Réti János


Réti János

festő, grafikus

(Ilosva, 1949. jan. 18.)

Az ilosvai általános iskola után tanulmányait 1966–1972 között az Ungvári Iparművészeti Szakiskolában a festői szakon fejezte be, ahol mestere Berecz Vilmos és Petky Sándor volt. 1989–1993-ban az Ungvári Iparművészeti Szakközépiskola tanára. Éveken át az ungvári Művészeti Alap munkatársa.

1990 óta a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának tagja. 1993–1997 között az aranyosapáti művésztelepen alkotott. 1993-ban a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Társaságának tagja. Társelnöke a MÉKK Munkácsy Mihály Képzőművészeti Egyesületének, alapító tagja a Tiszaháti Munkácsy Mihály Alkotótábornak. 1990 óta vesz részt a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága művésztáboraiban. 2007-től állandó résztvevője a Tiszaháti Munkácsy Mihály Képzőművészeti Alkotótábornak is. 1974-től megyei, köztársasági, országos, határon túli, nemzetközi tárlatok résztvevője.

Képeinek színvilága és tematikája változatos, a realizmustól az op-artig terjed. Erotikus témájú dekoratív grafi kai sorozatának mindenképpen helye van a kortárs képzőművészet legjelesebb alkotásai között. Több szépirodalmi gyűjteményhez készített grafi kát. Prihogyko Duska írja róla: „Táblafestőként és grafi kusként dolgozik, de a formatervezésben is ismert. Stílusának kialakítása során felhasználja a különféle nemzeti művészeti iskolák tapasztalatait, s az azokból vett értékeket egyéni látásmódjával gazdagítja. Tájképeket és fi gurális kompozíciókat egyaránt fest, ezek a kárpátaljai realista festészet hagyományainak vonásait viselik magukon. Számos dekoratív pannót is készített, amelyeken Vasarely hatása érződik. Ezek a művek a kompozíció szigorú logikájával, konstruktív geometrikus formákkal, a háromdimenziós képtér illuzórikus felépítésével tűnnek ki. Grafikáin lágy, egyenletes kontúrvonalú formák uralkodnak, olykor a keleti művészet díszítőelemeit és stílusjegyeit használja.”

Jelenleg Ungváron él és dolgozik.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2020. január 19. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 490 Kategória: Képzőművészek » Festőművészek
Előző cikk: Réti István Következő cikk: Révész Imre


   







Tetszik  





Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: