Közérdekű információk - Legújabb cikkek

   

Az egyszerűsített honosítási eljárással kapcsolatos honlapok gyűjteménye
Egyszerűsített honosítás » Fontos oldalak
Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Területi szerveinek illetékességi területe és címjegyzéke érhető el a linken.     Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium honlapja.
Alkalmazott jogszabályok
Egyszerűsített honosítás » Alkalmazott jogszabályok
1993. évi LV. törvény a magyar állampolgárságról125/1993. (IX. 22.) Korm. rendelet a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény végrehajtásárólAct LV of 1993 on Hungarian Citizenship 6/2003. (III. 7.) BM rendelet az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről1982. évi 17.
8. Hazai anyakönyvezés
Egyszerűsített honosítás » Tájékoztató az eljárásról
A hazai anyakönyvezés a magyar állampolgárok külföldön történt anyakönyvi eseményeinek (születés, házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat és ez utóbbiak megszűnése, valamint a haláleset) bejegyzése egy központi magyar anyakönyvbe. A honosítottak és visszahonosítottak esetében a magyar állampolgárság megszerzését – 2007 óta kötelezően – követi a hazai anyakönyvezés.
7. Benyújtandó okiratok
Egyszerűsített honosítás » Tájékoztató az eljárásról
Az állampolgársági kérelem mellett a kérelmezőnek be kell nyújtani a születési anyakönyvi kivonatát és a családi állapotát igazoló okiratokat (1) (házassági anyakönyvi kivonat, válást igazoló dokumentum, stb.
6. Területváltozások 1938 és 1945 között:
Egyszerűsített honosítás » Tájékoztató az eljárásról
A magyar származás igazolásánál fontos, hogy a családi kapcsolat, azaz a leszármazás végig követhető legyen. Mellékelni kell még a kérelemhez egy magyar nyelven, saját kézzel írt önéletrajzot és két darab igazolványképet (külföldön élőnek egyet), valamint magyarországi lakóhellyel rendelkező kérelmezőnek személyazonosító igazolvány kiadásához szükséges adatlapot is csatolnia kell.
5. Idegen nyelvű okiratok lefordítása
Egyszerűsített honosítás » Tájékoztató az eljárásról
Az idegen nyelvű okiratot nemzetközi szerződés eltérő rendelkezése vagy viszonossági gyakorlat hiányában hiteles magyar nyelvű fordítással, és ha ennek elháríthatatlan akadálya nincs, diplomáciai felülhitelesítéssel ellátva kell a kérelemhez csatolni.
4. A kérelem elbírálása
Egyszerűsített honosítás » Tájékoztató az eljárásról
A közigazgatási és igazságügyi miniszter előterjesztése alapján a kérelemről a köztársasági elnök dönt. A miniszter az előterjesztést a kérelemnek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz történő beérkezésétől számított három hónapon belül nyújtja be a köztársasági elnöknek.
3. Névmódosítás
Egyszerűsített honosítás » Tájékoztató az eljárásról
A határon túli magyarok az egyszerűsített honosítási eljárással egyidejűleg kérhetik-    hogy saját vagy felmenőjük egykori magyar születési családi nevét viselhessék,-    többtagú születési családi névből egy vagy több tag, valamint születési és házassági névből a nemre utaló végződés vagy névelem elhagyását,-    utónevüknek magyar megfelelőjét.
2. A kérelem benyújtása
Egyszerűsített honosítás » Tájékoztató az eljárásról
Kérelmet bárki benyújthat, nemcsak az a személy aki megfelel az egyszerűsített honosítás/visszahonosítás törvényi feltételeinek. A korlátozottan cselekvőképes, illetőleg a cselekvőképtelen személy nevében a törvényes képviselője terjesztheti elő a kérelmet.
1. Tájékoztató az egyszerűsített honosítási eljárásról
Egyszerűsített honosítás » Tájékoztató az eljárásról
T Á J É K O Z T A T Ó az egyszerűsített honosítási eljárás 2013. március 1-jétől hatályos új szabályairól   A Magyary Program Egyszerűsítési Program keretében a közigazgatás számos eljárása egyszerűsödik, egyúttal a lakossági ügyfelekre háruló adminisztratív terhek kisebb-nagyobb mértékben csökkennek.

63 cikk | 6 / 7 oldal