Lovas Ilona


Lovas Ilona

Lovas Ilona (Budapest, 1948. január 1.–) Ferenczy Noémi-díjas textilművész, képzőművész. A Magyar Művészeti Akadémia (2010) és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. Férje Nagy Tamás építész.

Felsőfokú tanulmányokat a Magyar Iparművészeti Főiskola szövő szakján (1970-74) folytatott. Pályafutását kifejezetten, mint textilművész kezdte, bekapcsolódott a Velemi Textilművészeti Alkotóműhely munkájába. 1973-ban elnyerte a milánói textil triennálé ezüst díját.

A fiatal textilművészek ebben az 1970-es évektől valamennyien a textilművészet határait feszegették. 1975 és 1977 közt New Yorkban élt és alkotott, később 1987-89-ben szintén. Már az 1980-as évek elején olyan alkotásokat hozott létre, amelyek már nem textilek voltak, hanem lágy anyagból készült objektek. Be is mutatott ezekből egyet itthon először egy pécsi kiállításon, 1980-ban, ez volt egy environment, amelyet vízből, fűből és nyomott vászonanyagból állított elő. Mintegy beemelte a természet elemeit az alkotásába, nem elégedett meg a korábbi természetábrázoló módszerekkel. Természetes, élő környezetünk elpusztításának tényére akarta felhívni a figyelmet, s haladt tovább ezen az úton. 1984-ben kézzel öntött 7 darab nagyméretű papírtáblát készített Stáció címen, ezen sorozatát egy kőszegi kiállításon mutatta be. „Az egyes táblákon növényi magokból és a papírt merevítő, belső drótkonstrukcióból alakultak ki a felületen át- meg átütő keresztmotívumok. A többi táblán nem jól olvasható, inkább jelzésszerű testamentumszövegek szerepeltek. Az utolsó tábla - oltárként - vízszintesen feküdt a földön, papírfelületéből fű sarjadt.” Stációsorozatát tovább folytatta, új természetes anyagot talált munkáihoz, meghökkentő módon a marhabelet, amely az ő feldolgozásában biológiai eredetű pergamenné nemesül. „A bél egykori erezete, mint egészen lenyűgöző ornamentika (jégvirágszerkezet) konzerválódik szobrai felületén, és ezzel a közvetlen természeti eredetére utal vissza.” Hihetetlen anyag- és történelmi ismeret (keresztény kultúra) birtokában hívja fel szobraival, installációival a figyelmet a természet szeretetére, megbecsülésére.

2002-ben DLA fokozatot szerzett, 2004-ben habilitált. A Nyugat-magyarországi Egyetemen, Sopronban tanít és Budapesten él.

 

Főbb műveiből

Stációk (1984-);

Orsó-installáció (1991: Paks, plébániatemplom);

Zarándokút (2007).

 

Díjak:

A milánói Textiltriennálé II. díja (1973);

Ferenczy Noémi-díj (1992);

Munkácsy Mihály-díj (1993);

Érdemes művész (2005).

 

 Lovas Ilona: Orsók
Lovas Ilona: Orsók
  
Lovas Ilona Zarándoklat Szent Vendelhez
Lovas Ilona Zarándoklat Szent Vendelhez
  


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2012. február 20. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 3,689 Kategória: Iparművészek » Textilművészek
Előző cikk: Kubinyi Anna Következő cikk: Olosz Ella


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: