Magyar hírességek - Képzőművészek

   

Baloghy György
Festőművészek
Baloghy György (angolul George Baloghy, Budapest, 1950. április 20.) új-zélandi magyar festőművész.   Hét évesen, az 1956-os forradalom után érkezett családjával Új-Zélandra. Az aucklandi St Peter's College-ba járt, majd 1977-ben szerezte meg diplomáját az Aucklandi Egyetem Elam School of Fine Arts szépművészeti szakán.
Baltazisz Brigitta
Festőművészek
A művész magáról:    1973-ban születtem Budapesten. Évekig a fotózás volt nekem az önkifejezés legfõbb tárgya. Imádom a délutáni meleg fényt, a viharra készülõ borús eget, a vizet, fákat, állatokat, egyszóval a természetet minden szívmelengetõ és “mogorva” formájában.
Balter József
Festőművészek
Vanyolán, a Bakony lábánál fekvő faluban nőttem fel. A karnyújtásnyira lévő erdők és mezők már gyermekkoromban elém tárták szépségeiket. Ezzel együtt erősödött bennem a vágy, hogy életemet a képzőművészetnek szenteljem. A természet csodálata és az alkotás szenvedélye időközben ötvöződött bennem, és ezek a szépségek váltak műveim ihletőjévé.
Bálványos Huba
Festőművészek
grafikus1956–1962: Magyar Képzőművészeti Főiskola, mesterei voltak: Ék Sándor, Pap Gyula, Raszler Károly, Szőnyi István. 1963-tól 1972-ig a Magyar Képzőművészeti Főiskolán (ábrázoló geometriát) tanított, 1977-től a budapesti Tanítóképző Főiskolán a Vizuális Nevelési Tanszék vezetője volt (1989-től). A vizuális nevelés tárgykörében számos publikációja jelent meg (pl.
Balzam Rózsa
Festőművészek
A művész magáról:   Becsén (Vajdaság) születtem 1942-ben. Festészettel 1993 óta foglalkozom aktívan. Azóta részt vettem különbözo müvésztelepek munkájában. Kiállítottam több közös kiállításon, melyeken megkaptam a szakzsüri elismeréseit. Foleg olajjal dolgozom, vászonra vagy farostra ragasztott vászonra.
Bán Béla
Festőművészek
(1909, Budapest - 1972, Tel Aviv)   Festő, főiskolai tanár, a Szocialista Képzőművészek Csoportja, majd az Európai Iskola tagja. Az Iparművészeti Iskola elvégzése után Rudnay Gyula tanítványa volt a Képzőművészeti Főiskolán.
 
Festőművészek
  (1897, Temesvár - 1951, Szentendre)   A Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult Réti István növendékeként 1917-18 és 1921-16 között, majd Glatz Oszkár tanársegédje lett. Hét másik festőtársával együtt 1926-ban megalapították a szentendrei művésztelepet. 1928-ban az ő Kmetty utca műtermében írták alá a Szentendrei Festők Társaságának alapító oklevelét.
Bánhidi Márta
Festőművészek
Néhány szó a művészről 1960-ban születtem Budapesten. A rajzolás és festészet iránt már gyermekkoromban érdeklődtem, de képességeimet nem fejlesztettem tovább. A középiskola után az egészségügy területén helyezkedtem el, ahol a nővérségtől az ápolási igazgatásig számos lépcsőt bejártam.
Bánk Ernő
Festőművészek
Bánk Ernő (Szalmatercs, Nógrád vármegye, 1883. január 1. — Budapest, 1962.) magyar festő és grafikus. Budapesti elemi, polgári és kereskedelmi iskolákban tanított. Felsőfokú tanulmányokat a budapesti egyetemen folytatott, földrajz-történelem szakos középiskolai tanári oklevelet nyert és doktori vizsgát tett 1915-ben.
Bánki H. Margó
Festőművészek
1942-ben születtem Szombathelyen. Itt végeztem el általános- és középiskolai tanulmányaimat. Mindig érdekeltek a művészetek; már a középiskolában rengeteget rajzoltam, és selyem festészettel is foglalkoztam. Bár mindig is a festészettel szerettem volna foglalkozni, más irányú felsőfokú végzettséget szereztem, majd Budapestre költöztem.

1284 cikk | 15 / 129 oldal