8. Hazai anyakönyvezés


8. Hazai anyakönyvezés

A hazai anyakönyvezés a magyar állampolgárok külföldön történt anyakönyvi eseményeinek (születés, házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat és ez utóbbiak megszűnése, valamint a haláleset) bejegyzése egy központi magyar anyakönyvbe. A honosítottak és visszahonosítottak esetében a magyar állampolgárság megszerzését – 2007 óta kötelezően – követi a hazai anyakönyvezés.

A honosítást és visszahonosítást kérők külföldön történt születésének, házasságkötésének és bejegyzett élettársi kapcsolata létesítésének hazai anyakönyvezéséhez adatlapot kell kitölteni.

A nemzetközi magánjogról szóló 1979. évi 13. törvényerejű rendelet 11. § (1) bekezdése szerint: „Az ember személyes joga annak az államnak a joga, amelynek állampolgára. Az állampolgárság megváltozása nem érinti a korábbi személyi állapotot és az annak alapján létrejött jogokat és kötelezettségeket.” Az előbbiekből következően általában nem kell vizsgálni, hogy a magyar állampolgárság megszerzése előtt, a korábbi személyes jog alapján milyen módon alakult az érintettnek pl. a névviselése. Az adatlapon egyes kérdésekről azonban nyilatkozatot kell tenni, pl. anya születési családi neve, házassági név, a születendő gyermekek családi neve, stb.

Az adatlap-ot itt lehet letölteni.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2011. január 29. Szerkesztette: Kovács Lóránt
Nézettség: 5,059 Kategória: Egyszerűsített honosítás » Tájékoztató az eljárásról
Előző cikk: 7. Benyújtandó okiratok Következő cikk: Az első magyar eskütétel Amerikában

Forrás:
allampolgarsag.gov.hu


   







Tetszik  

Megjegyzések

Mogyorossy Edit
vasárnap, 2012. január 29. 14:27
Hazai Anyakönyvezésre várok 5 ik hónapja.papirjaimat beatam,hivatalos forditásokkal,iratokkal együtt.A Miskolci Anakönyvi hivatal felküldte BP re szept % én 2o11.be,de a mai napig még semmi válasz nem jött.Szükségem lenne rá.mert semmi hivatalos dolgot nem tudok intézni,mig a nevemet nem irják át.Kérem segitsenek,hogy minél előbb rendeződjenek irataim.




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: