Báthory Gábor


Báthory Gábor

somlyai Báthory Gábor (Nagyvárad, 1589. augusztus 15. – Nagyvárad, 1613. október 27.) erdélyi fejedelem, a Báthory család utolsó uralkodója a fejedelmi trónon.

 

1589. augusztus 5-én született Nagyváradon Báthory István Kraszna vármegyei főispán (1553-1601) és Bebek Zsuzsanna († 1595) fiaként.

1606-ban Bocskai István halála után a fejedelemség megszerzésére irányuló törekvéseit Rákóczi Zsigmond hiúsította meg. 1608. március 5-én a hajdúk segítségével lemondatta Rákóczit, és megszerezte az erdélyi fejedelmi trónt.

 

Erdély hatalmát Havasalföld, Moldva és a lengyel királyság megszerzésével akarta növelni.

Havasalföld elleni támadásával azonban magára haragította a törököket, míg erőszakos kormányzásával és erkölcstelen magánéletével elidegenítette az erdélyi rendeket, főleg a szász polgárságot, melynek önkormányzatát eltiporta, és fővárosát, Szebent megszállotta. A szászok 1611-ben behívták ellene Radul havasalföldi vajdát, de Báthory kiverte az országból.

A bécsi udvar ekkor Forgách Zsigmondot haddal küldte ellene; a kísérlet azonban kudarcba fulladt, s ezután kiegyezett a császárral, a Portát viszont nem sikerült kiengesztelnie, 1613-ban hadat indított Báthory ellen. A fejedelem, hogy trónját megmentse, hajlandó lett volna Váradot török kézre adni, mire a hajdúk meggyilkolták.

 

Házassága

 

1608 előtt vette feleségül palocsai Horváth Annát, Horváth György és Bocskai Krisztina leányát, aki anyja révén Bocskai István unokahúga volt. Házasságuk gyermektelen maradt.

Jegyzetek

Báthory Gábor meggyilkolását Ghiczy András korábbi munkácsi kapitány szervezte meg.

Ő már volt Báthory híve és ellenfele is, sőt az erdélyi fejedelemségre is tört.

Bethlen Gábor 1614-ben Báthory meggyilkolása miatt elfogatta, és a tudtával még ebben az évben kivégezték. (Georg Krauss: Erdélyi krónika, 1608-1665, Budapest, 1994.)

 


Szerkesztés dátuma: szombat, 2010. január 30. Szerkesztette: Klapka Emese- Csilla
Nézettség: 3,639 Kategória: Személyek
Előző cikk: Báthory Erzsébet Következő cikk: Báthory István


   







Tetszik  

Megjegyzések

kedd, 2013. január 22. 08:36
minden hazugsag amit a Bathoryakrol irnak



Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: