Közérdekű információk - Egyszerűsített honosítás

   

6. Területváltozások 1938 és 1945 között:
Tájékoztató az eljárásról
A magyar származás igazolásánál fontos, hogy a családi kapcsolat, azaz a leszármazás végig követhető legyen. Mellékelni kell még a kérelemhez egy magyar nyelven, saját kézzel írt önéletrajzot és két darab igazolványképet (külföldön élőnek egyet), valamint magyarországi lakóhellyel rendelkező kérelmezőnek személyazonosító igazolvány kiadásához szükséges adatlapot is csatolnia kell.
7. Benyújtandó okiratok
Tájékoztató az eljárásról
Az állampolgársági kérelem mellett a kérelmezőnek be kell nyújtani a születési anyakönyvi kivonatát és a családi állapotát igazoló okiratokat (1) (házassági anyakönyvi kivonat, válást igazoló dokumentum, stb.
8. Hazai anyakönyvezés
Tájékoztató az eljárásról
A hazai anyakönyvezés a magyar állampolgárok külföldön történt anyakönyvi eseményeinek (születés, házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat és ez utóbbiak megszűnése, valamint a haláleset) bejegyzése egy központi magyar anyakönyvbe. A honosítottak és visszahonosítottak esetében a magyar állampolgárság megszerzését – 2007 óta kötelezően – követi a hazai anyakönyvezés.
Az első magyar eskütétel Amerikában
Tájékoztató az eljárásról
Az első magyar eskütétel Amerikában Csoportos magyar állampolgársági eskütétel volt New Yorkban. Az amerikai nagyvárosban szerdán 15-en tették le ünnepélyes keretek között az esküt.
Alkalmazott jogszabályok
Alkalmazott jogszabályok
1993. évi LV. törvény a magyar állampolgárságról125/1993. (IX. 22.) Korm. rendelet a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény végrehajtásárólAct LV of 1993 on Hungarian Citizenship 6/2003. (III. 7.) BM rendelet az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről1982. évi 17.
Jogok és kötelezettségek
Jogok és kötelezettségek
Jogok:1 Oktatás, közművelődés, kultúra2 Eljárási jogok3 Társadalombiztosítás4 Munkavállalás5 Okmányok6 Konzuli védelem7 Külföldre utazás Kötelezettségek:1 Nemzetközi bűnügyi jogsegély2 A Magyar Köztársaság büntető hatalma3 A közteherviselés4 A honvédelemStátuszjogok:1 Személyes adatok védelme2 Tulajdonhoz való jog3 Sztrájkhoz való jog4 Szólás- és sajtószabadság, k...
Az egyszerűsített honosítási eljárással kapcsolatos honlapok gyűjteménye
Fontos oldalak
Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Területi szerveinek illetékességi területe és címjegyzéke érhető el a linken.     Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium honlapja.
Kapok az állampolgársággal együtt magyar személyi igazolványt?
Gyakran ismételt kérdések
Kapok az állampolgársággal együtt magyar személyi igazolványt? Nem, csak azok kaphatnak magyar személyazonosító igazolványt, akik rendelkeznek magyarországi lakóhellyel, tehát például a letelepedettet vagy bevándoroltak. Magyarországi lakóhely nélkül nem jár személyi igazolvány.Forrás: allampolgarsag.gov.hu
Mennyibe kerül az egyszerűsített honosítási eljárás?
Gyakran ismételt kérdések
Mennyibe kerül az egyszerűsített honosítási eljárás? Az állampolgársági és az esetleges névmódosítási eljárás díjmentes, így költségként csak az okiratok beszerzése és lefordítása, valamint az arcfényképek elkészítése merül fel.Forrás: allampolgarsag.gov.hu
Milyen jogokkal jár a magyar állampolgárság?
Gyakran ismételt kérdések
Milyen jogokkal jár a magyar állampolgárság? A magyar jogrendszerben az egészségügyi- vagy szociális ellátást, illetve például a közoktatást ágazati jogszabályok szabályozzák, amelyek a jogosultságot lakóhelyhez vagy tartózkodási helyhez, illetőleg biztosítotti jogviszonyhoz kötik.

48 cikk | 2 / 5 oldal