Közérdekű információk - Egyszerűsített honosítás - Gyakran ismételt kérdések

   

Vissza lehet kérni a magyar nevet az állampolgárság megszerzésével együtt? Szabónak hívnak, de Sabau-nak írták át korábban a nevem.
Vissza lehet kérni a magyar nevet az állampolgárság megszerzésével együtt? Szabónak hívnak, de Sabau-nak írták át korábban a nevem.
Mennyivel lett egyszerűbb az eljárás?
Mennyivel lett egyszerűbb az eljárás? Nem kell Magyarországon letelepedni a magyar állampolgárság megszerzéséhez, nem kell állampolgársági vizsgát tenni, elegendő a magyar nyelv ismerete és nem kell a magyarországi lakóhelyet és megélhetést igazolni.Forrás: allampolgarsag.gov.hu
A moldvai csángó magyaroknak nincs olyan papírjuk, amely arról szólna, hogy valamely ősük magyar állampolgár lett volna. Lesz-e valami könnyítés a számukra, vagy ők ebből is ki fognak maradni?
A moldvai csángó magyaroknak nincs olyan papírjuk, amely arról szólna, hogy valamely ősük magyar állampolgár lett volna. Lesz-e valami könnyítés a számukra, vagy ők ebből is ki fognak maradni? A csángóknál ez valóban probléma, ezért a törvénybe az került bele, hogy elég a "magyarországi származás valószínűsítése.
Letelepedési eljáráshoz benyújtottam a felmenőim egykori magyar állampolgárságát igazoló anyakönyvi kivonatokat. Ezeket fel lehet használni ebben az eljárásban?
Letelepedési eljáráshoz benyújtottam a felmenőim egykori magyar állampolgárságát igazoló anyakönyvi kivonatokat.
Ki dönt a honosítási kérelem ügyében?
Ki dönt a honosítási kérelem ügyében? A közigazgatási és igazságügyi miniszter előterjesztése alapján a kérelemről a köztársasági elnök dönt.Forrás: allampolgarsag.gov.hu
Magyar hatóságok által kiállított kárpótlást megállapító határozat elfogadható? Nagyapám szovjet fogságban volt mint magyar katona, ez alapján kapott kárpótlási jegyet.
Magyar hatóságok által kiállított kárpótlást megállapító határozat elfogadható? Nagyapám szovjet fogságban volt mint magyar katona, ez alapján kapott kárpótlási jegyet. Igen, teljes mértékig elfogadható ez a dokumentum is.Forrás: allampolgarsag.gov.hu
A kérelemhez csatolt önéletrajznak milyen adatokat, információkat kell tartalmaznia?
A kérelemhez csatolt önéletrajznak milyen adatokat, információkat kell tartalmaznia? Az önéletrajz tartalmazza a kérelmező életútjának legfontosabb állomásait születésétől napjainkig: a fontosabb személyes és a tanulmányok végzésével kapcsolatos adatokat, a családi körülményeket. Nem professzionális, szakmai önéletrajz az elvárás.Forrás: allampolgarsag.gov.hu
Megszerezhetem-e én is a magyar állampolgárságot az alapján, hogy a házastársam valamelyik felmenője magyar állampolgár volt?
Megszerezhetem-e én is a magyar állampolgárságot az alapján, hogy a házastársam valamelyik felmenője magyar állampolgár volt? Nem, az egyszerűsített honosítási eljárásban a házastársaknak külön-külön kell a törvényben előírt feltételeket, így a felmenő egykori magyar állampolgárságát is igazolniuk.Forrás: allampolgarsag.gov.hu
Elfogadhatóak-e a több nyelven kiállított anyakönyvi kivonatok hiteles magyar nyelvű fordítás nélkül?
Elfogadhatóak-e a több nyelven kiállított anyakönyvi kivonatok hiteles magyar nyelvű fordítás nélkül? Az állampolgársági törvény úgy rendelkezik, hogy az idegen nyelvű okiratokat – nemzetközi szerződés eltérő rendelkezése vagy viszonossági gyakorlat hiányában – hiteles magyar nyelvű fordítással ellátva kell az állampolgársági kérelemhez csatolni.

29 cikk | 3 / 3 oldal