hu oldalon
 
Nézettség: 1392

   



Könyvem története. Több éve már, midőn egy hangtalan, puszta nyári délután belépett hozzám - Nagyváradon - gróf. Teleky Sándor, a vitéz, a hires honvédezredes. Mint egy tavaszi napsugár ugy hatott komor lelkivilágomra a gróf ur nyájas biztató szava. Mert látva küzködő életem s tudva, hogy értek a főzéshez - kérdé: mért nem irok egy eredeti magyar szakácskönyvet? - Nincsenek-e leirott jegyzeteim, valami különlegesebb ételekről? - Igen, vannak felelém. - Ugyan kérem adja ide, hadd nézem át. Nagy szégyenkezve elő is álltam egy szakadozott füzetecskével. Amint érdekkel lapozgatta, időnként megszólalt: - No lám ezt sem ismerem, ezt sem, ezt sem, pedig milyen jól hangzik a leirása, milyen izletesnek képzelem e holmikat. - Irja le kérem egy könyvbe ezeket az ételeket és még sok mást, a mi valószinüleg még a fejében van. Hiszen tárczákat is irt már, tehát ne féljen, jól fog az a szakácskönyv sikerülni. Egész életemben szerettem volna egy olyan szakácskönyvet látni, a melyet olyan egyén irt, a ki irni és főzni is tudott. Ha kegyednek egy ilyen szakácskönyvet irni sikerül, még szerencsés lehet általa. Némileg reménykedve, hálásan és fellelkesedve fogadtam e jóságos szavakat. Aztán azonnal hozzáfogtam egy ujkori szakácskönyv megirásához. És két hónap alatt meg is irtam azt. De hiába kerestem reá kiadót - 8 kerek esztendeig nem találtam könyvemnek jóságában hivő lelket. Végre a véletlen, az annyiszor megénekelt véletlen segitett engem is. Most már itt van előttem a nemes gróf Teleky Sándor ezredes ur levele, mely igy hangzik: Nagy-Bányán Deczember 3-án 1891. Igen tisztelt asszonyom! Nagyon szépen köszönöm a könyvet; jól ettem és jóllaktam belőle. Mondhatom, hogy élvezettel olvastam leirását azoknak a jó magyar ételeknek, a melyeket olyan jóizüen élveztem mig gyomrom volt, annyira nélkülöztem a számkivetésben s most már, vén koromban, csak villa és kanálhegyen ehetem. Én is konyitok valamit a szakácsság müvészetéhez. Nagy mesterem volt, ki titkaiba bevezetett: az öreg Dumas, aki Canem, Soyer magaslatán állott és Brant Savarin tudományát tökélyesitette. Okos dolgot cselekedtem, amikor nagysádnak tanácsoltam, hogy irjon "Szakácskönyvet;" valóban sikerült s olyan, mint egy pirosra sült, pompás pulykapecsenye. Isten áldja, üdvözlettel: Teleky Sándor gróf.

Megjegyzések

Schultz Jenő
kedd, 2013. szeptember 10. 23:15
Nagyon jó,hogy feltetted ezt ide,köszönet érte.Sokan ebből merítve főzhetnek családjuknak ízletes és egészséges magyar ételeket .