Csukás István


Csukás István
1936. április 2

Amikor megismertem a betűket, és elolvastam az első könyvet, más ember lettem! Rögtön tudtam, hogy a fejemben ész van és nem szilvalekvár! És hogy az eszemet mozgatni is lehet, és azt is el tudtam képzelni, ami a könyvben van. Működött a fejemben a képzelet-mozi. Oda tudok utazni, ahol még sohasem jártam, bejárhatom a világot a szobámban ülve.”

 

 

Csukás István a kortárs irodalom egyik nagy alakja. Kisújszálláson született szegény családba, apja keményen dolgozó kovács mester volt, akinek nagy álma vált valóra azzal, hogy megvásárolt egy egész udvart, amiben beindíthatta önálló gazdálkodását. Szülei erkölcsösségre nevelték, abban a szellemben, hogy csakis a tehetség, a becsületesség és a szorgalom számít – életét ennek megfelelően alakította. Az olvasás, a zene meghatározó élménye volt számára Hétéves korától olvasott, az első nagy hatású mű, amelyet megismert, Petőfi Az apostol című elbeszélő költeménye volt. Mindössze nyolcéves lehetett, amikor elolvasta, és bár még nem tudta igazán, miről is szól a vers, az mégis magával ragadta. Gyermekkorában sok nyomorúság és szegénység mellé mindig adódott egy kis szerencse is, ilyen szerencse volt, amikor tizenhárom évesen felfigyelt rá egy zenetanár, és felvették az akkor alakult békéstarhosi zeneakadémiára, ahol maga Kodály Zoltán figyelt fel tehetségére. Hegedűművésznek készült, szavai szerint „a zene egy őrület, a zene a lelkedbe vájó, hatalmas katarzis”. A fiatal diák életének második boldog korszaka volt az intézet, tanult, olvasott, s naphosszat gyakoroltak a kastélyban, a hatalmas parkban, kamarazenéltek, előadásokon szerepeltek, becsvággyal készült a hegedűművészi pályára. A hegedű viszont nagyon nehéz hangszer, rengeteg gyakorlást igényel, és neki hamarosan választani kellett az írás és a zene között.

 

 

Tizenhat évesen kezd el verseket írni , egy barátja titokban jelentkezik az nevében a rádió pályázatára, ahol fiatal költőket keresnek. A vers első díjat nyer, akkor dőlt el végleg, hogy Csukás István író lesz.

Pestre kerülve optimizmussal küzdötte magát végig azon az úton, amelynek végén megismerkedett a korabeli irodalmi élet nagyságaival, és felfedezték tehetségét. 1960-ban Kormos István biztatására fordult a gyermekirodalom felé majd együtt megalapítják a Kincskeresőt. Megjelentek első versei, írásaiból, irodalmi segédmunkákból élt. Nagy sikerrel mutatják be Ágacska című színdarabját, majd a többi színpadi művét. Fiatal Művészek Klubjának vezetője volt, majd a Művészeti Alapnál, a Munkaügyi Minisztériumban, a Néphadsereg című lapnál dolgozott. 1968-tól 1971-ig a Magyar Televízió munkatársa, 1978-tól 1985-ig a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője. 1989-től 1991-ig szerkesztőbizottsági tag az Új Idő című lapnál. Az ifjúsági irodalomért nemcsak a könyvkiadásban tevékenykedett, hanem a gyermeklapok szerkesztésében is részt vállalt. A Kincskereső mellett egy ideig a Kölyökmagazin szerkesztő bizottságának az elnöke, majd a Piros Pont főszerkesztője miközben szabadfoglalkozású író volt. 1975-ben a hollywoodi X. televíziós fesztiválon a Keménykalap és krumpliorr című játékfilm megkapja a fesztivál Nagydíját és Az Év Legjobb Gyermekfilmje címet.

Olyan kortárs meseíró Csukás István , akiről még életében általános iskolát neveztek el, Teskándon, akinek közel száz kötete jelent meg itthon és külföldön egyaránt. Olyan halhatatlan mesefigurákat teremtett meg az elmúlt negyven évben, mint például Mirr-Murr, Pom-pom, vagy Süsü, a sárkány .

„Aki elolvassa könyveit, nemcsak Csukás István életét ismeri meg, hanem az akkori irodalmi élet nagyjainak sorsába is beletekinthet. Szó esik a régi Siposról, a régi Hungária Kávéházról, szerkesztőségek és kiadók világáról”- írja Marton Mária szerkesztő.

 

Díjai

  • Az év legjobb gyermekfilmje hollywoodi nagydíja (1977)
  • József Attila-díj (1977, 1987)
  • Ifjúsági Díj (1978, 1982)
  • A Művészeti Alap irodalmi díja (1984)
  • Andersen-díj (1984)
  • Az Év Könyve jutalom (1987)
  • Déry Tibor-díj (1989, 1995)
  • MSZOSZ-díj (1990)
  • SZOT-díj (1990)
  • A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének Életműdíja (1996)
  • Tekintet-díj (1997)
  • Kossuth-díj (1999)
  • Budapest díszpolgára (2011)

 

 

 

Forrás:

http://www.origo.hu ,
http://www.nepszava.hu ,
http://www.pim.hu ,
http://hu.wikipedia.org

 


Szerkesztés dátuma: szerda, 2011. június 22.
Nézettség: 3,440 Kategória: Írók, költök
Előző cikk: Csokonai Vitéz Mihály Következő cikk: Déry Tibor


   








Megjegyzések

Haranth Erika Beatrix
kedd, 2013. április 2. 22:27
Boldog születésnapot, Csukás István :D!




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: