Két éve működik a Magyarvagyok.com – Duna TV Film riport.


Két éve működik a Magyarvagyok.com – Duna TV Film riport.
Magyarvagyok.com címen szerkeszt honlapot két temesvári származású fiatal. „Közösségi portál minden magyar ajkúnak – határok nélkül.” „Regisztrálj – közénk tartozol!” – ezekkel a szavakkal reklámozza magát az oldal, amely már kétéves, és ez idő alatt sokat fejlődött.

A nevet Kovács Lóránt vásárolta meg, miután a legjobb barátjával, Kabai Zoltánnal együtt régóta tervezték már egy ilyen közösségi portál létrehozását. Lóránt Temesváron született, évek óta Chicagóban él. Az amerikai nagyvárosban több kezdeményezése is volt már a magyar közösségi életben.

„Önkéntes munkára alapszik nagyon sok dolog ebben a világban. Ha körbenéz az ember, rengeteget tanulhat. Magyarul ez kaláka. Hogy csak egy példát említsek, Chicagóban az elmúlt három évben önkéntes munkával újítottuk fel a templomunkat, hoztunk létre könyvtárat, rendeztünk gulyás fesztivált, építettünk garázst. Rengeteg magyar szervezet van, akikhez fel tudunk zárkózni az önkéntes munkánkkal” – mondta a mérnök.

Ilyen kalákán alapszik a Magyarvagyok is, amelynek ötlete szintén az óceánon túl pattant ki, különösen, hogy az első próbálkozások idején Zoltán sem Temesváron, hanem Kanadában élt.

„Az oldalon a több ezer éves tartalomhoz keressük azt a mai kellemes formát, amellyel megszólíthatjuk a mai internetes társadalmat. Nem egy ki kicsoda oldal ez, hanem arról szól, hogy kik lehetnénk, ha tudjuk azt, hogy kik voltunk” – vélekedett a fogorvosként dolgozó Kabai Zoltán.

Így hát hangsúlyozzák, hogy ez nem csupán egy közösségi oldal. Hanem egy igen összetett honlap, amelyet barátjuk, Szász Endre temesvári programozó segítségével hoztak létre.

„Jelenleg dolgozunk egy magyar irodalom tartalmi részen, ahol ismert magyar írók, költők fogalmazásában keressük meg azt, hogy mit is jelent magyarnak lenni. Számomra inkább az a kérdés, hogy szabad-e elfelejteni azt, hogy magyarnak született az ember, lehet-e úgy élni ebben a globalizációs világban, hogy ettől eltekintünk?" – tette fel a kérdést Kabai.

"Folyamatosan dolgozunk a tartalom bővítésén, előkészületben van egy magyar elektronikus könyvkereső, könyvtár, és egy könnyen kezelhető szótár, ami hamarosan elérhető lesz az oldalon. Egyik célkitűzésünk az, hogy a tartalmat elérhetővé tegyük azoknak a második és harmadik generációs magyaroknak, akik nem jól, vagy már egyáltalán nem beszélik a magyar nyelvet" – mesélte Kovács Lóránt.

Az oldalra két év alatt több mint nyolcezren iratkoztak fel, és havonta több mint százezren látogatják.

„Rengeteget köszönhetünk az oldalnak, sok olyan embert ismertünk meg, aki hasonlóan érez és hajlandó tenni is a magyar közösségért. A társadalom minden rétege képviselve van. Van fogorvos, karnagy, szakács, logopédus és még sorolhatnám. Itt mindenki letehet valamit az asztalra, és mindenkinek van mástól tanulnivalója” – tette hozzá a Chicagóban élő fiatalember.

Mindketten a szabadidejükben dolgoznak a fejlesztésen, mert meggyőződésük, hogy a magyar örökséget tovább kell adni, meg kell ismertetni a fiatalokkal, ehhez pedig nagy segítség, ha van egy referencia a világhálón.

„Az oldallal foglalkozva jöttem rá arra, hogy a felszínt megkaparva, milyen mély, milyen gazdag a magyar kultúra, mennyire szép és mennyire egyedülálló a magyar nyelv, hogy a történelemből ismert magyar kincsek mennyire fontos, a mai embernek is szóló emberi értékek – összegezte Kabai.

Forrás: DunaTV


Szerkesztés dátuma: szombat, 2011. február 5.
Nézettség: 2,451 Kategória: News
Előző cikk: Isten hozta Chicágóban! Következő cikk: MAJK, MagyarVagyok tábor - Terület vásárlás. Első lépés


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: